Οι Ισπανοί αγρότες ζητούν την άμεση αναστολή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Μαρόκο μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΕ) τον περασμένο μήνα που ακύρωσε τη γεωργική συμφωνία μεταξύ του μπλοκ και του αφρικανικού έθνους.
Το δικαστήριο του Λουξεμβούργου ακύρωσε τις εμπορικές συμφωνίες αλιείας και γεωργικών προϊόντων που είχαν υπογραφεί μεταξύ των μερών το 2019, αφού διαπίστωσε ότι η ρητή συναίνεση του λαού της Δυτικής Σαχάρας δεν είχε ζητηθεί επαρκώς, αλλά χορήγησε περίοδο χάριτος ενός έτους για να αποφευχθεί οποιαδήποτε διαταραχή της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
Τα ισπανικά γεωργικά συνδικάτα, ωστόσο, διαφωνούν με μια άλλη πτυχή της συμφωνίας, δηλαδή ότι επιτρέπει τον αθέμιτο ανταγωνισμό από Μαροκινούς παραγωγούς που δεν χρειάζεται να τηρούν τα ίδια ρυθμιστικά πρότυπα με τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στην ΕΕ, μπορούν να χρησιμοποιούν συντηρητικά και άλλα χημικά για να ενισχύσουν τα προϊόντα τους και είναι σε θέση να λειτουργούν με πολύ μικρότερους προϋπολογισμούς.
Σύμφωνα με τη La Gaceta, οι αγρότες εξέφρασαν επίσης ανησυχία για το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί συνδέονται με τον βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ ΣΤ’, ισχυριζόμενοι ότι ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον βλάπτει τον ισπανικό αγροτικό τομέα.
«Το ημερομίσθιο στο Μαρόκο είναι περίπου 8 €, ενώ εδώ το κόστος είναι 10 € την ώρα», δήλωσε ο Andrés Góngora, επικεφαλής φρούτων και λαχανικών στο Coordinator of Farmers and Livestock Organisation (COAG).
Το κόστος εργασίας, το οποίο αντιπροσωπεύει το ήμισυ των δαπανών παραγωγής για ορισμένες καλλιέργειες, επιδεινώνει την ανταγωνιστική ανισορροπία.
Αγροκτηνοτροφικός… ξεσηκωμός παντού
Μόλις αυτή την εβδομάδα, οι Γάλλοι αγρότες ξεκίνησαν νέες διαμαρτυρίες κατά της συμφωνίας με την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη, την Ουρουγουάη και τη Βολιβία, επικαλούμενοι ανησυχίες για αθέμιτο ανταγωνισμό.
Ομοίως, πολλοί αγρότες της Ανατολικής Ευρώπης, ειδικότερα Πολωνοί, διαμαρτυρήθηκαν για την προτιμησιακή μεταχείριση των Ουκρανών παραγωγών σιτηρών τα τελευταία δύο χρόνια, εφαρμόζοντας ακόμη και αποκλεισμούς στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας λόγω ισχυρισμών ότι ουκρανικά σιτηρά απορρίπτονται στην εσωτερική αγορά της ΕΕ και επηρεάζουν τα επιχειρήσεις.