Οι πρόεδροι της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, απηύθυναν κάλεσμα για ενότητα στη Συρία κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής των μουσουλμανικών χωρών που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο. Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Μέση Ανατολή, καθώς οι δύο χώρες επιδιώκουν να διαμορφώσουν το μέλλον της Συρίας μετά την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία.
Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επισκέφθηκε την Αίγυπτο για δεύτερη φορά μέσα στο έτος, τόνισε την ανάγκη συμφιλίωσης στη Συρία. Υπογράμμισε ότι η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ενότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθερότητα της χώρας. Παράλληλα, εξέφρασε την επιθυμία του να δει μια Συρία απαλλαγμένη από τρομοκρατικές δραστηριότητες. Στην αναφορά του έκανε ειδική μνεία στους Κούρδους αυτονομιστές του ΡΚΚ, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί απειλή για την ασφάλεια της περιοχής.
Ο Ερντογάν υπογράμμισε επίσης ότι όλες οι θρησκευτικές κοινότητες και οι εθνοτικές ομάδες θα πρέπει να ζουν ειρηνικά μεταξύ τους σε ένα νέο πολιτικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων. Αυτή η προσέγγιση αντικατοπτρίζει τη στρατηγική της Τουρκίας να προωθήσει ένα μοντέλο πολυπολιτισμικής συνύπαρξης στη μεταπολεμική Συρία.
Από την πλευρά του Ιράν, ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας του να υποστηρίξει μια λύση χωρίς αποκλεισμούς στη Συρία. Ο Πεζεσκιάν τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας να συμμετέχουν όλες οι πολιτικές και κοινωνικές ομάδες στη μελλοντική κυβέρνηση της χώρας. Επιπλέον, κάλεσε σε σεβασμό προς τις διαφορετικές θρησκείες και δοξασίες που υπάρχουν στη συριακή κοινωνία.
Ο Ιρανός πρόεδρος κατηγόρησε παράλληλα το Ισραήλ για μαζικές επιθέσεις στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Γάζας και νότιου Λιβάνου. Υποστήριξε ότι είναι καθήκον των μουσουλμανικών χωρών να λάβουν άμεσα μέτρα ώστε να αποτρέψουν περαιτέρω απώλειες ζωών και καταστροφές.
Η σύνοδος κορυφής στο Κάιρο αποτέλεσε μέρος των εργασιών της D-8 (Developing-8), μιας ομάδας αναπτυσσόμενων μουσουλμανικών χωρών που περιλαμβάνει εκτός από την Τουρκία και το Ιράν τις Νιγηρία, Πακιστάν, Μπανγκλαντές, Ινδονησία και Μαλαισία. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν όχι μόνο στη Συρία αλλά και στις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.
Στη διάρκεια των συνομιλιών έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις συγκρούσεις στη Γάζα και τον Λίβανο. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει ένα ενιαίο πρότυπο δικαιοσύνης ώστε το Ισραήλ να λογοδοτήσει για παραβιάσεις διεθνούς δικαίου στις περιοχές αυτές.
Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «τους τελευταίους 14 και πλέον μήνες, η περιοχή της Μέσης Ανατολής, συγκεκριμένα η Γάζα και ο νότιος Λίβανος, και στο εξής η Συρία, είναι στόχος μαζικών επιθέσεων του ισραηλινού καταχρηστικού καθεστώτος».
«Είναι θρησκευτικό μας καθήκον, νομικό και ανθρώπινο, να αποτρέψουμε νέες απώλειες λαμβάνοντας πρακτικά και άμεσα μέτρα», δήλωσε.