Στρατιωτικοί ένορκοι αηδίασαν από τον πρώτο λεπτομερή δημόσιο απολογισμό των βασανιστηρίων της CIA σε δικαστήριο

Κοινοποίηση:
image2

Οι New York Times έγραψαν την περασμένη εβδομάδα ότι ένα σώμα στρατιωτικών ενόρκων στη φυλακή των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο προέβη σε δριμεία αποδοκιμασία της C.I.A. για την μεταχείριση του κρατούμενου της Αλ Κάιντα Ματζίντ Χαν, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα βασανιστηρίων της Υπηρεσίας «κηλίδα στο ηθικό είναι της Αμερικής».

Οι ένορκοι αποφάνθηκαν υπέρ καταδίκης του Χαν σε ποινή φυλάκισης 26 ετών, το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τους κανόνες του δικαστηρίου. Επτά από τους οκτώ ενόρκους – όλοι Αμερικανοί στρατιωτικοί – απηύθυναν στη συνέχεια επιστολή στον στρατιωτικό δικαστή εισηγούμενοι επιείκεια για τον Χαν. Η ακρόαση της δίκης, και οι δύο ώρες της παραστατικής κατάθεσης του Χαν, σηματοδότησαν την πρώτη φορά που οι λεπτομέρειες του προγράμματος βασανιστηρίων της C.I.A. αποκαλύφθηκαν δημόσια..

Ο Majid Khan κατέθεσε ότι κατά τη διάρκεια των ανακρίσεών του, μετά τη σύλληψή του στο Πακιστάν το 2003, ομολόγησε στη C.I.A. «κυριολεκτικά τα πάντα» όσα γνώριζε. Ήταν ειλικρινής με τις πληροφορίες, αλλά «όσο περισσότερα τους έλεγα, τόσο περισσότερο με βασάνιζαν». Ο Χαν είπε ότι η μόνη εναλλακτική επιλογή του ήταν να επινοεί πληροφορίες για απειλές, με οτιδήποτε που να κάνει τους ανακριτές του να σταματήσουν να τον βασανίζουν. Όταν οι πληροφορίες δεν επαληθεύονταν, ο Χαν υποβαλλόταν σε νέο βασανισμό.

Ο Khan γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία από Πακιστανούς γονείς και μεγάλωσε σε προάστιο της Βαλτιμόρης του Μέρυλαντ. Αφότου πέθανε η μητέρα του το 2001 και ο πατέρας του έστειλε την οικογένεια πίσω στο Πακιστάν για μια παρατεταμένη επίσκεψη, οι συγγενείς του τον ριζοσπαστικοποίησαν και εντάχθηκε επίσημα στην Αλ Κάιντα, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην Νέα Υόρκη.

Εκπαιδεύτηκε στα στρατόπεδα της οργάνωσης στο νότιο Αφγανιστάν και έγινε «επιχειρησιακός» λίγο αργότερα. Ο Χαν ομολόγησε ότι παρέδωσε 50.000 δολάρια από την Αλ Κάιντα σε μια συνδεδεμένη εξτρεμιστική οργάνωση στην Ινδονησία, η οποία χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της θανατηφόρας βομβιστικής επίθεσης στο ξενοδοχείο Marriott το 2003 στην Τζακάρτα. Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν τότε και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Ο Khan παραδέχθηκε επίσης ότι συνεργάστηκε στενά με τον Khalid Shaikh Muhammad, τον κατηγορούμενο ως εγκέφαλο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο Χαν είπε ότι σε μια περίπτωση φορούσε γιλέκο αυτοκτονίας σε μια αποτυχημένη προσπάθεια το 2002 να δολοφονήσει τον Πακιστανό πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ. Το γιλέκο όμως δεν εξερράγη. Ο Μουσάραφ δεν ήξερε πόσο κοντά είχε φτάσει η Αλ Κάιντα στη δολοφονία του.

