Συνέδριο Εργατικών: Ο Κιρ Στάρμερ και η νέα εποχή της Βρετανικής πολιτικής με “επώδυνες” αυξήσεις φόρων

Κοινοποίηση:
britain

Αύριο ξεκινά το πρώτο ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος στο Λίβερπουλ, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Εργατικούς. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, αναμένεται να προσπαθήσει να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί λόγω των ειδήσεων σχετικά με τις δωρεές που δέχτηκε ο ίδιος και τα μέλη της κυβέρνησής του.

 

Η υπουργός οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, θα μιλήσει στο συνέδριο και θα προετοιμάσει το έδαφος για τον πρώτο της προϋπολογισμό που θα ανακοινωθεί στις 30 Οκτωβρίου. Αναμένονται δύσκολες αποφάσεις, καθώς η Ριβς έχει προειδοποιήσει ότι ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει επώδυνες αυξήσεις φόρων.

Οι πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι ο Στάρμερ έχει καθήκον να ενώσει το κόμμα του και να ενισχύσει την αίσθηση ελπίδας μετά την εκλογική νίκη. Η επιτυχία του συνεδρίου θα κριθεί από την ικανότητά του να επικοινωνήσει ένα θετικό μήνυμα στους υποστηρικτές και στα μέλη του κόμματος.

 

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με γενικούς γραμματείς των συνδικάτων, μια συνάντηση που θα παρακολουθείται στενά στην διάρκεια του συνεδρίου για πιθανές διαμάχες. Υπήρξαν ήδη εντάσεις σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να ελέγξει τα μέσα για το χειμερινό επίδομα καυσίμων.

Η Unite, η οποία επικρίνει τον Στάρμερ και αρνήθηκε να υποστηρίξει το προεκλογικό του μανιφέστο, έχει δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να επιβάλει ψηφοφορία για το θέμα στο βήμα του συνεδρίου. Οποιαδήποτε ψηφοφορία θα ήταν μη δεσμευτική, αλλά ένα αποτέλεσμα που θα επικρίνει την κυβερνητική πολιτική θα ήταν ενοχλητικό για τους υπουργούς.

Ωστόσο τεράστια πλήθη αναμένονται να πραγματοποιήσουν αύριο πορεία στο Λίβερπουλ υπέρ της Παλαιστίνης ενόψει του συνεδρίου, για να καλέσουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει πλήρες εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response