Η άνοιξη σηματοδοτεί μια σειρά από αγροτικές δουλειές και περιποιήσεις κτημάτων που έχει ως αποτέλεσμα να ανάβουν πολλές φωτιές στην ύπαιθρο προκειμένου να καούν υπολείμματα και κλαδέματα. Σε μία από αυτές, το μεσημέρι του Σαββάτου (3/4) στη Στυλίδα, σύμφωνα με το lamiareport.gr, η κατάσταση ξέφυγε με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Στυλίδας και στην ΠΥ Λαμίας, που έσπευσαν με τέσσερα οχήματα και οκτώ πυροσβέστες, στην περιοχή πάνω από το γήπεδο, στα νταμάρια, για την κατάσβεσή της.
Η πυρκαγιά πρόλαβε και έκαψε περίπου τρία (3) στρέμματα αγροτικής και χορτολιβαδικής κυρίως έκτασης, καθώς οι πυροσβέστες την πρόλαβαν πριν περάσει σε ελαιοπερίβολα.
Στην υπαίτια, 65χρονη κάτοικο της περιοχής, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ και κινήθηκαν σε βάρος της οι προβλεπόμενες ποινικές διαδικασίες για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια.
«Ένα μεγάλο ποσοστό των πυρκαγιών εν υπαίθρω στην χώρα μας προέρχονται από δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια εργασιών στην ύπαιθρο και ιδιαίτερα στον αγροτικό χώρο, όπως κάψιμο καλαμιάς και βοσκοτόπων, κάψιμο κλαδιών και απορριμμάτων, άλλες εργασίες υπαίθρου, κ.λπ.», λέει στο LamiaReport ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Φθιώτιδας, Πύραρχος Ανδρέας Μωράτης και προσθέτει:
«Δυστυχώς έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι οι συμπολίτες μας παραμένουν ΑΠΡΟΣΕΚΤΟΙ σε τέτοιου είδους δραστηριότητες με αποτέλεσμα καθημερινά να καλούμαστε για επέμβαση σε πυρκαγιές οι οποίες έχουν ΞΕΦΥΓΕΙ συνεπεία τέτοιων δραστηριοτήτων και ιδιαίτερα επειδή οι περισσότεροι έχουν άγνοια του κινδύνου που πιθανόν να δημιουργηθεί , έχουν λανθασμένες αντιλήψεις για τη χρήση του πυρός και αμελούν συστηματικά τη λήψη προληπτικών μέτρων σε κάθε τέτοια περίπτωση».
Όπως επισημαίνει ο κ. Μωράτης, «αυτό δείχνει αδιαφορία για την ασφάλεια της δική μας και των συνανθρώπων μας, των περιουσιών που πιθανόν κινδυνεύσουν και ιδιαίτερα για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Κατά συνέπεια με την παρουσία μας στην ύπαιθρο και τις δραστηριότητες που θέλουμε να κάνουμε, τουλάχιστον να σκεφτόμαστε και τις πιθανές συνέπειες αυτών», καταλήγει ο Διοικητής ΔΙΠΥΝ Φθιώτιδας, κάνοντας έκκληση για περισσότερη προσοχή και σεβασμό προς τη φύση.
Σε κάθε περίπτωση πάντως και ανάλογα με τον κίνδυνο που προκαλείται υπάρχουν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα, σε συνδυασμό πάντα με τις ποινικές ευθύνες καθώς σχηματίζονται σχετικές δικογραφίες.