Εικόνα βασανισμού στην φυλακή Abu Ghraib στο Ιράκ. Φωτογραφία αμερικανικής κυβέρνησης

Πλήρης αποκάλυψη

Όταν υπηρέτησα ως επικεφαλής των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων της C.I.A. στο Πακιστάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές μου ήταν να βρω και να συλλάβω τον Majid Khan. Πιστεύαμε ότι ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνος επειδή είχε περάσει σχεδόν όλη του τη ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες, μιλούσε αγγλικά όπως ένας Αμερικανός, ο πατέρας του και τα αδέλφια του ήταν όλοι Αμερικανοί πολίτες και πιστεύαμε ότι η Αλ Κάιντα θα χρησιμοποιούσε τον όμορφο έφηβο για να στρατολογήσει άλλους Αμερικανούς πολίτες και κατόχους πράσινης κάρτας στην ομάδα.

Η ομάδα μου τον έψαξε κυριολεκτικά σε όλο το Πακιστάν, αλλά μας ξέφυγε. Τελικά, στα τέλη του 2003, ο διάδοχός μου τον βρήκε και τον συνέλαβε στο Καράτσι του Πακιστάν. Ο Khan παραδόθηκε αμέσως σε μια ομάδα της C.I.A., η οποία τον πήγε πρώτα στο διαβόητο κέντρο βασανιστηρίων Salt Pit στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια σε μια σειρά μυστικών φυλακών της C.I.A. σε όλο τον κόσμο. Τελικά έφτασε στο Γκουαντάναμο το 2006, όπου παρέμεινε από τότε.

Δεν υπήρχε αμφιβολία, τουλάχιστον στο μυαλό μου, ότι ο Ματζίντ Χαν ήταν ένας πολύ κακός νεαρός. Ήταν τρομοκράτης και δολοφόνος, και σήμαινε συνεχή απειλή για τους Αμερικανούς παντού. Αλλά δεν του άξιζε – κανείς δεν άξιζε – τη θεραπεία που υπέστη στα χέρια της C.I.A.

Εύκαμπτος σωλήνας στον πρωκτό

Ο Χαν κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι υποβλήθηκε σε επαναλαμβανόμενους γύρους τεχνικής πνιγμού με παγωμένο νερό. Σε περισσότερες από μία περίπτωση παραλίγο να πνιγεί και έπρεπε να τον επαναφέρουν. Ήταν αλυσοδεμένος σε ένα χαλκά στο ταβάνι του κελιού του, έτσι ώστε να μην μπορεί να καθίσει, να γονατίσει, να ξαπλώσει ή να βολευτεί, για μέρες κάθε φορά.

Υποβλήθηκε σε στέρηση ύπνου για 12 ημέρες. (Η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση μας έχει προειδοποίησει ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν το μυαλό τους σε επτά ημέρες χωρίς ύπνο. Αρχίζουν να πεθαίνουν από ανεπάρκεια των οργάνων σε εννέα ημέρες χωρίς ύπνο.)

Όταν άρχισε απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για τη θεραπεία του, οι αξιωματικοί της C.I.A. πολτοποίησαν το φαγητό του και του το εισήγαγαν δια του πρωκτού του με ένα σωλήνα. Σε άλλες περιπτώσεις, οι αξιωματικοί της C.I.A. εισήγαγαν έναν πράσινο σωλήνα κήπου στον πρωκτό του και άνοιγαν το νερό, προκαλώντας ακράτεια και πόνους.

Οι εισαγγελείς αναγνώρισαν την «σκληρή μεταχείριση» του Χαν. Ο δικηγόρος του, ταγματάρχης του αμερικανικού στρατού, αποκάλεσε αυτά που έκανε η C.I.A. «μυσαρές και αποτρόπαιες πράξεις βασανισμού».

Στο τέλος, παρά τη συνεργασία του Χαν, παρά τα βασανιστήρια, παρά τη μετάνοιά του, το στρατιωτικό δικαστήριο τον καταδίκασε επίσημα σε 26 χρόνια φυλάκισης. Θα είναι επιλέξιμος για αποφυλάκιση το 2038. Ο Χαν είχε διαπραγματευτεί νωρίτερα μια μυστική συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Σε αντάλλαγμα για τη συνεργασία και την κατάθεσή του εναντίον άλλων υπόπτων της Αλ Κάιντα, συμπεριλαμβανομένου του Χαλίντ Σαΐκ Μωάμεθ, θα του επιβληθεί μια δεύτερη, ξεχωριστή, ποινή που θα τον αφήσει ελεύθερο κάποια στιγμή μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και 2025..

