Στο «κόκκινο» οι τιμές σε κρέας, γαλακτοκομικά και ελαιόλαδο

Κοινοποίηση:
ΚΡΕΑΣ

Η ακρίβεια αποτελεί το τελευταίο διάστημα ένα δυσβάσταχτο ζήτημα για τα ελληνικά νοικοκυριά, με τις τιμές βασικών προϊόντων να «καλπάζουν», μετατρέποντας τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ σε εφιάλτη. Πολλά νοικοκυριά αρχίζουν πλέον και κάνουν περικοπές ακόμη και στα αναγκαία, προκειμένου να ανταπεξέλθουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Eurostat, ναι μεν ο δείκτης πληθωρισμού στα τρόφιμα στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ, αλλά και από πολλές άλλες χώρες, αλλά η Ελλάδα δείχνει να «πονάει» πραγματικά από την ακρίβεια σε αγαθά όπως τα γαλακτοκομικά και το κρέας που σε ένα βαθμό η χώρα μας έχει παραγωγή και δεν εξαρτάται από τις εισαγωγές. Η απάντηση ωστόσο σε αυτό είναι ότι αφενός οι ανατιμήσεις άργησαν να έρθουν στην χώρα και αφετέρου ότι πολλά περιφερειακά είδη, όπως ζωοτροφές και λιπάσματα έχουν αυξηθεί υπέρμετρα το τελευταίο 12μηνο.

Ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις-φωτιά
Συγκεκριμένα ο με βάση τα εν λόγω στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής στην Ελλάδα είναι αυξημένος για τον μήνα Δεκέμβριο του 2022 σε αντιστοίχιση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, τρέχει με ρυθμό 15,6%. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ. Διαμορφώνεται σε 18,2%, ενώ υψηλότερος από την Ελλάδα είναι σε χώρες όπως η Γερμανία με 20,5%, η Πορτογαλία με 20,4% και η Ισπανία με 15,90%, ενώ αντίθετα χαμηλότερος είναι στην Ιταλία με 13,3%.

Εκείνο πάντως που κάνει την κατάσταση στην Ελλάδα να μοιάζει ίσως περισσότερο σε σχέση με τις άλλες χώρες είναι το γεγονός ότι οι τιμές σε προϊόντα που έχουν περίοπτη θέση στο οικογενειακό καλάθι, είναι πολύ υψηλές, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τα κρέατα (αιγοπρόβειο, χοιρινό και βόειο), τα γαλακτοκομικά και το ελαιόλαδο.

Για παράδειγμα η τιμή για το γιαούρτι, η τιμή του οποίου έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο κατά 26,6% στην Ελλάδα, έναντι αύξησης 23,6% στην Ε.Ε. Επίσης σύμφωνα με την Eurostat στην Ελλάδα το αιγοπρόβειο κρέας έχει ακριβύνει πολύ περισσότερο από άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Συγκεκριμένα παρουσίασε αύξηση κατά 10,10% στην Ελλάδα, έναντι 2,3% στην Ισπανία, 8,3% στην Πορτογαλία και 9% στην Ιταλία.

Το βόειο αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 18,7%, ενώ σε μέσα επίπεδα στην ΕΕ η αύξηση ήταν 13,90%. Αντίστοιχα για το χοιρινό η άνοδος ήταν 19,7% και στην ΕΕ ήταν 18,4%. Μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σύγκριση με την Ισπανία και την Ιταλία καταγράφηκαν στα τυριά (25,2% στην Ελλάδα έναντι 22,10% στην Ισπανία και 17,50% στην Ιταλία), με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 26,90%.

Υψηλή ετήσια αύξηση έχει καταγραφεί και στο φρέσκο γάλα 26%, ενώ στην Ε.Ε. ήταν 31,10%. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη αν συνυπολογίσει κανείς ότι ούτως η άλλος η μέση τιμή στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Διαμορφώνεται στο 1,63 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,37 ευρώ ανά λίτρο στην Ισπανία και 1,04 ευρώ ανά λίτρο στην Πορτογαλία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Ας πάνε όπου θέλουν οι τιμές, δεν γαμιέται, μας έδωσε αύξηση ο Κούλης με τον Γερακοπρίτη του και τρώμε σολωμό καραβίδες αστακούς που είναι πάμφθηνα.

  2. ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙΟ ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΙΧ ΑΓΕΛΑΔΑ!!!

  3. Ενδεικτικα! Κατα τ’ αλλα θα πουμε, το κρεας κρεατακι και το γαλα γαλατακι!

    2011: Μελέτη προτείνει φόρο στο κρέας και στο γάλα!
    2016: Αυξήστε τον φόρο σε γάλα και κρέας, ζητά από την Ελλάδα η ΕΕ!
    2016: «Φορολόγηση κρέατος και γάλακτος θα μειώσει τις εκπομπές του θερμοκηπίου»!

    Υ.γ.Πως αλλιως, θα προωθησουν την σαβουρα, του Μπιλ Γκειτς και την κλυσματικη αλλαγη;

Comments are closed.