Πρόκειται για την υπόθεση του Κρητικού λυράρη, ο οποίος έχει καταδικαστεί – σε πρώτο βαθμό – σε κάθειρξη 15 ετών (με αναστολή), καθώς φέρεται να είχε εισπράξει περίπου 245.000 ευρώ μέσω πλαστών εικονικών τιμολογίων.
Η πολύκροτη υπόθεση διαδραματίστηκε πριν από περίπου 11 χρόνια: Ο 60χρονος άνδρας φέρεται να είχε προσκομίσει πλαστά εικονικά τιμολόγια στην εφορία, συνολικής αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ. Μέσω των πλαστών τιμολογίων, ο κατηγορούμενος φέρεται να έλαβε ως επιστροφή φόρου από το κράτος περίπου 245.000 ευρώ.
Ο κατηγορούμενος φέρεται να κατέθετε τα εν λόγω τιμολόγια σε Αγροτικό Συνεταιρισμό χωριού της ενδοχώρας του Ηρακλείου, ενώ τα τιμολόγια αυτά φέρονται να παρουσίαζαν πωλήσεις αγροτικών προϊόντων σε ανύπαρκτες – νομικά και φορολογικά – εταιρείες, οι οποίες ωστόσο δεν είχαν γίνει ποτέ.
Σύμφωνα με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, τα τιμολόγια είχαν συνταχθεί στο δικό του όνομα, και όχι μόνο, καθώς κάποια αυτά ήταν στο όνομα συγγενικών του προσώπων. Ωστόσο, ο κατηγορούμενος δε φέρεται να έμεινε μόνο εκεί: Σύμφωνα πάντα με τις Αρχές, υποβλήθηκαν στην εφορία και κάποια πλαστά τιμολόγια στα ονόματα κατοίκων διαφόρων χωριών της ηρακλειώτικης ενδοχώρας.
Ο λυράρης δικάστηκε και καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό τον Μάιο του 2017 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης. Το δικαστήριο επέβαλε στον 60χρονο συνολική ποινή κάθειρξης 15 ετών. Δόθηκε, ωστόσο, αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του, κάτι που σημαίνει ότι είναι ελεύθερος – τουλάχιστον – μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, η οποία έχει προσδιοριστεί για την ερχόμενη Τετάρτη στο Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης.
Αναλυτικότερα, τον Μάιο του 2017 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχο τον 60χρονο και για τις τρεις πράξεις που κατηγορείτο. Ειδικότερα, του επέβαλε ποινή κάθειρξης έξι ετών για «φοροδιαφυγή διά της λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, των οποίων η αξία υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση», κάθειρξη 8 ετών για «απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με επιδιωχθέν όφελος και αντίστοιχη ζημία υπερβαίνουσα το ποσό των 150.000 ευρώ», και κάθειρξη – επίσης – 8 ετών για «πλαστογραφία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με επιδιωχθέν όφελος και αντίστοιχη ζημία υπερβαίνουσα το ποσό των 150.000 ευρώ». Οι εν λόγω ποινές συγχωνεύτηκαν και τελικά το δικαστήριο επέβαλε στον λυράρη συνολική ποινή κάθειρξης 15 ετών.
Σημειώνεται ότι η υπεράσπιση του κατηγορουμένου είχε ζητήσει τότε από την Έδρα την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών: του πρότερου έντιμου βίου και το ότι έζησε έντιμη κοινωνική και οικογενειακή ζωή μετά την πράξη του. Η εισαγγελέας πρότεινε να μην του χορηγηθεί κανένα ελαφρυντικό, πρόταση που υιοθετήθηκε τελικά από το δικαστήριο. Πρότεινε, ωστόσο, να χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση του λυράρη. Η εν λόγω πρόταση υιοθετήθηκε – κατά πλειοψηφία – από την Έδρα, καθώς δύο δικαστές συνηγόρησαν υπέρ και ένας κατά. Έτσι, ο 60χρονος δεν οδηγήθηκε στη φυλακή.
Υπενθυμίζεται ότι, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό, ο κατηγορούμενος είχε υποστηρίξει ότι είναι αθώος, λέγοντας ότι δεν έκανε ποτέ του οτιδήποτε επιλήψιμο. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι το 2008 έλαβε μόνο 14.000 ευρώ, τα οποία – όπως είπε – θεώρησε ότι ήταν επιδότηση και σε καμία περίπτωση επιστροφή ΦΠΑ.
Εξάλλου, ο λυράρης είπε ότι στη ζωή του ήταν πάντα ένας έντιμος άνθρωπος και οικογενειάρχης. Δήλωσε ακόμη ότι όλοι γνωρίζουν το ήθος του, καθώς – μεταξύ άλλων – είναι γνωστό ότι δίνει συναυλίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς.