Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο Sky Sports και τον Ρομπ Ντόρσετ. Ο διοικητικός ηγέτης του Ολυμπιακού μίλησε για τα οράματα του, τις μεγάλες του επιτυχίες με τον Ολυμπιακό, την Νότιγχαμ και τα μεγάλα σχέδια που έχει για το μέλλον.
Ο διοικητικός παράγοντας των κατόχων του Conference League σε μία συνέντευξη – ποταμό κλήθηκε να μιλήσει για τη φιλοσοφία και τις αρχές που έχει στη ζωή του τόσο εντός των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του όσο και στην καθημερινότητά του.
Δεν νομίζω ότι σας γνωρίζουν πολλοί στην Αγγλία. Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας;
«Έχω πάθος με αυτό που κάνω και έχω φτάσει πολύ γρήγορα σε αυτό το στάδιο. Ήμουν αρκετά τυχερός ή ικανός ή ήταν ένας συνδυασμός αυτών των δύο για να έχω από πολύ μικρός επιχειρηματική επιτυχία. Λόγω αυτής της επιτυχίας, έχω την πολυτέλεια να κάνω πράγματα που μου αρέσουν περισσότερο.
Η επιχείρησή μου άπτεται της ναυτιλίας και είναι κάτι που μου δίνει μεγάλη χαρά. Είναι μια παγκόσμια επιχείρηση και πρέπει να ανταγωνιστείς πολύ μεγάλες εταιρείες, ακόμη και κρατικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να είσαι αρκετά ικανός, πρέπει να είσαι αρκετά δυνατός για να τους ανταγωνιστείς και πρέπει να είσαι έξυπνος και να παίρνεις γρήγορες αποφάσεις για να μπορέσεις να πετύχεις απέναντι σε πολύ μεγάλες εταιρείες του κλάδου».
Με εντυπωσιάζει ότι αγαπάτε τις προκλήσεις στις επιχειρήσεις και το ποδόσφαιρο.
«Αυτό είναι κάτι που μου δίνει ικανοποίηση. Αυτό που απολαμβάνω περισσότερο είναι το ταξίδι. Όταν έχεις την επιτυχία, όταν έχεις τη νίκη, ίσως νιώθεις λίγο κουρασμένος, αισθάνεσαι λίγο άγχος και παρόλο που όλοι γιορτάζουν δίπλα σου, δεν το απολαμβάνεις τόσο πολύ. Αλλά το ταξίδι για να φτάσεις στη νίκη, είναι αυτό που έχει νόημα και παίρνω μεγάλη ικανοποίηση από αυτό».
Δεν φαίνεται ποτέ να επαναπαύεσαι στις δάφνες σου και να πιστεύεις ότι έχεις πετύχει αρκετά. Δεν ήταν αρκετή η άνοδος της Νότιγχαμ Φόρεστ στην Premier League, αυτό ήταν μόνο η αρχή. Δεν ήταν αρκετό να κερδίσει ο Ολυμπιακός μία ευρωπαϊκή διοργάνωση, ήταν μόνο η αρχή. Είσαι πάντα πεινασμένος για περισσότερα;
«Πρέπει να καταβάλεις ατελείωτη προσπάθεια, αλλά ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, πρέπει να έχεις επίσης τεράστια ευτυχία για αυτό που κάνεις. Πρέπει να παθιαστείς με αυτό και να έχεις επιχειρήματα για να προστατεύσεις την ομάδα σου. Και τους ανθρώπους του Πειραιά και του Νότιγχαμ.
Σε όλες τις επιχειρήσεις μου, έχω πολλούς υπαλλήλους. Τα πληρώματα των πλοίων ή τους ανθρώπους στο γραφείο. Στο ποδόσφαιρο είναι οι παίκτες, είναι οι οπαδοί, είναι το τεχνικό επιτελείο. Είναι φυσικά καλό να έχεις καλές εγκαταστάσεις, ή να έχεις πολύ καλά πλοία, σύγχρονα πλοία, αλλά αν τα έχεις όλα αυτά και δεν έχεις έναν καλό αρχηγό, έναν ικανό αρχηγός, ή ικανούς παίκτες, όλα αυτά δεν σημαίνουν τίποτα. Οπότε νομίζω ότι η δύναμη είναι οι άνθρωποι, δεν είμαι εγώ.
Η δύναμη προέρχεται από τους ανθρώπους. Νομίζω ότι οι ανθρώπινες δεξιότητες κάνουν τη διαφορά. Αυτό που πρέπει να κάνεις συνεχώς είναι να εργάζεσαι σκληρά. Οι άνθρωποι δίπλα σου πρέπει να το δουν αυτό για να κάνουν το ίδιο. Και πρέπει να είσαι εκεί για να τους εμπνεύσεις να το κάνουν και να το κάνουν με έναν τρόπο ανταγωνιστικό, έναν τρόπο που μπορεί να φέρει τη νίκη.
Πρέπει να έχεις πνεύμα νικητή όλη την ώρα και πρέπει να το έχεις αυτό, από τον τύπο που καθαρίζει τις εγκαταστάσεις, μέχρι τον πρόεδρο, μέχρι τον ιδιοκτήτη, μέχρι τον προπονητή, μέχρι τον αρχηγό της ομάδας. Θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεργάζονται».
Ο Ολυμπιακός είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που κέρδισε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό τρόπαιο.
«Δύο! Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της UEFA που μια ομάδα κέρδισε και τις δύο διοργανώσεις (αναφέρεται και στο UEFA Youth League)».
Ξέρω ότι πήγατε το τρόπαιο του Europa Conference League στον τάφο του πατέρα σας για να το μοιραστείτε μαζί του.
«Ο τάφος του είναι εδώ στον Πειραιά, αλλά στείλαμε το τρόπαιο και στην Κρήτη απ’ όπου ήρθε και φυσικά σε όλη την Ελλάδα. Ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή γιατί είναι σημαντικό να δείξω τι έχω κάνει στον άνθρωπο που ενέπνευσε. Είναι καλό να μην ξεχνάς τις ρίζες σου. Ήταν κάτι που είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου και έγινε».
Ας μιλήσουμε για τη Νότιγχαμ, γιατί επίσης τα πηγαίνει εξαιρετικά και βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της Premier League.
«Για μένα, αυτός ήταν ο στόχος από την αρχή. Όταν το είπα για πρώτη φορά, ο κόσμος έλεγε ότι είναι τρελό ή είναι βλακείες. Αλλά, για μένα, αυτό είναι σημαντικό, διαφορετικά δεν θα το έκανα.
Αν η Φόρεστ δεν ήταν μεγάλη ομάδα, δεν θα έμπλεκα. Είναι οι αναμνήσεις που έχω από αυτήν την ομάδα. Οταν επισκέφτηκα πρώτη φορά την Αγγλία και μετά έμεινα εκεί. Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και υπήρχαν δύο ομάδες εκείνη την εποχή: Η Λίβερπουλ και η Νότιγχαμ Φόρεστ.
Φορούσαν το ίδιο χρώμα, το κόκκινο του Ολυμπιακού. Μιλάμε για χιλιάδες ή εκατομμύρια υποστηρικτές. Μπορείτε να το δείτε στις ομάδες με τις οποίες ασχολούμαι στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη ομάδα, μακράν, στην Ελλάδα. Ο μισός ελληνικός πληθυσμός υποστηρίζει τον Ολυμπιακό. Και η Νότιγχαμ Φόρεστ είναι μία από τις πολύ μεγάλες ομάδες στην Αγγλία, τόσο όσον αφορά στις επιτυχίες της, όσο και στην οπαδική της βάση. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Έχουμε στην ιδιοκτησία μας πολλούς συλλόγους και πολλοί το βλέπουν ως επιχείρηση. Εγώ δεν το βλέπω απαραίτητα έτσι. Είναι πολύ δύσκολο να συνδυάσεις τις επιχειρήσεις με το ποδόσφαιρο, ειδικά με μεγάλες ομάδες, όποτα χρειάζεται να κερδίσεις τρόπαια και πρέπει να συμμετέχεις στην Ευρώπη.
Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορείς να βγάλεις χρήματα – το αντίθετο σε πολλές περιπτώσεις. Δεν έχουμε απεριόριστο προϋπολογισμό, δεν είμαστε μια κρατική εταιρεία ή μια εταιρεία που μπορεί να αντέξει οικονομικά κάθε χρόνο να χάνει χρήματα. Για να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα σε αυτά που ξοδεύουμε και σε αυτά που μπορούμε να πετύχουμε, αυτό απαιτεί πολλή σκληρή δουλειά, αλλά καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να είμαστε ανταγωνιστικοί».
Είναι ρεαλιστικό η Νότιγχαμ να φτάσει μία μέρα να ανταγωνίζεται το Big 6 επί μονίμου βάσεως;
«Ναι, νομίζω ότι αυτό είναι ρεαλιστικό. Και στο τέλος της ημέρας εξαρτάται από εμάς. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να αναλάβουμε την ευθύνη. Προσωπικά αναλαμβάνω την ευθύνη στις κακές στιγμές και στις καλές στιγμές μπορούμε να μοιραστούμε αυτήν την ευθύνη.
Είναι κάτι ευχάριστο να μοιράζεσαι ευθύνες σε καλές στιγμές και νίκες, αλλά στις δύσκολες στιγμές πρέπει να αναλάβεις την ευθύνη, να διορθώσεις τα λάθη σου και να ενεργήσεις ανάλογα, ώστε να μπορέσεις να ανακάμψεις και να αντεπιτεθείς και να επιστρέψεις για να κερδίσεις».
Θα είναι τεράστια υπόθεση εάν οι διαπραγματεύσεις προχωρήσουν και ο πρώην αθλητικός διευθυντής της Άρσεναλ, Έντου, που γνωρίζει τόσο καλά το ποδόσφαιρο, έρθει και γίνει μέλος της δικής σας ομάδας.
«Ο Έντου ήταν πολύ καλός παίκτης και επίσης πολύ καλός αθλητικός και τεχνικός διευθυντής. Τον σέβομαι πολύ. Τα αποτελέσματα που είδαμε όλα αυτά τα χρόνια στην Άρσεναλ ήταν πολύ καλά και έκανε εξαιρετική δουλειά .Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα ήθελα να συνεργαστώ μαζί του σε ένα πολύ μεγαλύτερο έργο, ένα παγκόσμιο έργο.
Είμαι αισιόδοξος ότι σε περίπτωση που όλα αυτά προχωρήσουν, θα είναι ένα ακόμη επιτυχημένο εγχείρημα και για τους δυο μας. Είμαι πολύ αισιόδοξος για αυτό, αλλά πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί και αν θα οριστικοποιηθεί, εάν και όταν το επιτρέψει ο χρόνος».
Αυτό θα ήταν μία δήλωση σχετικά με τις φιλοδοξίες σας στο μέλλον.
«Ναι. Και νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας και αυτό σημαίνει ότι μας σέβονται και εκτιμούν αυτό που κάνουμε. Μας δίνει ικανοποίηση ότι αυτό που κάνουμε είναι κάτι που είναι ελκυστικό για πολύ καλούς ανθρώπους στον κλάδο».
Ήθελα να σας ρωτήσω για την πολυσυλλογική δομή. Είστε ήδη στην Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Αγγλία – και μου είπαν ότι η Ιταλία και η Βραζιλία είναι επίσης στους στόχους σας. Είναι σωστό; Ίσως η Βάσκο ντα Γκάμα;
«Υπάρχουν συζητήσεις και αυτό που μπορώ να πω είναι ότι για να ασχοληθώ με κάτι, πρέπει να είναι σημαντικό. Η παράδοση είναι πολύ σημαντική και είναι πάντα πιο λογικό για μένα να διαχειρίζομαι κάτι ή να το κατέχω. Αλλά σε μεγάλους συλλόγους, όπου μιλάμε για εκατομμύρια υποστηρικτές, αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ιδιοκτησία. Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη «αγόρασα» για τον Ολυμπιακό ή για τη Νότιγχαμ Φόρεστ.
