Σε κόκκινο συναγερμός βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Κρήτης στην Μεσαρά μετά τον εντοπισμό κρούσματος ελονοσίας.
Το κρούσμα σύμφωνα με το neakriti.gr αφορά έναν άνδρα που επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Μοιρών με συμπτώματα υψηλού πυρετού, γεγονός που κινητοποίησε άμεσα την ιατρική ομάδα. Οι γιατροί, υπέβαλαν τον ασθενή σε σειρά εξετάσεων μεταξύ των οποίων και για ελονοσία, με τα αποτελέσμα να πιστοποιούν ότι έχει προσβληθεί από το μικρόβιο της «μαλάριας».
Ο άνδρας είχε πρόσφατα επιστρέψει από ταξίδι στην Αφρική, περιοχή όπου η ελονοσία παραμένει ενδημική. Κατά την επιστροφή του στην Κρήτη, άρχισε να εμφανίζει ύποπτα συμπτώματα, γεγονός που τον ώθησε να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια στο Κέντρο Υγείας Μοιρών. Ο ασθενής, τέθηκε υπό κατ’ οίκον νοσηλεία, με οδηγίες για συνεχή παρακολούθηση της υγείας του.
Η ελονοσία, γνωστή και ως μαλάρια, είναι λοιμώδες νόσημα που προκαλείται από το παράσιτο (πλασμώδιο) της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος (τσιμπήματος) μολυσμένου θηλυκού ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles).Λιγότερο συχνοί τρόποι μετάδοσης είναι η μετάγγιση μολυσμένου αίματος, η μεταμόσχευση, οι μολυσμένες βελόνες και από τη μητέρα στο έμβρυο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ελονοσία δεν μεταδίδεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής, αλλά απαιτείται η μεσολάβηση του κουνουπιού.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ελονοσίας
Η κλινική εικόνα της νόσου ποικίλλει από ασυμπτωματική έως και σοβαρή νόσηση ή και θάνατο. Τα κύρια και πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ελονοσίας είναι:
– υψηλός πυρετός
– ρίγος
– εφίδρωση
– κεφαλαλγία
– μυαλγία
– γενική αδιαθεσία
– συμπτώματα γριπώδους συνδρομής
Ο πυρετός μπορεί να εμφανίζεται κάθε δεύτερη ή κάθε τρίτη ημέρα, χωρίς όμως αυτό να παρατηρείται συχνά (συνήθως εμφανίζεται καθημερινά).
Άλλα συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν είναι: ναυτία, εμετός, διάρροια, κοιλιακός πόνος. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί αναιμία και ίκτερος (κίτρινη χροιά των ματιών, του δέρματος και των βλεννογόνων) εξαιτίας της καταστροφής των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος (αιμόλυση).
Αν δεν δοθεί η κατάλληλη θεραπεία, σε σοβαρές μορφές της νόσου μπορεί να παρουσιαστούν νευρολογικά συμπτώματα, νεφρική ή αναπνευστική ανεπάρκεια.
Πόσο σύντομα εμφανίζονται τα συμπτώματα
Στις περισσότερες περιπτώσεις και ανάλογα με το είδος του πλασμωδίου, τα συμπτώματα εμφανίζονται 1 έως 4 εβδομάδες μετά το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού, όμως μπορεί να εμφανιστούν έως και 1 χρόνο μετά τη μόλυνση.
Ποια είναι η θεραπεία της ελονοσίας
Η ελονοσία είναι ιάσιμη νόσος και θεραπεύεται αποτελεσματικά εάν διαγνωσθεί εγκαίρως και ο ασθενής λάβει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Υπάρχουν διάφορα αποτελεσματικά ανθελονοσιακά φάρμακα. Η θεραπεία της ελονοσίας (είδος φαρμάκου και διάρκεια της θεραπείας) εξαρτάται από το είδος του πλασμωδίου που προκαλεί τη λοίμωξη και την περιοχή στην οποία συνέβη η μόλυνση, λόγω της εμφάνισης αντοχής σε μερικά από τα ανθελονοσιακά φάρμακα σε ορισμένες χώρες, Η θεραπεία εξαρτάται επίσης από το πόσο σοβαρή είναι η νόσος, από την ηλικία και τις χρόνιες παθήσεις του ασθενούς και από το εάν υφίσταται ή αναμένεται εγκυμοσύνη. Η θεραπεία συνιστάται να ξεκινάει έγκαιρα στα πρώτα στάδια της νόσου, πριν αυτή εξελιχθεί σε σοβαρή μορφή. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητες τόσο για τη βελτίωση της πρόγνωσης του ασθενούς, όσο και για τη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης της ελονοσίας.
ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΛΑΘΡΟΕΠΟΙΚΙΑ ΑΠΟ ΓΑΥΔΟ ΜΕΡΙΑ…..