Στον αέρα η δίκη για το έγκλημα στα Τέμπη

Κοινοποίηση:
tempi

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης ακόμη μία φορά πέφτουν έξω στις προβλέψεις και στους υπολογισμούς για την υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών.

Ενώ αρχικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης διαβεβαίωνε ότι η δίκη θα είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2023, οι κοπιώδεις έρευνες των συγγενών των θυμάτων έβγαλαν συγκλονιστικά στοιχεία για την προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος, τα οποία ο εφέτης ανακριτής Λάρισας Σωτήρης Μπακαΐμης δεν ήταν δυνατόν να αγνοήσει, γι’ αυτό και τα ερευνά ακόμη. Πρόσφατα ο κ. Φλωρίδης υποστήριξε δημόσια ότι η δίκη για τα Τέμπη θα αρχίσει το φετινό φθινόπωρο. Αλλά και πάλι θα διαψευστεί ο υπουργός, καθώς οι απολογίες των κατηγορουμένων δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, ενώ εκκρεμούν τα αποτελέσματα για τέσσερις πραγματογνωμοσύνες, τις οποίες έχει παραγγείλει ο ανακριτής, έπειτα από αιτήματα των συγγενών των θυμάτων, στα οποία πρωτοστατεί η πρόεδρος του συλλόγου τους Μαρία Καρυστιανού, που έχασε στο δυστύχημα την 20χρονη κόρη της Μάρθη.

Στις 7 Οκτωβρίου απολογείται η πρόεδρος της ΡΑΣ Ιωάννα Τσιαπαρίκου. Στη συνέχεια αναμένεται να κληθούν σε απολογία από τον ανακριτή δύο πρώην διευθυντικά στελέχη του υπουργείου Μεταφορών. Πρόκειται για στελέχη που υπηρετούσαν σε δύο γενικές διευθύνσεις του υπουργείου Μεταφορών από τις 12 Οκτωβρίου 2017 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 και συγκεκριμένα για τους προϊσταμένους της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών και της υπαγόμενης σε αυτή Διεύθυνσης Υποδομών Σταθερής Τροχιάς Συντηρήσεων και Ασφάλειας, καθώς επίσης και της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και της υπαγόμενης σε αυτή Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών.

Επιπλέον, δεν αποκλείεται να διευρυνθεί η λίστα των κατηγορουμένων, καθώς ο ανακριτής κ. Μπακαΐμης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητήσει από το υπουργείο Μεταφορών να του παρασχεθούν στοιχεία υπαλλήλων που πιθανώς κατά το παρελθόν ανέλαβαν καθήκοντα ή αρμοδιότητες εποπτείας και ελέγχου του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Σε περίπτωση που προκύψουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των στελεχών αυτών, τότε το κατηγορητήριο θα διευρυνθεί και προς αυτούς.

Η υπόθεση τραβάει ακόμη περισσότερο σε μάκρος, καθώς, όταν ολοκληρωθούν οι τεχνικές πραγματογνωμοσύνες και διαβιβαστεί το υλικό στον ανακριτή, αυτός είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει αντίγραφα των νέων στοιχείων σε όλους τους κατηγορουμένους, που έχουν ήδη απολογηθεί. Το γεγονός αυτό μπορεί να πυροδοτήσει νέο κύκλο συμπληρωματικών απολογιών.

Την αυλαία των απολογιών θα τη ρίξει ο 59χρονος σταθμάρχης Λάρισας, ο οποίος είχε βάρδια τη μοιραία νύχτα και μέχρι πρόσφατα ήταν προσωρινά κρατούμενος, ενώ αποφυλακίστηκε με όρους. Ο σταθμάρχης θα κληθεί να δώσει συμπληρωματική απολογία, καθώς στην πρώτη απολογία του αμέσως μετά το δυστύχημα δεν είχε λάβει γνώση του υλικού και των στοιχείων της δικογραφίας, πόσο μάλλον αφού η έρευνα συνεχίζεται επί 19 μήνες. Οπότε το πιθανότερο είναι ότι η δίκη θα αρχίσει τον νέο χρόνο.

Ακόμα ψάχνουν για δικαστική αίθουσα
Μεγάλος πονοκέφαλος για το υπουργείο Δικαιοσύνης η δικαστική αίθουσα στην οποία θα γίνει η δίκη για το έγκλημα των Τεμπών, καθώς στα δικαστήρια της Λάρισας τέτοιας χωρητικότητας δικαστήριο δεν υπάρχει. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξασφάλισε κονδύλι και άρχισε να κατασκευάζει δικαστική αίθουσα σε χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Φαίνεται όμως ότι κι εδώ έπεσαν έξω στους υπολογισμούς, επειδή κανένας δεν σκέφτηκε (;) ότι μπορεί να διευρυνθεί η λίστα των κατηγορουμένων, των μαρτύρων κ.λπ. και αντίστοιχα να αυξηθεί ο αριθμός των συνηγόρων. Ετσι, ενώ η αίθουσα που ξεκίνησε να κατασκευάζεται προέβλεπε 120 δικηγόρους, ο αριθμός των συνηγόρων μέχρι τώρα έχει φτάσει τους 264 και κανένας δεν ξέρει πόσοι τελικά θα είναι οι δικηγόροι.

Σκέψεις να διεξαχθεί στην Αθήνα η δίκη για την υπόθεση των Τεμπών έχουν αρχίσει να γίνονται στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μπροστά στο αδιέξοδο που έχει προκληθεί με την έλλειψη χωρητικότητας των δικαστηρίων της Λάρισας, υπάρχει η σκέψη να μεταφερθεί η δίκη στη μεγάλη αίθουσα του Εφετείου της Αθήνας, όπου έχουν γίνει μεγάλες και πολυπρόσωπες δίκες, καθώς υπάρχει αντίστοιχη χωρητικότητα και τεχνική υποδομή.

Κατά τις ίδιες πηγές, η εκδοχή αυτή έχει συναντήσει αντιδράσεις, κυρίως από συγγενείς θυμάτων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι κάτοικοι Θεσσαλονίκης και είναι πιο βολική γι’ αυτούς η απόσταση Θεσσαλονίκη – Λάρισα, από την αντίστοιχη Θεσσαλονίκη – Αθήνα, καθώς υπολογίζουν και το κόστος του πηγαινέλα και της διαμονής.

Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι, σε αντίθεση με τις οικογένειες των θυμάτων, πολλοί από τους συνηγόρους που τους εκπροσωπούν προκρίνουν τη λύση της διεξαγωγής της δίκης για τα Τέμπη στην Αθήνα, καθώς οι περισσότεροι είναι δικηγόροι Αθηνών.

Σε κάθε περίπτωση η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον Αρειο Πάγο, που μπορεί να αποφασίσει την αλλαγή διεξαγωγής του τόπου της δίκης, βάσει του νόμου περί κανονισμού αρμοδιότητας.

«Στο κάδρο» και το Εφετείο της Αθήνας
Μία νέα τολμηρή πρόταση έχει έπεσε πρόσφατα στο τραπέζι ενισχύει την εκδοχή να γίνει η δίκη στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας. Σύμφωνα με ανώτατες δικαστικές πηγές, μία λύση θα ήταν να νοικιαστεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης ένα ξενοδοχείο κοντά στο Εφετείο της Αθήνας, για να διαμένουν οι συγγενείς των θυμάτων τις ημέρες της δίκης, χωρίς να επωμίζονται το κόστος διαμονής. Πάντως, όπου και να γίνει η δίκη, είτε στη Λάρισα είτε στην Αθήνα, το σημαντικότερο όλων είναι να γίνει μία δίκαιη δίκη!

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: