Στο φως απόρρητες συνομιλίες Μπόρις Γιέλτσιν – Μπιλ Κλίντον: Γι’ αυτό ο Ρώσος πρόεδρος επέλεξε τον Πούτιν για διάδοχό του

Κοινοποίηση:
58779200c361881c1e8b461e

Η Προεδρική Βιβλιοθήκη Μπιλ Κλίντον έδωσε στο φως της δημοσιότητας το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών που είχαν, Μπόρις Γιέλτσιν και Μπιλ Κλίντον όταν βρίσκονταν στην εξουσία.

Οι δύο ισχυροί άντρες μιλούσαν για τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα που τους απασχολούσαν , για πιο προσωπικά τους θέματα, όπως το διαιτολόγιο ή τα περιττά κιλά τους ενώ ο Γέλτσιν αποκάλυπτε τους λόγους που επέλεξε τον Βλάντιμιρ Πούτιν για διάδοχό του.

Η συνομιλία μεταξύ Γέλτσιν και Κλίντον πραγματοποιήθηκε περίπου έναν μήνα μετά τις 9 Αυγούστου του 1999, όταν ο Γέλτσιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό κατονόμασε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως διάδοχό του.

Στην επικοινωνία τους, ο Γέλτσιν ανέφερε στον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον ότι σύντομα θα γνωρίσει τον Πούτιν:

«Μου πήρε πολύ χρόνο για να σκεφθώ ποιος θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος της Ρωσίας το 2000» ανέφερε και πρόσθεσε: «Σε τελική ανάλυση τον συνάντησα (τον Πούτιν-σ.σ), μελέτησα το βιογραφικό του, τα ενδιαφέροντα του, τον κύκλο του και τα λοιπά. Κατέληξα στο ότι είναι ένας άνθρωπος με θέληση, ο οποίος είναι ενήμερος για καθετί που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του. Δίνει επίσης μεγάλη σημασία στις λεπτομέρειες και είναι ισχυρός και πολύ επικοινωνιακός. Μπορεί εύκολα να δημιουργήσει καλές σχέσεις και επαφές με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται. Είμαι πεπεισμένος ότι θα δείτε ότι είναι ένας εταίρος με υψηλή κατάρτιση».

Στη συνέχεια, ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας διαβεβαίωνε τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον ότι ο Πούτιν θα συνεχίσει στη γραμμή της Δημοκρατίας. «Θα συνεχίσει τη γραμμή του Γέλτσιν στην κατεύθυνση της δημοκρατίας και την ανάπτυξη της οικονομίας και θα διευρύνει τις επαφές της Ρωσίας. Διαθέτει ενέργεια και μυαλό για να πετύχει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιέλτσιν.

Μάλιστα, ο Γέλτσιν ανέφερε ότι πίστευε ότι η υποψηφιότητα του Πούτιν θα υποστηριχθεί στις εκλογές του 2000.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε:

Η Αμερικανική Βιβλιοθήκη Μπίλ Κλίντον δεν ήρθε σε συμφωνία με το Κρεμλίνο για την δημοσίευση των συνομιλιών του Αμερικανού πρώην προέδρου με τον πρώτο πρόεδρο της Ρωσίας Μπορίς Γέλτσιν οι οποίες αφορούν τον Βλαντίμιρ Πούτιν” και συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχει μια πρακτική άρσης του απόρρητου χαρακτήρα παρόμοιων συνομιλιών.

«Δεν υπόκεινται πάντα στην άρση του απορρήτου, (οι συνομιλίες αυτές-σ.σ), κατά κανόνα , φυσικά , δεν αίρεται ο χαρακτήρας του απορρήτου εγγράφων τα οποία αφορούν εν ενεργεία πολιτικούς. Αυτή είναι μια διεθνής πρακτική».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: