Στους πολίτες του Ιράν έστειλε μήνυμα ο Νετανιάχου: «Το Ιράν θα ελευθερωθεί νωρίτερα απ’ όσο νομίζετε»

Κοινοποίηση:

Μήνυμα στους πολίτες του Ιράν έστειλε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντάς τους ότι «το καθεστώς της Τεχεράνης δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτούς, τους σέρνει προς την άβυσσο» και «χρηματοδοτεί μόνο την τρομοκρατία και τα πυρηνικά όπλα».

«Όταν το Ιράν θα είναι επιτέλους ελεύθερο – και αυτή η στιγμή θα έρθει πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζει ο κόσμος – όλα θα είναι διαφορετικά. Οι δύο αρχαίοι λαοί μας, ο εβραϊκός λαός και ο περσικός λαός, θα έχουν επιτέλους ειρήνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου στη συνέχεια τόνισε ότι δεν υπάρχει τόπος στον οποίο το κράτος του Ισραήλ δεν θα πάει για να προστατεύσει τους πολίτες του. «Κάθε μέρα εξαλείφονται οι δωσίλογοι του ιρανικού καθεστώτος. Ρωτήστε τον Μοχάμεντ Ντέιφ. Ρωτήστε τον Νασράλα», είπε.

«Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν όλα τα χρήματα που επενδύει το καθεστώς σε πολέμους και πυρηνικά όπλα, επενδύονταν στην εκπαίδευση των παιδιών σας, στην υγεία σας και στις υποδομές σας», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη κράτησε αποστάσεις από τα όσα γίνονται στο νότιο Λίβανο, με το ιρανικό ΥΠΕΞ να τονίζει πως η χώρα δεν έχει πρόθεση να στείλει στρατεύματα εκεί.

Θέμα χρόνου η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο

Εξάλλου, θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η έναρξη της προαναγγελθείσας χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο. Την ώρα που το σφυροκόπημα από αέρα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ πραγματοποιούν επιχειρήσεις εντός λιβανικού εδάφους, στα σύνορα των δύο χωρών, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις χερσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, που επικαλείται στρατιωτικές πηγές του Ισραήλ, τα άρματα μάχης έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα, ενώ ειδικές μονάδες προχώρησαν σε στοχευμένες επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο για περιορισμένα χτυπήματα και συλλογή πληροφοριών σχετικά με της υπόγειες σήραγγες της Χεζμπολάχ.

Στρατιωτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως οι εν λόγω επιχειρήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των προετοιμασιών για χερσαία εισβολή. Ο Αμίρ Αβίβι, πρώην υψηλόβαθμος Ισραηλινός στρατιωτικός, μιλώντας στη Wall Street Journal, έκανε λόγο για «επικείμενη» χερσαία επίθεση, αντίστοιχη με αυτή στη Λωρίδα της Γάζας.

Ταυτόχρονα, οι Ισραηλινοί έχουν ξεκινήσει τις αποκαλούμενες επιχειρήσεις carpet bombing στο νότιο Λίβανο. Πρόκειται για βομβαρδισμούς μεγάλης κλίμακας που έχουν ως στόχο να ισοπεδώσουν υποδομές του εχθρού πριν τη χερσαία εισβολή πλήρους κλίμακας.

Υπενθυμίζεται πως ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Χέρζι Χαλέβι διέταξε την περασμένη εβδομάδα το στρατό να βρίσκεται σε ετοιμότητα, προαναγγέλλοντας τη χερσαία εισβολή. «Oι στρατιωτικές σας μπότες θα εισέλθουν στο εχθρικό έδαφος […] Θα μπείτε μέσα και θα καταστρέψετε τον εχθρό», είχε πει απευθυνόμενος σε ισραηλινούς στρατιώτες.

Το ερώτημα δεν είναι εάν θα γίνει, αλλά πότε

Από το Ισραήλ διαρρέεται πως η απόφαση για το χρόνο έναρξης της επίθεσης δεν έχει ακόμη ληφθεί και η Wall Street Journal αναφέρει πως από την Ουάσιγκτον γίνονται προσπάθειες να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη.

Ερώτημα παραμένει επίσης το σχέδιο: Το Ισραήλ θα μπορούσε να εισβάλλει με στόχο να καταλάβει εδάφη του νότιου Λιβάνου, δημιουργώντας μια ζώνη ασφαλείας στα σύνορα των δύο χωρών, ή θα μπορούσε να προχωρήσει βαθύτερα με μεγάλες επιθέσεις, επιχειρώντας να καταστρέψει τις υποδομές της Χεζμπολάχ και εν συνεχεία να αποσυρθεί.

Από το Ισραήλ διαμηνύεται πως βασικός στόχος του πολέμου στον Λίβανο είναι να μπορέσουν να επιστρέψουν στις βόρειες περιοχές περίπου 60.000 ισραηλινοί πολίτες, οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια για λόγους ασφαλείας τον τελευταίο χρόνο. Ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, μιλώντας σε στρατιώτες, είπε ότι το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει «όλες τις δυνάμεις του από αέρα, θάλασσα και ξηρά» για να πετύχει αυτόν τον σκοπό.

Εάν η επιχείρηση υλοποιηθεί θα είναι η τέταρτη χερσαία εισβολή σε πενήντα χρόνια. Πάντως εκφράζονται και ανησυχίες για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει μια τέτοια επίθεση. Η Χεζμπολάχ γνωρίζει καλά τον αντάρτικο πόλεμο και θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρά πλήγματα στον στρατό του Ισραήλ.

Ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, διεμήνυσε ότι η λιβανέζικη ένοπλη ομάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια ισραηλινή χερσαία επίθεση, καθώς το Ισραήλ δεν έχει πλήξει τις στρατιωτικές δυνατότητες της οργάνωσης. «Αν οι Ισραηλινοί θέλουν μια χερσαία εισβολή, οι δυνάμεις της αντίστασης είναι έτοιμες γι’ αυτό», τόνισε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response