Στο ΣτΕ προσέφυγαν 2 σωφρονιστικοί: «Μένουμε απροστάτευτοι μπροστά στις απειλές που δεχόμαστε από κουκουλοφόρους»

Κοινοποίηση:
ste001

Tην ίδια στιγμή που στις φυλακές όλης της χώρας είναι σε πρωτοφανή έξαρση η βία σε όλες τις μορφές της, καθώς σχεδόν καθημερινά σημειώνονται θάνατοι, μαχαιρώματα, τραυματισμοί, μαστιγώματα, απειλές κ.λ.π., διευθυντής φυλακής αφήνει εκτεθειμένους δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους -ένας εκ των οποίων είναι αρχιφύλακας- στις απειλές που δέχονται οι ίδιοι και οι οικογένειες τους από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Αποτέλεσμα ήταν οι δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας στρεφόμενοι τόσο κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, όσο και κατά του διευθυντή της φυλακής.

Οι δύο σωφρονιστικοί υπογραμμίζουν ότι μετά από επεισόδιο που σημειώθηκε στη φυλακή το 2011, στοχοποίηθηκαν καθώς έγινε ονομαστική αναφορά σε γνωστό ιστότοπο οποίος εκφράζει τις θέσεις και απόψεις του αντιεξουσιαστικού χώρου. Παράλληλα, δέχονται άμεσες απειλές κατά της ζωής τους, τόσο οι ίδιοι όσο και μέλη της οικογένειας τους, από κρατούμενο της φυλακής, αλλά και από μέλη αντιεξουσιαστικών οργανώσεων.

Ακόμη, σε τηλεοπτική εκπομπή τα ονόματα τους αναφέρθηκαν από πρώην κρατούμενο με απειλές κατά των ίδιων και των οικογενειών τους.

Δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι συνάδελφοί τους, οι οποίοι είχαν στοχοποιηθεί λιγότερο, δηλαδή δεν είχε γίνει δημόσια αναφορά των επωνύμων τους, δέχθηκαν εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις.

Μάλιστα, υπογραμμίζουν με νόημα ότι η ίδια αντιεξουσιαστική οργάνωση με πολεμικό όπλο AK-47 (Kalanhnikov) το Φεβρουάριο του 2015 δολοφόνησε έξω από το σπίτι του, τον αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού, ο οποίος προηγουμένως είχε δεχθεί και αυτός απειλές.

Κάτω από αυτό το καθεστώς των απειλών και του φόβου να δεχθούν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους επιθέσεις με άγνωστο αποτέλεσμα, ζήτησαν και έλαβαν από τις αρμόδιες αρχές (Εισαγγελία και Αστυνομία) άδεια οπλοφορίας, καθώς κρίθηκε ότι υφίσταται άμεσος, σταθερός και διαρκής κίνδυνος τόσο για τη ζωή τους όσο και των μελών των οικογενειών τους.

Αναλυτικότερα, τον Οκτώβριο του 2015 με ημερήσια διαταγή του διευθυντή της φυλακής είχαν την υποχρέωση να αφήνουν τον οπλισμό και τις σφαίρες, στο γραφείο του διοικητή της εξωτερικής φρουράς της φυλακής, μέσα σε ασφαλές οπλοκιβώτιο που κλείδωνε με κλειδωνιά ασφαλείας.

Όμως, αιφνιδιαστικά τον περασμένο Φεβρουάριο ο διευθυντής της φυλακής ανακάλεσε την προηγούμενη ημερησία διαταγή του (του 2015) και διέταξε την απομάκρυνση του οπλοκιβώτιου το οποίο ήταν στο γραφείο του διοικητή της εξωτερικής φρουράς, με αποτέλεσμα οι δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι να μην μπορούν να ασφαλίζουν τα όπλα τους, πριν μπουν στο κατάστημα κράτησης.

Έτσι, εφόσον δεν υπάρχει χώρος ασφαλούς φύλαξης του οπλισμού τους, οι δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι, δεν μπορούν να έχουν, για την ατομική τους ασφάλειας, τον οπλισμό τους κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους από τη φυλακή.
Με άλλα λόγια, σημειώνεται στην αίτηση ακύρωσης ενώπιον του στο ΣτΕ, ο διευθυντής της φυλακής, πλέον των άλλων, «ουσιαστικά υπονομεύει την ατομική τους ασφάλεια», καθώς δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα αυτοάμυνας, την στιγμή που οι αρμόδιες αρχές για το λόγο αυτό τους χορήγησαν άδεια οπλοφορίας.

Υποστηρίζουν ακόμη, ότι στα μέλη των οικογενειών τους, αλλά και στους ίδιους, έχει δημιουργηθεί αίσθημα ανασφάλειας και φόβου για τα μελλούμενα, λόγω των απειλών, ενώ το γεγονός αυτό τους έχει επηρεάσει ψυχολογικά.

Παράλληλα, αποτελεί σε βάρος τους προσωπική διάκριση και υπηρεσιακή τιμωρία, με συνέπεια η ημερήσια διαταγή να εκδόθηκε κατά κατάχρηση των άκρων ορίων της διακριτικής ευχέρειας του διευθυντή της φυλακής.

Τέλος, υποστηρίζουν ότι η αναιτιολόγητη απόφαση του διευθυντή της φυλακής δεν ελήφθη για λόγους δημοσίου συμφέροντος που έχουν σχέση με την τάξη και ασφάλεια του καταστήματος κράτησης, ενώ ταυτόχρονα παραβιάζει συνταγματικές αρχές, όπως είναι της χρηστής διοίκησης, της καλής πίστης, της αναλογικότητας, του δικαιώματος της προηγούμενης ακροάσεως, κ.λπ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: