Στο “σκαμνί” ο Φάνης Σπανός – Κατηγορούμενος για τις πλημμύρες στην Εύβοια το 2020

Κοινοποίηση:
fspanos44

Ο Εισαγγελέας Εφετών Ευβοίας κάλεσε 19 άτομα ως κατηγορούμενους, προκειμένου να απολογηθούν για τα όσα συνέβησαν, για τα “μπαζωμένα” ρέματα και τα… αυθαίρετα που βρέθηκαν στον… δρόμο των υδάτων, προκαλώντας τις πλημμύρες στην Εύβοια το 2020 μετά την κακοκαιρία “Θάλεια”.

Πλημμύρες, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 8 ατόμων, αλλά και τις ζημιές σε 2.500 σπίτια στην Εύβοια.

Πρώτος από όλους, που κλήθηκε να σταθεί απέναντι από τους δικαστές, τον Δεκέμβριο του 2024 είναι ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Φάνης Σπανός κατηγορείται ως υπαίτιος για πρόκληση πλημμυρών, καθώς δεν είχε φροντίσει να γίνουν οι απαραίτητοι καθαρισμοί και τα έργα που όφειλε να κάνει πράξη λόγω της ιδιότητάς του στα ρέματα στις περιοχές Ληλάντιου, Ψαχνά, ενώ είχε “συναινέσει” στο μπάζωμα της φυσικής κοίτης του Λήλαντα ποταμού, ο οποίος περνάει από τα Βασιλικά, Άγιο Νικολάο και Μίστρο με αποτέλεσμα να ξεχειλίσουν τα νερά και να επιφέρουν καταστροφές, αλλά και τον θάνατο των οκτώ αθώων ψυχών.

Ανάμεσα σε αυτά που του προσάπτονται είναι και η μη επάρκεια σε αντιπλημμυρικά έργα μετά από τις φωτιές που είχαν σημειωθεί το 2007 και το 2019 στην Εύβοια, με αποτέλεσμα να μην λειτουργήσει τίποτα σωστά.

Παράλληλα, ο κ. Σπανός κατηγορείται γιατί ως περιφερειάρχης είχε κάνει τα στραβά μάτια και χτίστηκαν παράνομα και αυθαίρετα κτίσματα σε περιοχές κοντά στους ποταμούς, που έφεραν το “μπάζωμα” και κατά συνέπεια και την υπερχείλιση των νερών.

Δεύτερος κατηγορούμενος ο Γιώργος Κελαϊδίτης, ο οποίος εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος επί θητείας Κώστα Μπακογιάννη στην περιφέρεια, και από το 2019 κατέχει τη θέση του αντιπεριφειάρχη. Στη λίστα του Εισαγγελέα για τους ίδιους λόγους, περί πρόκλησης πλημμυρών από αμέλεια, και ο Δήμαρχος Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς. Ο οποίος, δεν είχε επίσης, μεριμνήσει για τον καθαρισμό των ποταμών, και είχε “επιτρέψει” το μπάζωμα. Κατηγορούμενη για τους ίδιους λόγους και η Δήμαρχος Χαλκίδας, Ελένη Βάκα.

Οι υπόλοιποι που κλήθηκαν από τον Εισαγγελέα για κατάθεση είναι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών και της Δασοπροστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αλλά και των Δήμων στους οποίους σημειώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response