Ο Majid Khan τα τελευταία 20 χρόνια έχει στερηθεί τα συνταγματικά του δικαιώματα να αντιμετωπίσει τους κατηγόρους του στο δικαστήριο και να δικαστεί από πολίτες ενόρκους . Ξυλοκοπήθηκε, βασανίστηκε και κακοποιήθηκε σεξουαλικά ανελέητα. Αντιμετώπισε την πιθανότητα να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε μια κόλαση της Καραϊβικής χωρίς πρόσβαση στον έξω κόσμο, στην τακτική νομική εκπροσώπηση ή στον Ερυθρό Σταυρό / Ερυθρά Ημισέληνο. Αυτό το χειρότερο σενάριο δεν θα ισχύσει τώρα.

Τα σημαντικότερο όμως είναι ότι τα εγκλήματα της C.I.A. έχουν αποκαλυφθεί δημοσίως. Επί τέλους. Δεν υπάρχουν διορθώσεις στα στοιχεία, όπως στην περίληψη της έκθεσης βασανιστηρίων της Γερουσίας. Δεν υπήρξαν διαψεύσεις της C.I.A. ότι το πρόγραμμα βασανιστηρίων υπήρχε. Η μόνη δήλωση της C.I.A. ως απάντηση στις αποκαλύψεις του Χαν ήταν: «Το πρόγραμμα κράτησης και ανάκρισης έληξε το 2009».

Τουλάχιστον τώρα μπορούμε να το συζητήσουμε και να μην αντιμετωπίσουμε την απειλή μιας κατηγορίας κατασκοπείας. Τώρα μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας τι έκανε η κυβέρνησή μας στο όνομά τους.

*Ο Γιάννης Κυριακού είναι πρώην αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της CIA και πρώην ανώτερος ερευνητής στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Υπήρξε ο έκτος πληροφοριοδότης δημοσίου συμφέροντος που παραπέμφθηκε σε δίκη από την κυβέρνηση Ομπάμα στο πλαίσιο του νόμου περί κατασκοπείας – νόμου προοριζόμενου για τον κολασμό κατασκόπων. Εξέτισε ποινή φυλάκισης 23 μηνών σε αποτέλεσμα των προσπαθειών του να εναντιωθεί στο πρόγραμμα βασανιστηρίων της κυβέρνησης Μπους. Οι απόψεις που εκφράζονται είναι αποκλειστικά αυτές του αρθρογράφου και μπορεί να αντικατοπτρίζουν ή όχι εκείνες του Consortium News.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. και φαγητό με το ζόρι όταν δεν πεινούσε και σεξουαλικές ικανοποιήσεις στον ευρύπρωκτο ισλομοπίθηκα. Το μόνο μελανό σημείο είναι το υψηλό κόστος φιλοξενίας. Ίσως έπρεπε να τον αφήσουν να αποδράσει κολυμπώντας από το Γκουαντάναμο. Και τα ψάρια έχουν δικαίωμα στην τροφή

  2. ΟΛΑ μα Ολα τα σοβαρά κράτη για να αποσπάσουν πληροφορίες από τον εχθρό που συνελήφθη χρησιμοποιούν βασανιστήρια.
    Το κάνουν στα κρυφά βέβαια επειδή είναι για την νομοθεσία τους παράνομα , ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΉΛ ΟΠΟΥ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΉΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΌΜΙΜΑ.
    Είπα όλα τα σοβαρά κράτη, κάτι που δεν έχει είναι η Ελλάδα όπου στους εχθρούς της δίνει επίδομα 400 € / ανά άτομο, επίδομα ενοικίου , δωρεάν μετακίνησης και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη , ιθαγένεια και νομική ασυλία.

Comments are closed.