Στο Ισραήλ προβλέπουν μολύνσεις 10.000 ημερησίως εκ των οποίων 5.000 σε παιδιά – Το 3ο εμβόλιο υπό όρους λειτουργεί

Κοινοποίηση:
1

Τα στοιχεία από το Ισραήλ…σε καθημερινή βάση… έρχονται να αποδείξουν ότι κάτι δεν πάει καλά στο πιο εμβολιασμένο κράτος στον κόσμο… όταν μάλιστα αναφέρονται εκτιμήσεις για 10.000 κρούσματα ημερησίως προσεχώς.

Ήδη τα κρούσματα έχουν φθάσει στα 6.250 ημερησίως και οι βαριά νοσηλευόμενοι έχουν αγγίξει τους 400.

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, σε ένα εμβολιασμένο κράτος;

Θετικότερη η εικόνα από τον 3ο εμβολιασμό σε σχέση με τις δύο δόσεις

Περίπου το 73% των ασθενών με μεταμόσχευση οργάνων που εμβολιάστηκαν για 3η φορά κατά του κορωνοϊού ανέπτυξαν αντισώματα σε σύγκριση με μόλις 35% μετά το δεύτερο εμβόλιο, σύμφωνα με νέα έρευνα από το ιατρικό κέντρο Rabin-Beilinson Campus στην Petah Tikva και την Clalit Health Services

Ωστόσο από την έρευνα προκύπτει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που αποκαλύπτεται… καθυστερημένα ότι τα δύο εμβόλια δεν είναι αρκετά καθώς τα αντισώματα που δημιουργούνται είναι χαμηλά.

Στις 12 Ιουλίου, το Ισραήλ ξεκίνησε τον εμβολιασμό της 3ης δόσης σε άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Μεταξύ των επιλέξιμων ασθενών ήταν αποδέκτες μεταμοσχεύσεων.

Η έρευνα είχε δείξει ότι ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς δεν είχαν αναπτύξει αντισώματα μετά τα δύο πρώτα εμβόλια.

Οι ερευνητές των Beilinson και Clalit ανέλυσαν πώς ανταποκρίθηκε το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που είχαν προχωρήσει σε μεταμοσχεύσεις.

Όσοι είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς, πνεύμονα ή νεφρού ανέπτυξαν αντισώματα σχεδόν διπλάσια μετά την 3η δόση εμβολίων, ενώ η ποσότητα αντισωμάτων για όσους είχαν πραγματοποιήσει μεταμόσχευση ήπατος αυξήθηκε κατά περίπου 33%.

Το 73% των ασθενών που είχαν εμβολιαστεί για 3η φορά ανέπτυξαν αντισώματα, σε σύγκριση με το 35% μετά τους δύο πρώτους εμβολιασμούς, σύμφωνα με τον Δρ Ruthi Rachmimov, διευθυντή της Μονάδας Μεταμόσχευσης Νεφρού στο Beilinson.

Στην μεταμόσχευση πνεύμονα, ένα ποσοστό 33% ανέπτυξε αντισώματα μετά την 3η δόση, σε σύγκριση με το 18% κατά τις δύο πρώτες δόσεις.

Για όσους είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς, τα ποσοστά ήταν 58% μετά τον τρίτο εμβόλιο και 31% μετά το δεύτερο εμβόλιο. Για όσους είχαν προχωρήσει σε μεταμόσχευση ήπατος, το 71% ανέπτυξε αντισώματα μετά το τρίτο εμβόλιο, σε σύγκριση με το 47% μετά τον δεύτερο εμβολιασμό.

Έκρηξη κρουσμάτων στα παιδιά

Το υπουργείο Παιδείας του Ισραήλ αναμένει ότι ο αριθμός των μαθητών που θα μολύνονται καθημερινά θα φτάσει τους 5.000 μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου αλλά δεν σχεδιάζει να τροποποιήσει τους κανονισμούς που έχουν αποφασιστεί.

Η εκτίμηση του Υπουργείου Παιδείας βασίζεται στην υπόθεση ότι ο αριθμός R – ο μέσος αριθμός ατόμων που θα μολύνει κάθε φορέας COVID – δεν εμπίπτει στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Μια πηγή του υπουργείου Παιδείας είπε ότι οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι θα υπάρχουν 10.000 νέα κρούσματα την ημέρα σε εθνικό επίπεδο, με περίπου τα μισά δηλαδή 5.000 να είναι σε παιδιά.

Τα tests αντισωμάτων θα δοθούν σε περίπου 1,4 εκατομμύρια μαθητές ηλικίας μεταξύ τριών και 12 ετών τον Αύγουστο και τα tests αντιγόνου θα δοθούν σε 1,9 εκατομμύρια μαθητές και 270.000 εκπαιδευτικούς τις ημέρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων.

Υπάρχουν 2,4 εκατομμύρια μαθητές στο Ισραήλ με τα υπερ-ορθόδοξα σχολεία να έχουν ανοίξει ξανά χωρίς περιορισμούς.

Τι σχεδιάζει το Ισραήλ για τα σχολεία;

Περίπου 1,9 εκατομμύρια μαθητές στο Ισραήλ αναμένεται να υποβληθούν σε εξετάσεις αντισωμάτων.

Σε νέα έρευνα από το ιατρικό κέντρο Shaare Zedek στην Ιερουσαλήμ έδειξε ότι μεταξύ 10% και 30% των παιδιών της Ιερουσαλήμ κάτω των 18 ετών είχαν ήδη τον covid 19.

Τα 5 στάδια για τα παιδιά και τα σχολεία

Στο πρώτο στάδιο, θα διεξαχθεί μια σειρά εξετάσεων αντισωμάτων σε μαθητές για να προσδιοριστεί ποιος είχε τον ιό – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ήταν ασυμπτωματικοί και το αγνοούσαν – και έχουν ένα αποτελεσματικό επίπεδο αντισωμάτων. Αυτό το πρόγραμμα ξεκινά στα σχολεία haredi (υπερ-ορθόδοξων).

Στο δεύτερο στάδιο, οι γονείς θα λάβουν κουπόνια μέσω των ταμείων υγείας τους για να κάνουν στα παιδιά τους εξετάσεις – tests εντός 48 ωρών πριν από την έναρξη του σχολικού έτους. Περίπου 1,9 εκατομμύρια μαθητές θα κληθούν να κάνουν αυτές τις εξετάσεις.

Το τρίτο στάδιο ονομάζεται «Green Class Model», το οποίο θα λειτουργεί σε σχολεία όπου έχει διαπιστωθεί επαληθευμένο κρούσμα COVID-19.

Ο μαθητής που βρέθηκε θετικός θα μπαίνει σε καραντίνα, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά θα εξεταστούν για κορωνοϊό.

Όσοι είναι άρρωστοι θα μπουν σε καραντίνα και όσοι είναι αρνητικοί θα επιστρέψουν στο σχολείο και θα ελέγχονται καθημερινά για επτά ημέρες.

Αυτό το μοντέλο θα ξεκινήσει επίσης ως πιλοτικό πρόγραμμα στα σχολεία haredi και θα επεκταθεί σε σχολεία της αραβικής κοινότητας, τα οποία επιστρέφουν στις πλήρεις σπουδές τον Σεπτέμβριο, ενώ οι Εβραίοι μαθητές έχουν μόνο λίγες σχολικές ημέρες τον Σεπτέμβριο λόγω των εβραϊκών διακοπών.

Το τέταρτο στάδιο είναι το πρόγραμμα Magen (Shield), σύμφωνα με το οποίο οι δοκιμές για τον κορωνοϊό θα πραγματοποιούνται στα σχολεία μία φορά την εβδομάδα σε περιοχές «πορτοκαλί» και «κόκκινες».

Το πέμπτο στάδιο φέρει την ονομασία «Lifestyle» και εστιάζει στη χρήση μάσκας, τη διατήρηση της κοινωνικής απόστασης και της υγιεινής αλλά και τη εκπεύδευση σε ανοιχτούς χώρους.

Θα υπάρχει επίσης συνεχής παρακολούθηση και έλεγχος των δεδομένων νοσηρότητας μέσω του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου και παρακολούθηση των δεδομένων νοσηρότητας

Το ανεπίσημο έκτο στάδιο

Εκτός από αυτά τα μέτρα, ένα ανεπίσημο έκτο στάδιο είναι η συνέχιση της εκστρατείας εμβολιασμού.

Στο Ισραήλ, όλοι όσοι είναι άνω των 12 ετών μπορούν να εμβολιαστούν και όσοι είναι άνω των 60 ετών ήδη εμβολιάζονται για 3η φορά.

Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα έχει καθοριστική επίδραση στην κοινωνικοποίηση και στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν

Το σχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Υγείας να ανοίξουν ξανά τα σχολεία του Ισραήλ την 1η Σεπτεμβρίου έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, με έναν κυβερνητικό σύμβουλο στα θέματα Υγείας να προειδοποιεί ότι τα κρούσματα θα εκτιναχθούν οδηγώντας σε μαζικές εστίες κορωνοϊού και lockdowns.

«Αυτή είναι μια συνταγή για τη μαζική καραντίνα των μαθητών και των οικογενειών τους, η οποία στο τέλος θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει σε κλείσιμο ολόκληρων σχολείων, ακόμη και σε κλείσιμο ολόκληρου του εκπαιδευτικού συστήματος», δήλωσε πηγή, η οποία σε καθηγητή σύμβουλο της κυβέρνησης για τον Covid 19.

Για παράδειγμα, εάν ένας μαθητής βρεθεί θετικός μετά από τρεις ημέρες, οι υπόλοιποι μαθητές θα πρέπει να εξεταστούν για άλλες τρεις ημέρες.

Εάν κάποιος βγει θετικός μετά από πέντε ημέρες, τότε όλοι θα πρέπει να κάνουν εξετάσεις για επιπλέον πέντε ημέρες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ειδικοί φοβούνται ότι οι άρρωστοι μαθητές θα συνεχίσουν να μολύνουν άλλους – τόσο μέσα στο σχολείο όσο και έξω από αυτό.

Επειδή τα ισραηλινά σχολεία είναι από τα πιο πολυσύχναστα στον δυτικό κόσμο, η πιθανότητα εξάπλωσης της μόλυνσης στα σχολεία είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι στην Ευρώπη.

Στο Ισραήλ σήμερα 50.000 μαθητές και δάσκαλοι βρίσκονται σε απομόνωση αφού εκτέθηκαν σε φορείς του κορωνοϊού, κυρίως ως αποτέλεσμα του μερικού ανοίγματος των σχολείων για το πρόγραμμα του θερινού σχολείου, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε δημοτικά και στην προσχολική εκπαίδευση τον Ιούλιο.

Τα σχολεία Haredi ανοίγουν στις 16 Αυγούστου και περίπου 250.000 μαθητές θα ξεκινήσουν τα μαθήματα τους χωρίς περιορισμούς και χωρίς εντολές για καραντίνα σε περίπτωση έκθεσης στον covid 19.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: