Στρατηγική ανάλυση του ναυάρχου Ρομπ Μπάουερ για τις επιθέσεις στην Ρωσία από την Ουκρανία

Κοινοποίηση:
oukrania-drone-696x378

Ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει στρατηγικό λόγο να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να πλήξει στόχους βαθύτερα στη Ρωσία. Αυτή η δήλωση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς οι σύμμαχοι της Ουκρανίας εξετάζουν την πιθανότητα να επιτρέψουν στο Κίεβο τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ είχε πρόσφατα συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις στρατηγικές επιλογές που έχουν οι χώρες τους σχετικά με την υποστήριξη της Ουκρανίας και την πιθανή χρήση πυραύλων εναντίον ρωσικών στρατιωτικών στόχων.

Ο πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε ότι αν η Ουκρανία αποκτήσει τη δυνατότητα να πλήξει στρατιωτικούς στόχους μέσα στη Ρωσία με δυτικά όπλα, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κήρυξη πολέμου από το ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας. Αυτή η δήλωση υπογραμμίζει τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

 

Στην ίδια συνάντηση στην Πράγα, ο ναύαρχος Μπάουερ τόνισε ότι το διεθνές δίκαιο επιτρέπει σε ένα έθνος να αμύνεται και ότι αυτό το δικαίωμα δεν περιορίζεται μόνο στα σύνορά του. Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία μπορεί να θεωρεί νόμιμο το δικαίωμα της άμυνας ακόμα και πέρα από τα εδάφη της.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι οι χώρες που παρέχουν όπλα έχουν επίσης το δικαίωμα να θέτουν περιορισμούς στη χρήση τους. «Σε στρατιωτικούς όρους, προβαίνεις σε (αυτές τις επιθέσεις) επειδή επιζητάς να αποδυναμώσεις τον εχθρό που σου επιτίθεται ώστε να μην πολεμάς μόνο τα βέλη που έρχονται προς το μέρος σου, αλλά και να επιτεθείς στον τοξοβόλο», είπε ο Μπάουερ.

«Έτσι, στρατιωτικά μιλώντας, υπάρχει ένας βάσιμος λόγος για να το κάνει κανείς αυτό· να αποδυναμώσει τον εχθρό, να αποδυναμώσει τις γραμμές εφοδιασμού του, καύσιμα, πυρομαχικά του που έρχονται στο μέτωπο», πρόσθεσε. Η άλλη οπτική της συζήτησης είναι πολιτική, ανέφερε, καθώς οι χώρες που προμηθεύουν όπλα μπορεί να αισθάνονται ότι είναι υπεύθυνες για αυτά, και αυτές οι πολιτικές συνομιλίες συνεχίζονται.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους συμμάχους να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών ATACMS μεγάλου βεληνεκούς και των British Storm Shadows, με στόχο βαθιά το ρωσικό έδαφος για να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να εξαπολύει επιθέσεις.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: