Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, πρώην πρόεδρος ΕΦΕΤ και διευθυντής του Τμήματος Διατροφολογίας New York College, κ. Νίκος Κατσαρός, με κείμενο που έστειλε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” αναφέρει και καταγγέλλει πολλές ανατριχιαστικές πληροφορίες, με τίτλο “Ιδού τι τρώμε και με τη βούλα της Ε.Ε.”.
Μια κόκκινη χρωστική από καβουρδισμένες… κατσαρίδες και όχι μόνο.
Παγωτά με κίτρινο υγρό από τον πρωκτικό αδένα του κάστορα…
Πατατάκια με καθαριστικό μπάνιου…
Μπίρες με υγρό που έχει αφαιρεθεί από την ουροδόχο κύστη των ψαριών…
Κι όλα αυτά με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής.
«Κομμάτια κρέατος που με κόλλα ενώνονται μαζί για να πουληθούν ως φιλέτο, τυρί τριμμένο με πριονίδι ξύλου, κέτσαπ με ζάχαρη όση η κόκα-κόλα, χρωστική κόκκινη από καβουρδισμένες κατσαρίδες, παγωτά με βανίλια ή φράουλα με κίτρινο υγρό από τον πρωκτικό αδένα του κάστορα, σοκολατούχο γάλα με καβουρδισμένο ξυλοπολτό, πατατάκια που περιέχουν όξινο θειώδες νάτριο που υπάρχει στα καθαριστικά του μπάνιου».
Και η ανατριχιαστική καταγγελία του γνωστού επιστήμονα προς την εφημερίδα συνεχίζεται: «Εισαγόμενα πορτοκάλια, λεμόνια κ.λπ. που είναι καλυμμένα με κηρώδη ουσία είδος σελάκ, που πρέπει να αφαιρείται. Κάποιες μπίρες που περιέχουν κηρώδη ουσία που προέρχεται από την ουροδόχο κύστη ψαριών. Χαβιάρι με βόρακα, που βρίσκεται στα καθαριστικά του σπιτιού, κ.λπ.
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα συστατικά που περιέχονται σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι όλα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων(EFSA) ή τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Οι αντίστοιχες Αρχές βεβαιώνουν ότι τα συστατικά αυτά είναι ασφαλή, όμως ο καταναλωτής «δε θα έπρεπε να ξέρει;», διερωτάται ο κ. Νίκος Κατσαρός…
Εύλογη η απάντηση, βέβαια.
To κρέας
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Νίκος Κατσαρός στο κρέας.«Για να ανακυκλωθούν και να πωληθούν κομμάτια κρέατος που περισσεύουν, τα ενώνουν με μια κόλλα, εννοώ μια χημική ουσία, την τρανσγλουταμινάση, με την οποία συγκολλούν κομμάτια κρέατος και τα πωλούν ως ενιαία κομμάτια μπον-φιλέ, μπριζόλα κ.λπ. Οι Αρχές βεβαιώνουν ότι η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής. Την επόμενη φορά ψωνίζετε κρέας από τον κρεοπώλη και επιλέγετε το τμήμα του σφάγειου που προτιμάτε».
Όσο για το κέτσαπ, ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ αναφέρει: «Πρέπει να γνωρίζετε ότι το κέτσαπ περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, σχεδόν όση και η κόκα-κόλα. Το αναφέρω αυτό διότι λίγοι διαβάζουν την ετικέτα στο κέτσαπ».
Αλλά ακόμη και το τριμμένο τυρί… «Είναι αναμεμειγμένο με κυτταρίνη, κύριο συστατικό του ξύλου και όλων των φυτών. Χάρη σε αυτό, το τυρί δεν κολλάει και δε σβολιάζει. Διαβάζετε τις ετικέτες ή καλύτερα τρίβετε εσείς το τυρί σας».
Από τον πρωκτικό αδένα κάστορα
«Για την παρασκευή παγωτού βανίλια ή φράουλα, πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν το castoreum, μία κιτρινωπή έκκριση από τον πρωκτικό αδένα του κάστορα. Η εν λόγω ουσία χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα περισσότερα παγωτά φρούτων, που η γεύση τους δεν προέρχεται από το φρούτο αλλά από άλλα συστατικά, που καμία σχέση δεν έχουν με το φρούτο. Ο καταναλωτής δεν έπρεπε να γνωρίζει;».
Ακόμη και στο ψωμί
«Το ψωμί στα πολυκαταστήματα περιέχει ως συντηρητικό ένα αμινοξύ, την L-κυστεΐνη, που προέρχεται από τα μαλλιά μας. Προτιμάτε το φρέσκο ψωμί της ημέρας από τον φούρνο της γειτονιάς», αναφέρει ακόμη ο κ. Νίκος Κατσαρός, με την επισήμανση πως «έπεται και συνέχεια»…
Και γιατί μας τα λένε τώρα τόσα χρόνια που ήτανε;;;
Γιατι δεν μας λενε σε ποια παγωτα βρεθηκαν οι ουσιες ;;;;;;
Το τι γινεται το ξερουμε ολοι . Μας ενδιαφερει ΠΟΙΟΣ
Ποιος λοιπον;;;;;;;;;
Ο ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΝ ΤΑ ΕΛΕΓΕ ΑΥΤΑ ! ΤΑ ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΑΦΟΥ ΕΦΥΓΕ!
Έχουμε φάει πρωκτικό αδένα….
Να ξέραμε και ποιες εταιρείες μας τον κέρασαν για να τους ευχηθούμε!
Έχουμε φάει πρωκτικό αδένα….