Αυτό είναι κάτι τεράστιο. Είναι για όλους τους υποστηρικτές, για εκατομμύρια ανθρώπους, οπότε δεν μπορώ να το δω ως επιχείρηση. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να είμαι μια ομάδα που έχει μεγάλη βάση υποστηρικτών. Η Πορτογαλία αποτελεί εξαίρεση. Είναι μια μικρότερη ομάδα. Αλλά πρέπει να την αναβαθμίσουμε και να γίνει μία από τις πρώτες έξι ή επτά ομάδες στην Πορτογαλία.
Είναι πολύ σημαντικό γιατί, για εμάς, η αγορά της Βραζιλίας είναι πολύ σημαντική. Έχουμε μερικούς πολύ καλούς παίκτες που έχουν παίξει όλα αυτά τα χρόνια στον Ολυμπιακό και τώρα στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Αλλά στην Πορτογαλία, οι Βραζιλιάνοι παίζουν ως Ευρωπαίοι. Είναι μια πύλη, ας πούμε, για Βραζιλιάνους παίκτες στην Ευρώπη. Και για μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα επόμενα χρόνια».
Το πάθος σας, νομίζω, σας έχει δημιουργήσει προβλήματα, αναφορικά με τις ποδοσφαιρικές αρχές στην Αγγλία. Πώς νιώθετε για αυτό;
«Το πάθος είναι κάτι που δεν μπορείς να το καταπολεμήσεις. Είτε το έχεις, είτε δεν το έχεις. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για τον ηγέτη μιας ομάδας, μιας επιχείρησης, ενός οργανισμού, να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να προστατεύστε τα συμφέροντα της ομάδας, της εταιρείας, της οικογένειας.
Θεωρώ τη Νότιγχαμ Φόρεστ οικογένεια. Οπότε, όταν βλέπεις πράγματα που δεν είναι σωστά, μπορείς να φωνάζεις γι’ αυτά. Και πιστέψτε με, μέχρι στιγμής, όποτε ήμασταν δυνατοί, είχαμε απόλυτο δίκιο. Ζούμε σε δημοκρατικές χώρες, ειδικά στην Ελλάδα, όπου γεννήθηκε η δημοκρατία.
Έτσι, το να έχεις άποψη και να μπορείς να τη μοιράζεσαι με τους ανθρώπους δεν θεωρώ πως είναι κάτι κακό ή δεν έχει νόημα. Έχουμε δει πράγματα που είναι απίστευτα και πρέπει να έχεις το θάρρος και τη δύναμη να στηρίζεις αυτό που λες και να μπορείς να αποδείξεις ότι αυτό που λες είναι σωστό».
Εννοείτε τις διαιτητικές αποφάσεις;
«Ναι. Στις μέρες μας, στο ποδόσφαιρο, έχουμε τον VAR. Λοιπόν, γιατί έχουμε VAR; Για να ελέγχονται διπλά και από διαφορετικές οπτικές γωνίες οι αποφάσεις που λαμβάνονται άμεσα. Πολλές φορές, μπορεί να κάνεις ένα λάθος. Αλλά όταν έχεις όλο τον χρόνο που χρειάζεται για να παρακολουθήσεις από διαφορετικές οπτικές γωνίες, σε μια άνετη καρέκλα, και μπορείς να αφιερώσεις ένα λεπτό, δύο λεπτά, τρία λεπτά, τέσσερα λεπτά, ακόμη και πέντε λεπτά για να δεις μία φάση και να το ξαναδείς, τότε είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτείς ένα ανθρώπινο λάθος.
Δυστυχώς, έχουμε δει μεγάλα λάθη να γίνονται με το VAR. Όντας άνθρωπος, είσαι υποχρεωμένος να κάνεις λάθη. Είναι φυσικό να κάνεις λάθη. Αλλά όταν βλέπεις επαναλαμβανόμενα λάθη από τους ίδιους ανθρώπους, αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί. Και πρέπει να διορθωθεί άμεσα Οι αρχές όπως η FA, η Premier League, η UEFA και η FIFA έχουν καθήκον απέναντι σε όλους μας να το διορθώσουν.