Στο πάνθεoν της Κινηματογραφικής Ιστορίας πέρασε η Anthea Sylbert-Άφησε την τελευταία της πνοή στην αγαπημένη της Σκιάθο (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
α1

Την τελευταία της πνοή άφησε στην αγαπημένη της Σκιάθο η Anthea Sylbert, η σημαντικότατη Αμερικανίδα ενδυματολόγος γεννημένη τον Οκτώβριο του ’37 στη Νέα Υόρκη.

Δούλεψε με τους καλύτερους και απέσπασε την πρώτη της υποψηφιότητα για το κορυφαίο «Chinatown». Πάντα σε στενή συνεργασία με τον Πολάνσκι, έντυσαν τη Φέι Ντάναγουεϊ στα μαύρα λόγω του πένθους της, και όχι στα κόκκινα, όπως θα ήταν πιο φυσικό για μια βαμπ που έφερε το μοιραίο στην παραμικρή της κίνηση.

 Η Άνθεα δεν έγινε αρχαιολόγος, όπως επιθυμούσε ο πατέρας της. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και από τύχη μαθήτευσε δίπλα σε έναν ενδυματολόγο, βοηθώντας τον στη σχεδίαση των κοστουμιών. Έκανε το ντεμπούτο της στο «Tiger makes out» με σκηνοθέτη τον Άρθουρ Χίλερ, πριν αυτός εκτοξευτεί με το «Love Story» ‒ στο καστ και ο Ντάστιν Χόφμαν, την ίδια χρονιά που έκανε το μπαμ με τον «Πρωτάρη».

Έδωσε το στίγμα της στην αμέσως επόμενη δουλειά της, στο «Μωρό της Ρόζμαρι», το 1968. Ο Ρόμαν Πολάνσκι της ζήτησε να μεταφέρει το κλίμα της επίσκεψης του Πάπα στη Νέα Υόρκη, τρία χρόνια νωρίτερα, και συμφώνησαν πως οι κακοί της ταινίας δεν πρέπει να φορούν τα προφανή σκούρα ρούχα, αλλά, αντίθετα και απροσδόκητα, να εμφανίζονται με ανοιχτά χρώματα, για να φαίνονται φιλικοί και να μην τους υποψιάζεται κανείς.

Τα τελευταία χρόνια αναζητούσε την γαλήνη δίπλα στον αγαπημένο της σύζυγο που έχασε πριν ένα χρονο περίπου τον Ριτσαρντ Ρομάνους. Η αγορά ενός οικοπέδου στη  Σκιάθο αποδείχτηκε ζόρικη υπόθεση και βοηθοί τους στη νέα ζωή που δοκίμαζαν ήταν οι νέοι τους φίλοι, οι ντόπιοι Σκιαθίτες,
που τους αγκάλιασαν με έναν τρόπο που σίγουρα ξεπερνούσε κατά πολύ την τυπική αμερικανική ευγένεια.

Η μόνη τους γέφυρα με την Ελλάδα ήταν η καταγωγή της Άνθεα. Το γένος Γιαννακούρου, η ενδυματολόγος είχε αλλάξει προ πολλού το επώνυμό της σε Σίλμπερτ, κρατώντας αυτό του σκηνογράφου πρώτου συζύγου της Πολ που μαζί με τον επίσης art director, δίδυμο αδελφό του, Ρίτσαρντ, επικρατούσαν στον τομέα τους τη δημιουργική περίοδο που ακολούθησε την πτώση των μεγάλων στούντιο.

Το 2004 όμως η Άνθεα με την επιστροφή της  Σκιάθο έκδωσε την τελευταία της ταυτότητά ως Ανθούλα Γιαννακούρου.

Σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (19η Συνεδρίαση του ΔΣ, 8/12/2020), ανακήρυξης ως Επίτιμων Δημοτών  Σκιάθου του ζεύγους Richard Romanus & Anthea Sylbert, την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021, ο Δήμος  Σκιάθου διοργάνωσε την τελετή επιτιμοποίησής τους.

Η τελετή, όπου είχαν προσκληθεί τα μέλη του Δ.Σ., πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του ζεύγους, διότι λόγοι υγείας δεν τους επιτρέπουν να μετακινηθούν.

Στην τελετή παρευρέθησαν οι στενοί φίλοι του ζεύγους, Goldie Hawn και Kurt Russell. Η τότε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ματούλα Παπαδούλια, ανέφερε πως όταν ο Δήμος τιμά ανθρώπους του πολιτισμού με ήθος, αξιοπρέπεια και έμπρακτη αγάπη για τον τόπο τους, είναι
περισσότερο τιμή για τον Δήμο.

Ο Δήμαρχος Θοδωρής Σκιάθου σημείωσε πως είναι ιδιαίτερα τιμητικό για ένα τόπο, να γίνεται επιλογή για μόνιμη κατοικία από ανθρώπους που όχι μόνο αγάπησαν αυτόν τον τόπο, αλλά ενδιαφέρθηκαν ειλικρινά να γνωρίσουν την ιστορία του, τον πολιτισμό του, και κυρίως τους ανθρώπους του, και να γίνουν μέρος της σύγχρονης ιστορίας του, ως εκείνοι που άφησαν το
Hollywood για τον παράδεισο επί γης όπως αποκαλούν οι ίδιου τη  Σκιάθο.

Η θρυλική ενδυματολόγος του Χόλιγουντ, με 21 ταινίες στο ενεργητικό της, 2 υποψηφιότητες για ΟΣΚΑΡ κοστουμιών, 1 βραβείο ΕΜΜΥ και δεκάδες συνεργασίες με μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ, πέρασε στο Πάνθεον της κινηματογραφικής ιστορίας. Ηταν  θερμή υποστηρίκτρια της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Το μοτο του ζευγαριού είναι: «Η Σκιάθος είναι η πιο πολιτισμένη κοινωνία που έχουμε γνωρίσει». Με το έργο τους έχουν συμβάλλει στην προβολή του νησιού τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές
επίπεδο.

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 19 Ιουνίου στις 11 το πρωί από τον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου (Παναγία Λιμνιά)

Πηγή: skiathoslife.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response