Συνέχεια στη στρέβλωση – Παγώνει ο διαχωρισμός των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας σε Γαλλία και Γερμανία

Κοινοποίηση:
67f22b54744b12175fc7a7d1aa1c385c_XL

Η αμφιλεγόμενη σύσταση σχετικά με το αν και πώς θα διαχωριστούν οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας και της Γαλλίας αναβλήθηκε.

Η ένωση διαχειριστών δικτύων Entso-E επιβεβαίωσε στο Euractiv ότι η θέση, η οποία βρίσκεται υπό συζήτηση μεταξύ των διαχειριστών δικτύων της Κεντρικής Ευρώπης και αρχικά επρόκειτο να δημοσιευτεί την επόμενη Δευτέρα, τώρα “προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2025”, όπως ανέφερε πρώτο το Table Media.
Προς το παρόν, η καθυστέρηση αποφεύγει μια αναμενόμενη σύγκρουση μεταξύ των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες επηρεάζονται όλο και περισσότερο από τη λειτουργία των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας των γειτόνων τους.

Η καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής οφείλεται σε “διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το πεδίο εφαρμογής της μελέτης για τη ζώνη προσφορών”, δήλωσε η Entso-E.
Οι διαχειριστές των δικτύων είχαν αρχικά αναλάβει να συντάξουν την έκθεση το φθινόπωρο του 2022, με τη δημοσίευση να αναμένεται το τρίτο τρίμηνο του 2024, και στη συνέχεια στις 27 Ιανουαρίου.
Η καθυστέρηση στη λήψη απόφασης μπορεί να αντανακλά την πολιτική ευαισθησία του θέματος.

Αντιδράσεις

Η Γαλλία, η οποία έχει ένα ιδιαίτερα συγκεντρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, αντιστέκεται στην ιδέα της διάσπασης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.
Στη Γερμανία, ο πεινασμένος για ηλεκτρική ενέργεια νότος με τις λίγες ανεμογεννήτριες, φοβάται ότι θα πρέπει να πληρώσει πριμοδότηση για την αιολική ενέργεια από τον βορρά.

Μία ζώνη, μία τιμή

Οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη υποτίθεται ότι αντικατοπτρίζουν τη φυσική ικανότητα του δικτύου να μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια.
Σε γεωγραφικές περιοχές όπου η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να ρέει ελεύθερα, οι κανόνες της ΕΕ λένε ότι πρέπει να υπάρχει μια ενιαία τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια.
Όμως το 2022, η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ για την ενέργεια ACER διαπίστωσε ότι αυτό δεν ίσχυε για τη Γαλλία και τη Γερμανία και ότι οι ροές ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη στρεβλώνονταν ως αποτέλεσμα.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Σουηδία και η Ιταλία, όπου οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας διαφέρουν ανά περιοχή ανάλογα με τη χωρητικότητα του δικτύου, οι μεγαλύτερες χώρες του μπλοκ έχουν μόνο μια τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό έχει οδηγήσει σε μεγάλες ενδοκρατικές ροές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες ενίοτε διαχέονται στα δίκτυα γειτονικών χωρών και προκαλούν διαταραχές.
Μικρότερες περιφερειακές ζώνες τιμολόγησης, αντί για μεγαλύτερες εθνικές ζώνες, αναμένεται να λύσουν αυτό το πρόβλημα.

16 διαχειριστές δικτύων από 12 χώρες της ΕΕ, από τη Γαλλία έως την Πολωνία και τη Σλοβενία, θα διατυπώσουν σύσταση σχετικά με το αν θα πρέπει να διαχωριστεί η γαλλική και η γερμανική αγορά, προτού οι εμπλεκόμενες χώρες της ΕΕ συμφωνήσουν ομόφωνα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λαμβάνει την τελική απόφαση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response