Ο Δάγκειος πυρετός έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία με τον ΕΟΔΥ να συστήνει μεγάλη προσοχή για την τήρηση των μέτρων στους ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Γαλλία.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη (18.07.2024) εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα Δάγκειου πυρετού για το 2024 στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Γαλλία.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και ιδιαίτερα στους ταξιδιώτες που θα βρεθούν στη Γαλλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς υπάρχει σημαντική παγκόσμια αύξηση κρουσμάτων από τη συγκεκριμένη νόσο, η οποία μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού.
Οι Έλληνες επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές συνιστούν σε όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν στη Γαλλία να ενημερωθούν για τα μέτρα προστασίας, καθώς στις 8 Ιουλίου ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κατέγραψε εγχώριο κρούσμα Δάγκου πυρετού.
Να σημειωθεί πως για τον Δάγκειο πυρετό έχει εκδώσει πρόσφατα έκτακτη ανακοίνωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Φόβοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ο ΕΟΔΥ έχει επισημάνει ξανά πρόσφατα τον κίνδυνο εγχώριας μετάδοσης Δάγκειου και πυρετού Chikungunya, σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Στην ηπειρωτική Γαλλία, περισσότεροι από 2.666 ταξιδιώτες να έχουν φέρει τη νόσο στη χώρα τις αρχές της χρονιάς. Μάλιστα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων οι γαλλικές αρχές προσέλαβαν ειδικούς στην επιτήρηση της εξάπλωσης του κουνουπιού Aedes albopictus («Ασιατικό κουνούπι τίγρης»).
Από τις αρχές Ιανουάριου 2024, σημειώνει ο ΕΟΔΥ, έχουν αναφερθεί περισσότερα από 10 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότεροι από 5.000 σχετιζόμενοι θάνατοι σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν στην περιοχή PAHO του ΠΟΥ (Βόρεια/ Νότια/ Λατινική Αμερική, ΗΠΑ, Καναδάς, Καραϊβική), και κάποια έχουν καταγραφεί στην Ασία και την Αφρική.
Στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί περισσότερα από 8 εκατομμύρια κρούσματα το 2024, ενώ στη χώρα συνεχίζεται ο εμβολιασμός κατά του Δάγκειου πυρετού.
Η ήπια και σοβαρή μορφή του
Να σημειωθεί πως τα τυπικά συμπτώματα του Δάγκειου πυρετού είναι: πυρετός που αρχίζει αιφνίδια, πονοκέφαλος (συνήθως ανάμεσα στα μάτια), εξάνθημα και πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις.
Το ψευδώνυμο της νόσου, «πυρετός των σπασμένων οστών», περιγράφει την ένταση που μπορεί να φτάσει ο πόνος αυτός.
Το κλινικό φάσμα της νόσου, ωστόσο, είναι ευρύ, με απρόβλεπτη κλινική εξέλιξη και περιλαμβάνει σοβαρές και μη σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις.
Κι ενώ οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μετά από μία αυτο-περιοριζόμενη ήπια κλινική νόσο, ένα μικρό ποσοστό εξελίσσεται σε σοβαρή νόσο.
Στη σοβαρή μορφή του Δάγκειου πυρετού, ο θάνατος μπορεί να επέλθει στις επόμενες 24-48 ώρες από την έναρξη των σοβαρών συμπτωμάτων.
Η σοβαρή μορφή Δάγκειου πυρετού ορίζεται από την παρουσία τουλάχιστον ενός από τα ακόλουθα: i) εξοίδηση πλάσματος που μπορεί να οδηγήσει σε καταπληξία ή/και συσσώρευση υγρών με ή χωρίς αναπνευστική δυσχέρεια, ή/και ii) σοβαρή αιμορραγία ή/και iii) σοβαρή ανεπάρκεια οργάνων.
Μέτρα προστασίας
Ο Δάγκειος πυρετός, όπως και ο πυρετός Chikungunya, ο πυρετός δυτικού Νείλου και ο πυρετός Oropouche, μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος από μολυσμένο κουνούπι.
Ο ΕΟΔΥ συστήνει την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία από τα έντομα:
χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών στο δέρμα και πάνω από ρούχα
ένδυση με μακριά ρούχα, ψηλές κάλτσες και κλειστά παπούτσια
προστασία του περιβάλλοντος χώρου με σήτες και κουνουπιέρες
ψεκασμός ανεμιστήρων και κλιματιστικών.
«Δεν υπάρχει εμβόλιο για την προφύλαξη και οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από ενδημικές περιοχές συνιστάται να εφαρμόζουν τα παραπάνω προληπτικά μέτρα προστασίας από τα έντομα για 3 εβδομάδες μετά την επιστροφή τους. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο εμπόριο και στις διεθνείς μετακινήσεις» καταλήγει η ανακοίνωση.