Συμμορίες διακινητών μεταναστών συνελήφθησαν στα πολωνικά και ιταλικά σύνορα

Κοινοποίηση:
VCXCCX

Τόσο η Ιταλία όσο και η Πολωνία παλεύουν με οργανωμένα δίκτυα διακινητών που βγάζουν τα χρήματά τους μεταφέροντας λαθραία κομβόι μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ώρα που η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι προσπαθεί να επιβάλει ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών και αντιμετωπίζει την εχθρότητα των δικαστηρίων της χώρας της, η ιταλική αστυνομία αποκάλυψε την ύπαρξη μιας συμμορίας που δραστηριοποιείται στις ακτές της Καλαβρίας, στόχος της οποίας ήταν η ανακατεύθυνση των μεταναστών προς διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έρευνα που διεξήχθη στη νότια Ιταλία σε συντονισμό με μονάδες καταπολέμησης της μαφίας οδήγησε στη σύλληψη 13 διακινητών από το Ιράκ, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν στο Κατανζάρο της Καλαβρίας.

Η οργάνωσή τους, η οποία λειτουργούσε σαν ταξιδιωτικό γραφείο, είχε την έδρα της στο Κροτόνε. Ανέλαβε μετανάστες που είχαν ταξιδέψει δια ξηράς μέσω Τουρκίας και στη συνέχεια συνέχισαν το ταξίδι τους με πλοίο στο Κροτόνε. Εκεί, τους έβαζαν σε αναμονή προτού τους κατευθύνουν στη Βεντιμίλια, με σκοπό να περάσουν τα σύνορα με τη Γαλλία.

Οι διακινητές κρατούσαν τους μετανάστες για λύτρα σε κάθε στάδιο του ταξιδιού. Τα θύματα, που στην ορολογία τους αναφέρονται ως «πρόβατα» ή «περιστέρια», πλήρωναν μεταξύ 10.000 και 15.000 ευρώ για να μπορέσουν να διαφύγουν από τη χώρα καταγωγής τους – μια σημαντική πηγή κέρδους για τους διακινητές. Τα παράνομα κέντρα επανεπεξεργασίας των κεφαλαίων που συλλέγονται με αυτόν τον τρόπο εξαρθρώθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης υπό την ηγεσία της ιταλικής αστυνομίας στη Βεντιμίλια, τη Ρώμη και το Μιλάνο.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας. Μια συντονισμένη επιχείρηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο από μια επιχειρησιακή ομάδα δράσης της Ευρωπόλ που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2024 και στην οποία συμμετείχαν όχι λιγότερες από οκτώ χώρες οδήγησε στη σύλληψη τον Οκτώβριο 11 λαθρεμπόρων, κυρίως Πολωνών, Ρώσων και Ουκρανών.

Οι διακινητές ήταν υπεύθυνοι για τη μεταφορά μεταναστών που είχαν εισέλθει νόμιμα στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εγκληματική οργάνωση στρατολογούσε οδηγούς και νοίκιαζε οχήματα για να επιτρέπει τη διέλευση των μεταναστών. Οι μετανάστες προέρχονταν κυρίως από το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο, το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία και την Αίγυπτο. Τους παραλάμβαναν στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας και στη συνέχεια τους μετέφεραν με αυτοκίνητο – τους περισσότερους από αυτούς στη Γερμανία. Το συνολικό κόστος της μεταφοράς ήταν μεταξύ 5.000 και 6.000 ευρώ ανά μετανάστη. 600 παράνομοι μετανάστες λέγεται ότι επωφελήθηκαν από αυτό το δίκτυο.

Η πολωνική και η ιταλική κυβέρνηση, που τώρα βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές του πολιτικού χάσματος, βρίσκονται να πολεμούν τα ίδια κακά-αναγκάζοντας τα κράτη να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα που δεν είναι πάντα της αρεσκείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response