Συναγερμός: Ρωσικός στρατιωτικός δορυφόρος και κινεζικός πύραυλος ενδέχεται να συγκρουστούν τα ξημερώματα με σοβαρές συνέπειες (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
1

Ένας παλιός κινεζικός πύραυλος και ένας ανενεργός ρωσικό στρατιωτικό δορυφόρο θα πλησιάσουν σε απόσταση μόλις 12 μέτρων ο ένας από τον άλλον τα ξημερώματα της Παρασκευής και υπάρχει κίνδυνος να συγκρουστούν, με πολύ σοβαρές συνέπειες για την ανθρωπότητα στο διάστημα!


Για δεύτερη φορά μέσα στο… τυχερό 2020, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή σύγκρουση δύο αντικειμένων, τα οποία «πετούν» χαμηλά, σε τροχιά γύρω από τη Γη, που θα μπορούσε να δημιουργήσει χιλιάδες θραύσματα, απειλητικά για τους δορυφόρους, τις επικοινωνίες και τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές.

Η υπηρεσία εντοπισμού διαστημικών συντριμμιών LeoLabs κήρυξε τον συναγερμό και αφορά έναν παλιό κινεζικό πύραυλο και έναν ανενεργό ρωσικό στρατιωτικό δορυφόρο, αμφότεροι από την προηγούμενη χιλιετία, οι οποίοι θα έρθουν επικίνδυνα κοντά ο ένας στο άλλον τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής!

Για την ακρίβεια, όπως αναφέρει το RT, η απόστασή τους θα είναι μόλις στα 12 μέτρα, στις 16 Οκτωβρίου 2020, στις 00:56 UTC (03:56 ώρα Ελλάδας)!
Σύμφωνα με τους τρέχοντες υπολογισμούς, υπάρχει πιθανότητα πρόσκρουσης μεγαλύτερη από 10%, σε υψόμετρο 991 χιλιομέτρων πάνω από τη θάλασσα Weddell, στα ανοικτά της χερσονήσου της Ανταρκτικής.

«Αυτή είναι πιθανώς μία από τις δυνητικά χειρότερες τυχαίες συγκρούσεις που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η αρχαιολόγος του διαστήματος Alice Gorman, από το Πανεπιστήμιο Flinders στην Αυστραλία. Πύραυλος και δορυφόρος έχουν μαζί μάζα περίπου 2.800 κιλών και σχετική ταχύτητα 14,7 χλμ. ανά δευτερόλεπτο ή 52.920 χλμ / ώρα. Σκεφτείτε πως μια σφαίρα ταξιδεύει στα 2.736 χλμ / ώρα).

Ο κινεζικός πύραυλος Long March 4B εκτοξεύτηκε στις 10 Μαΐου 1999, ενώ ο μη ενεργός στρατιωτικός δορυφόρος Parus χρονολογείται από τις 22 Φεβρουαρίου 1989 και χρησιμοποιήθηκε κυρίως για επικοινωνία και πλοήγηση. Ο δορυφόρος Parus διαθέτει, μάλιστα, βραχίονα 17 μέτρων, που προσθέτει έναν επιπλέον παράγοντα κινδύνου σύγκρουσης.

Για να κάνουμε χειρότερα τα πράγματα, να υπογραμμίσουμε ότι κανένα αντικείμενο δεν μπορεί να κάνει ελιγμό από το έδαφος, καθώς αμφότερα είναι μη λειτουργικά διαστημικά σκουπίδια.

Τον Ιανουάριο, θυμίζουμε, είχε σημάνει ξανά συναγερμός, τότε για δύο παλιούς δορυφόρους, με πιθανότητα σύγκρουσης 1 στις 100 μεταξύ τους, αλλά, ευτυχώς, πέρασαν ο ένας δίπλα από τον άλλον.

Μια σύγκρουση δύο τέτοιων αντικειμένων στο διάστημα δεν δημιουργεί, φυσικά, κίνδυνο για τους ανθρώπους εδώ στη Γη, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική απειλή για τους επιχειρησιακούς δορυφόρους και τα διάφορα διαστημικά σκάφη σε τροχιά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι μόνο θέμα χρόνου πριν συμβεί κάτι τέτοιο (ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί απόψε), δημιουργώντας ένα απέραντο σύννεφο συντριμμιών, με τρομερές συνέπειες.

«Η αίσθησή μου για αυτό είναι μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί, απλώς για να είμαι αισιόδοξη. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε», είπε η Gorman. «Ας κρατήσουμε τα δάχτυλά μας σταυρωμένα», πρόσθεσε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: