Θα αλλαξοπιστήσετε, Θα πληρώσετε ή θα πεθάνετε… Πριν από πέντε χρόνια, αυτή ήταν η «επιλογή» που έδωσε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στους χριστιανούς στην Μοσούλη, τότε τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ: είτε να αγκαλιάσει το Ισλάμ, να υποταχθεί σε θρησκευτικό φόρο ή να αντιμετωπίσει το σπαθί και τον αφανισμό!
Στη συνέχεια, το ISIS σημάδεψε χριστιανικά σπίτια με το αραβικό γράμμα ñ (N), το πρώτο γράμμα της αραβικής λέξης «Nasrani» («Nazarene» ή «Christian»). Οι Χριστιανοί συχνά δεν μπορούσαν να πάρουν κάτι περισσότερο από τα ρούχα στην πλάτη τους και να φύγουν από μια πόλη που είχε φιλοξενήσει τους Χριστιανούς για 1.700 χρόνια.
Πριν από δύο χρόνια, η ISIS νικήθηκε στη Μοσούλη και το χαλιφάτο του συνθλίβεται. Οι εξτρεμιστές, ωστόσο, κατάφεραν να «εκκαθαρίσουν» τους Χριστιανούς. Πριν από την άνοδο του ISIS, υπήρχαν πάνω από 15.000 χριστιανοί εκεί. Τον Ιούλιο του 2019,οι χριστιανικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή αποκάλυψαν ότι μόνο περίπου 40 Χριστιανοί έχουν επιστρέψει. Όχι πολύ καιρό πριν, η Μοσούλη είχε «Χριστουγεννιάτικες γιορτές χωρίς χριστιανούς».
Αυτή είναι μια πολιτισμική γενοκτονία, χάρη στην αδιαφορία των Ευρωπαίων και πολλών δυτικών Χριστιανών που ανησυχούν περισσότερο να μην εμφανιστούν ως «ισλαμοφοβικοί.
Ο πατέρας Ragheed Ganni, για παράδειγμα, ένας καθολικός ιερέας από την Μοσούλη, μόλις τελείωσε την λειτουργία στην εκκλησία του έπεφτε νεκρός από τους Ισλαμιστές. Σε μία από τις τελευταίες του επιστολές, ο Γκάνι έγραψε: «Βρισκόμαστε στα πρόθυρα της κατάρρευσης». Αυτό ήταν το 2007 – σχεδόν δέκα χρόνια πριν το ISIS εξαλείψει τους χριστιανούς της Μοσούλης.
Στη Μοσούλη εμφανίζονταν επίσης ίχνη χαμένου εβραϊκού παρελθόντος, όπου η εβραϊκή κοινότητα είχε ζήσει χιλιάδες χρόνια. Τώρα, 2.000 χρόνια αργότερα, τόσο ο Ιουδαϊσμός όσο και ο Χριστιανισμός έχουν ουσιαστικά καταστραφεί εκεί. Αυτή η ζωή έχει τελειώσει.
Η εφημερίδα La Vie κατέγραψε τη μαρτυρία ενός χριστιανού, του Yousef (το όνομα έχει αλλάξει), ο οποίος έφυγε τη νύχτα της 6ης Αυγούστου 2014, λίγο πριν φτάσει ο ISIS. «Ήταν μια πραγματική έξοδος», είπε ο Yousef.
«Ο δρόμος ήταν μαύρος με τους ανθρώπους, δεν έβλεπα ούτε την αρχή ούτε το τέλος αυτής της πομπής.» Τα παιδιά να κλαίνε, οι οικογένειες να σέρνουν τις μικρές βαλίτσες, οι ηλικιωμένοι βρίσκονταν στους ώμους των γιων τους, οι άνθρωποι διψούσαν, ήταν πολύ έντονο.Έχουμε χάσει όλα όσα έχουμε χτίσει για τη ζωή και κανείς δεν αγωνίστηκε για μας».
Μόνο στο Μοσύλη, 45 εκκλησίες υπέστησαν βανδαλισμούς ή καταστράφηκαν ολοσχερώς. Σήμερα υπάρχει μόνο μια εκκλησία ανοιχτή στην πόλη.
Ο ιρακινός ιερέας Najeeb Michaeel, ο οποίος έσωσε 850 χειρόγραφα από το Ισλαμικό Κράτος, χειροτονήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο ως νέος καθολικός αρχιεπίσκοπος ΜΟσούλης της Χαλδαδίας.
Το ISIS, μαζί με τον Al Nusra, ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, ακολούθησε το ίδιο μοτίβο, όταν οι μαχητές του επιτέθηκαν στη χριστιανική πόλη Maaloula.
«Τα βωμοί, τα εικονοστάσια ήταν κομμένα σε κομμάτια, αλλά το πράγμα που με ενόχλησε περισσότερο ήταν το κάψιμο των βιβλίων γένεσης, σαν να ήθελαν να σβήσουν την πίστη μας» ανέφερε ο τοπικός ιερέας.
Τα μαρτύρια των Χριστιανών στην περιοχή είναι αμέτρητα…
Δυστυχώς, η Δύση ήταν και εξακολουθεί να φαίνεται εντελώς αδιάφορη για την τύχη των χριστιανών της Μέσης Ανατολής. Όπως δήλωσε ο ΣυρΟρθόδοξος Επίσκοπος της Μοσούλης, ο Μητροπολίτης Νικόδημος:
«Δεν πιστεύω σε αυτά τα δύο λόγια [ανθρώπινα δικαιώματα], δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά στις δυτικές χώρες υπάρχουν δικαιώματα για τα ζώα, στην Αυστραλία φροντίζουν τα βατράχια … Κοιτάξτε μας ως βατράχους. Το δεχόμαστε κι αυτό, αρκεί να μας προστατεύσετε ώστε να μπορέσουμε να μείνουμε στη γη μας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι ίδιοι που ήρθαν εδώ πριν από πολλά χρόνια και τους δεχτήκαμε, είμαστε οι αρχικοί άνθρωποι σε αυτή τη γη, τους δεχθήκαμε, ανοίξαμε τις πόρτες γι ‘αυτούς και μας ωθούν να είμαστε μειονοτικές οντότητες στη γη μας, πρόσφυγες στη γη μας και αυτό θα είναι βάρος σας αν δεν ξυπνήσετε ».
«Ο Χριστιανισμός στο Ιράκ, μια από τις παλαιότερες εκκλησίες, αν όχι η παλαιότερη Εκκλησία στον κόσμο, είναι επικίνδυνα κοντά στην εξαφάνιση», δήλωσε ο Μπασάρ Βάρδα, Επίσκοπος του Irbil, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν.
«Όσοι από μας παραμένουν πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το μαρτύριο».
Ο Warda συνέχισε να κατηγορεί τους ηγέτες της Βρετανίας για «πολιτική ορθότητα» για το θέμα, επειδή φοβούνταν να κατηγορηθούν για «ισλαμοφοβία». «Θα συνεχίσετε να επιδοκιμάζετε αυτή την ατέλειωτη, οργανωμένη δίωξη εναντίον μας;» ρώτησε ο Warda. «Όταν το επόμενο κύμα βίας μας χτυπήσει, θα βρεθεί κάποιος στις πανεπιστημιουπόλεις σας να κάνει διαδηλώσεις και να φέρει σημάδια που λένε«Είμαστε όλοι Χριστιανοί;»