Σε επιφυλακή βρίσκεται και σήμερα το Πυροσβεστικό Σώμα και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, καθώς τέσσερις περιφέρειες της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού 4.
Το θετικό είναι ότι από χθες έχουν τεθεί υπό έλεγχο όλα τα μεγάλα μέτωπα των πυρκαγιών. Από το απόγευμα του Σαββάτου έως και χθες το απόγευμα εκδηλώθηκαν 38 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στη δασική πυρκαγιά της Πάρνηθας συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις για τη διασφάλιση της περιμέτρου. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
Ενισχύσεις
Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.
Στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από Αυστρία 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο και τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Υψηλός κίνδυνος
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται και για σήμερα σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Π.Ε. Εύβοιας, Π.Ε. Βοιωτίας), Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Πελοποννήσου (Π.Ε. Κορινθίας, Π.Ε. Αργολίδας), Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Π.Ε. Χίου). Στο πλαίσιο αυτό, παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Γι’ αυτό και χθες ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, έδωσε εντολή για ιδιαίτερα αυξημένη κινητοποίηση όλου του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς οι ισχυροί άνεμοι τοποθετούν την Αττική στην κατηγορία 4 πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής έχει εκδώσει ανακοίνωση μέσω της οποίας υπενθυμίζει ότι έως και την Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021 απαγορεύεται, στο σύνολο της επικράτειας και με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, κάθε μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε περιοχές «NATURA», δάση, εθνικούς δρυμούς, αισθητικά δάση και άλση εντός οικιστικών ιστών. Επίσης απαγορεύεται, στο σύνολο της επικράτειας, κάθε υπαίθρια δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.
«Οι καιρικές συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε. Είναι αναγκαία η συνέχιση της αυξημένης επιφυλακής, η επιτήρηση αστικών και περαστικών χώρων. Επίσης οι πολίτες οφείλουν να ακολουθούν της οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και να μην προβαίνουν σε εργασίες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές», σημειώνει ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης.
Ελεγχοι από κλιμάκια
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζουν τα κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τις αυτοψίες στα κατεστραμμένα χωριά. Μέχρι και το Σάββατο είχαν διενεργηθεί 1.725 αυτοψίες και συγκεκριμένα στην Αττική διενεργήθηκαν συνολικά 720 αυτοψίες, εκ των οποίων 378 στον Δήμο Αχαρνών, 44 στον Δήμο Κηφισιάς, 262 στον Δήμο Ωρωπού και 36 στον Δήμο Διονύσου. Αντίστοιχα διενεργήθηκαν 418 αυτοψίες στην Πελοπόννησο, 149 στην Π.Ε. Ηλείας, 53 στην Π.Ε. Μεσσηνίας και 205 στην Π.Ε. Λακωνίας. Στην Π.Ε. Αρκαδίας έχουν γίνει 11 αυτοψίες στον Δήμο Μεγαλόπολης. Στην Εύβοια διενεργήθηκαν 575 αυτοψίες, 414 στον Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Αννας και 161 στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού. Στον Δήμο Λοκρών στην Π.Ε. Φθιώτιδας έχουν διενεργηθεί 12 αυτοψίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αυτοψιών:
1.107 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 409 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 368 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 330 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.
79 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 17 είναι κατάλληλοι για χρήση, 36 προσωρινά ακατάλληλοι και 26 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.
Ελέγχθηκαν 522 αποθήκες/στάβλοι κ.λπ., εκ των οποίων 36 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 192 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 294 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.
Τέλος, ελέγχθηκαν 17 δημόσια κτίρια ή/και ιεροί ναοί, εκ των οποίων 4 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 8 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 5 επικίνδυνοι για χρήση και θα επανελεγχθούν.
Σήμερα ξεκινούν οι αυτοψίες στον Δήμο Γορτυνίας της Π.Ε. Αρκαδίας, ενώ στη Βόρεια Εύβοια ολοκληρώνεται ο πρωτοβάθμιος έλεγχος στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού. Στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές αρχίζει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος από τριμελείς επιτροπές μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα υπάγονται τα δασαρχεία
Υπογράφηκε και δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σύμφωνα με την οποία τα δασαρχεία θα υπάγονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι Διευθύνσεις Δασών ανήκαν μέχρι το 1997 στο υπουργείο Γεωργίας, οπότε με το πρόγραμμα «Καποδίστριας» μεταφέρθηκαν αρχικά στις περιφέρειες και στη συνέχεια, το 2010, στις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Το 2009, η αρμοδιότητα για τα δάση (τότε Γενική Γραμματεία Δασών) μεταφέρθηκε από το υπουργείο Γεωργίας στο νεοσύστατο τότε υπουργείο Περιβάλλοντος.
Οπως αναφέρει το ΦΕΚ «οι Δασικές Υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων μεταφέρονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύμφωνα με το παρόν με το προσωπικό, την οργάνωση, τον εξοπλισμό, τις υποδομές και τα οχήματα που είχαν την 1η Αυγούστου 2021. Μεταγενέστερες μεταβολές πάσης φύσεως δεν λαμβάνονται υπόψη. Συλλογικά όργανα, στα οποία συμμετέχει προσωπικό των Δασικών Υπηρεσιών, εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς να θίγονται από την εφαρμογή του παρόντος και χωρίς να απαιτείται η οποιαδήποτε ενέργεια ή διατύπωση».
Δωρεά
Με επιστολή του στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, το Ιδρυμα «Λίλιαν Βουδούρη», σε αναγνώριση των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος στην αντιμετώπιση της λαίλαπας των πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, αποφάσισε τη δωρεά του σημαντικού ποσού των 100.000 ευρώ, για την αγορά αναγκαίου εξοπλισμού. Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο της κοινωνικής της ευθύνης, αποφάσισε τη διάθεση ποσού 5.000.000 ευρώ ως συνεισφορά στο έργο της αποκατάστασης των ζημιών και της ενίσχυσης των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές.