Συγγνώμη από τις γυναίκες που κατήγγειλαν πως βιάστηκαν, ζήτησαν οι νέοι ιδιοκτήτες των Harrods

Κοινοποίηση:

Σε 37 ανέρχονται οι αστικές αξιώσεις για αποζημίωση από τη νέα διεύθυνση του πολυκαταστήματος Harrods, όπως ανακοίνωσαν δικηγόροι την επομένη της προβολής από το BBC ντοκιμαντέρ με ισχυρισμούς πέντε γυναικών ότι βιάστηκαν από τον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, την περίοδο που εργάζονταν στο πολυτελές πολυκατάστημα του Λονδίνου.

Το BBC έχει «μαρτυρίες» από  20 και πλέον γυναίκες, πρώην υπαλλήλους, οι οποίες υποστηρίζουν ότι ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος, ο οποίος πέθανε πέρυσι σε ηλικία 94 ετών, τους επιτέθηκε σεξουαλικά και κάποιες τις βίασε. Ο Αλ Φαγέντ ήταν ιδιοκτήτης του Harrods από το 1985 έως το 2010. Το Harrods δήλωσε πως έχει δημιουργήσει διαδικασία διακανονισμού για τα θύματα και επανέλαβε τη συγγνώμη του προς τους πρώην υπαλλήλους. 

Συγγνώμη από τους νέους ιδιοκτήτες

«Είμαστε απολύτως συγκλονισμένοι από τους ισχυρισμούς για κακοποίηση που διαπράχθηκαν από τον Μοχάμεντ αλ Φαγέντ”, ανέφεραν σε ανακοίνωση τα Harrods. «Αυτές ήταν ενέργειες ενός ατόμου που ήταν αποφασισμένος να καταχραστεί την εξουσία του. Αναγνωρίζουμε επίσης πως στη διάρκεια αυτής της περιόδου απογοητεύσαμε τους υπαλλήλους μας που έπεσαν θύματά του και γι΄αυτό ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Προστίθεται ότι το πολυκατάστημα είναι σήμερα ένας πολύ διαφορετικός οργανισμός από εκείνον που ανήκε και ελεγχόταν από τον αλ Φαγέντ.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ του BBC, τα Harrods δεν παρενέβησαν και συνέβαλαν ώστε να συγκαλυφθούν οι κατηγορίες για κακοποίηση.

«Αφότου νέες πληροφορίες ήρθαν στο φως το 2023 σχετικά με σεξουαλική κακοποίηση κατά το παρελθόν από τον αλ Φαγέντ, ήταν προτεραιότητά μας να διευθετήσουμε τις απαιτήσεις με το ταχύτερο δυνατό τρόπο, αποφεύγοντας μακρές νομικές διαδικασίες για τις εμπλεκόμενες γυναίκες», ανέφεραν τα Harrods. Η διαδικασία εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη για οποιανδήποτε νυν ή πρώην υπάλληλο των Harrods.

Ο δικηγόρος Ντιν Άρμστρονγκ είπε ότι υπήρξε «μεγάλη αποτυχία εταιρικής ευθύνης και αποτυχία παροχής ενός ασφαλούς συστήματος στην εργασία» στο πολυκατάστημα του Λονδίνου, το οποίο πούλησε ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος το 2010.

Μία από τις γυναίκες κατηγόρησε τον Αλ Φαγιέντ ότι τη βίασε όταν ήταν έφηβη. Τον χαρακτήρισε «τέρας» και είπε πως «επικρατούσε κλίμα εκφοβισμού και συγκάλυψης όσων συνέβαιναν».

Το 2009, οι εισαγγελείς είχαν αποφασίσει να μην απαγγείλουν κατηγορίες σε βάρος του Αλ Φαγιέντ για σεξουαλική επίθεση σε μία 15χρονη στο κατάστημά του, λέγοντας πως δεν υπήρχε «ρεαλιστική προοπτική καταδίκης». Τότε, έδωσε εθελοντικά κατάθεση στην αστυνομία και αρνήθηκε κάθε κατηγορία..

Ο Αλ Φαγιέντ πούλησε τα Harrods στο επενδυτικό σχήμα της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ με μια συμφωνία το ύψος της οποίας φέρεται να έφτασε το 1,5 δισ. στερλίνες το 2010.

Επί δέκα χρόνια ο Αιγύπτιος μεγιστάνας δήλωνε ότι η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο γιος του Ντόντι δολοφονήθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους συνετρίβη σε οδική σήραγγα στο Παρίσι το 1997.

Επιπλέον ο πρώην επικεφαλής προστασίας της βασιλικής οικογένειας, Ντάι Ντέιβις, ανέφερε ότι είχε προειδοποιήσει τη βασίλισσα Ελισάβετ για τη φήμη του Αλ Φαγέντ τη δεκαετία του 1990, όταν ο γιος του Ντοντι, είχε σχέση με την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response