Στοματικό σεξ: Τι πρέπει να γνωρίζετε και γιατί δεν είναι τόσο αθώο όσο πιστεύετε

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) παραμένουν ένα σημαντικό δημόσιο πρόβλημα υγείας παγκοσμίως, με πολλούς να μην αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο μετάδοσης μέσω του στοματικού σεξ. Αν και αρκετοί πιστεύουν ότι η πρακτική αυτή είναι ασφαλής, στην πραγματικότητα πολλοί τύποι ΣΜΝ μπορούν να μεταδοθούν μέσω του στοματικού σεξ, όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια, η σύφιλη, ο έρπης και ο HPV (ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων)

Στατιστικά στοιχεία

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), καθημερινά καταγράφονται παγκοσμίως πάνω από ένα εκατομμύριο νέες λοιμώξεις από ΣΜΝ. Τα πιο συχνά αναφερόμενα ΣΜΝ περιλαμβάνουν τα χλαμύδια, τη γονόρροια, τη σύφιλη και την τριχομονίαση. Το 2022, σημειώθηκε αύξηση των κρουσμάτων σύφιλης κατά πάνω από ένα εκατομμύριο, φτάνοντας τα 8 εκατομμύρια, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται στην Αμερική και την Αφρική.

Στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι περισσότερο από το 85% των σεξουαλικά ενεργών ενηλίκων έχουν κάνει στοματικό σεξ τουλάχιστον μία φορά, ενώ το 41% των εφήβων ηλικίας 15-19 ετών αναφέρουν ότι έχουν συμμετάσχει σε αυτή την πρακτική.

Παράγοντες κινδύνου και προστασία

Η μετάδοση ΣΜΝ μέσω του στοματικού σεξ μπορεί να ενισχυθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η κακή στοματική υγεία, οι πληγές στο στόμα ή στα γεννητικά όργανα, και η έκθεση σε σπερματικά υγρά. Για την αποφυγή της εξάπλωσης των ΣΜΝ, συνιστάται η χρήση προστατευτικών μεθόδων όπως προφυλακτικά και οδοντικές μεμβράνες, καθώς και η τακτική εξέταση για ΣΜΝ.

Επιπτώσεις στην υγεία

Τα ΣΜΝ μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες, όπως αύξηση του κινδύνου για HIV, προβλήματα γονιμότητας, και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του πρωκτού. Η μητέρα μπορεί επίσης να μεταδώσει ΣΜΝ στο παιδί κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό, με πιθανές επιπλοκές όπως χαμηλό βάρος γέννησης, προωρότητα και συγγενείς παραμορφώσεις.

Η ενημέρωση και η λήψη προληπτικών μέτρων είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης ΣΜΝ μέσω του στοματικού σεξ. Είναι απαραίτητο να υπάρχει επίγνωση των κινδύνων και να ληφθούν κατάλληλα μέτρα για την προστασία της υγείας μας και των συντρόφων μας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: