Στον «αέρα» οι τηλεξετάσεις στα πανεπιστήμια – Αντιδράσεις καθηγητών για το αδιάβλητο

Κοινοποίηση:
panepistimio-1024x683

Στον απόηχο της ομόφωνης απόφασης των πρυτάνεων για τη διεξαγωγή τηλεξετάσεων στις σχολές των ΑΕΙ στις περιπτώσεις των οποίων, λόγω καταλήψεων, αυτές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν διά ζώσης, ξεκίνησαν οι πρώτες μουρμούρες από πλευράς καθηγητών για το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Μπορεί ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης αλλά και ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέας Ζώρας να δηλώνουν ότι τα ΑΕΙ είναι καθόλα έτοιμα και εξοπλισμένα για τη διενέργεια ψηφιακών εξετάσεων εντούτοις οι καθηγητές των ΑΕΙ δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη κυρίως αναφορικά με το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Η αρχή έγινε με τη Σύγκλητο του ΕΜΠ που αποφάσισε – κατά πλειοψηφία – οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά όπως και τα μαθήματα σε όσες σχολές δεν έχουν συμπληρωθεί οι 13 εβδομάδες διδασκαλίας που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου σε όσες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους διδάσκοντες, διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Ενδεικτικό του σκεπτικισμού των διδασκόντων είναι η απόφαση του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ που όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά “Το Χημικό του ΕΚΠΑ αδυνατεί να διεξαγάγει με ασφαλή και αδιάβλητο τρόπο εξετάσεις εξ αποστάσεως. Οι παρούσες συνθήκες δεν εξασφαλίζουν έλλειψη διαβλητότητας σε υψηλό βαθμό και δεν μπορούν να συντονιστούν οι εξετάσεις χωρίς την φυσική παρουσία των μελών ΔΕΠ στο Τμήμα . Η σημερινή Συνέλευση του Τμήματος Χημείας λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα καθώς και τις υφιστάμενες συνθήκες λειτουργίας αυτού, δηλώνει ότι αδυνατεί να διεξαγάγει με ασφαλή και αδιάβλητο τρόπο εξετάσεις εξ αποστάσεως.

Συγκεκριμένα δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε εξ αποστάσεως εξετάσεις υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες δια τους παρακάτω δύο λόγους:

1. Οι παρούσες συνθήκες δεν εξασφαλίζουν έλλειψη διαβλητότητας σε υψηλό βαθμό

2. Δεν μπορούν να συντονιστούν οι εξετάσεις χωρίς την φυσική παρουσία των μελών ΔΕΠ στο Τμήμα Χημείας.

Τα τεχνικά ατομικά μέσα (π.χ. μικρής ταχύτητας οικιακό διαδίκτυο) που διαθέτουν δεν είναι επαρκή για την ομαλή διεξαγωγή των εξ αποστάσεων εξετάσεων.”

Βαρόμετρο οι συνεδριάσεις των Πανεπιστημίων
Όλα θα κριθούν στις συνεδριάσεις των Πανεπιστημίων με το βάρος να πέφτει στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς τα περιφερειακά πανεπιστήμια της περιφέρειας δεν είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα με τις καταλήψεις ενώ σε αρκετά ήδη οι εξετάσεις διεξάγονται δια ζώσης. Τον τελικό λόγο σχετικά με τον τρόπο διενέργειας των εξετάσεων (ψηφιακά ή δια ζώσης) τη λαμβάνει η Σύγκλητος κάθε πανεπιστημίου μετά και από πρόταση των πρυτανικών αρχών.

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά η αξιολόγηση των φοιτητών θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα, λαμβάνοντας τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης και διασφαλίζοντας, παράλληλα, τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στη διαδικασία των εξετάσεων, καθώς και το αδιάβλητο της διαδικασίας. Για την εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων θα ακολουθηθεί το ήδη αναρτημένο πρόγραμμα εξετάσεων που είναι στην ιστοσελίδα κάθε Ακαδημαϊκού Τμήματος και θα διαρκέσει από την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου.

Σήμερα (31/01) θα συνεδριάσει εκ νέου η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αλλά ο προσανατολισμός είναι κάθε τμήμα να αποφασίσει εάν θα κάνει διαδικτυακές εξετάσεις. Ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση για σήμερα είναι προγραμματισμένη και η συνεδρίαση της Συγκλήτου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να αποφασιστεί εάν οι εξετάσεις των φοιτητών, των σχολών που τελούν υπό κατάληψη, θα διεξαχθούν διαδικτυακά ή διά ζώσης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: