Σε ακραίες πλέον προκλήσεις προχωρά η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για πρόκληση ατυχήματος. Νότια των ακτών της Κύπρου, βρέθηκαν στον αέρα πέντε κατασκοπευτικά αεροσκάφη από τρεις χώρες.
Τα τελευταία 24ωρα, πέραν της παράνομης δραστηριότητάς του “Barbaros” στα τεμάχια 7, 8, 9 και 1 της κυπριακής ΑΟΖ, ακολουθεί και τη δραστηριότητα του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, που πραγματοποιεί έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, το ερευνητικό Nautical Geo πραγματοποιεί συγκεκριμένες εξειδικευμένες γεωλογικές και περιβαλλοντικές έρευνες, εντός τμημάτων των τεμαχίων 6, 7, 8, 10, 11 και 12, από τα αποτελέσματα των οποίων μεταξύ άλλων θα καθοριστούν και τα ακριβή σημεία των αμέσως επόμενων τεσσάρων από τις πέντε γεωτρήσεις που προγραμματίζονται στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Το ερευνητικό, που επιχειρεί για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και των αναδόχων των ερευνητικών δικαιωμάτων στα τεμάχια αυτά, βγαίνει στη θάλασσα, πραγματοποιεί τις έρευνες που προγραμματίζει και επιστρέφει στο λιμάνι Λεμεσού. Επειδή απαιτείται ήρεμη θάλασσα για τις έρευνες, που περιλαμβάνουν και συλλογή δεδομένων από τον βυθό, μένει δεμένο όταν επικρατούν δυσμενείς συνθήκες στην θάλασσα. Στην τελευταία του έξοδο για έρευνες για αρκετές μέρες της εβδομάδας, πραγματοποίησε συγκεκριμένες έρευνες σε περιοχές των τεμαχίων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.
Το “Barbaros”, που τις τελευταίες μέρες πραγματοποιούσε παράνομες σεισμογραφικές έρευνες κυρίως στο τεμάχιο 8, στην περιοχή που «δέσμευσε» παράνομα η Τουρκία για το σκοπό αυτό, εξέρχεται σαφώς της πορείας του εντός της παράνομα «δεσμευμένης ζώνης», για να κάνει έρευνες πάνω από τις περιοχές που σταματά για έρευνα το Nautical Geo αναφέρει ο “Φιλελεύθερος”.
Αυτό συνέβη και το τελευταίο 48ωρο, όταν μόλις αποχώρησε το Nautical Geo από περιοχή που σάρωσε για άσχετους με τις γεωτρήσεις λόγο (δηλαδή την κορυφή του υποθαλάσσιου όρους του Ερατοσθένη), το Μπαρμπαρός άφησε τα σεισμογραφικά που πραγματοποιούσε ανατολικότερα, για να κινηθεί πάνω από την περιοχή σε σημεία στη θάλασσα που στάθηκε προηγουμένως το Naurtical Geo στο τεμάχιο 8. Μάλιστα, σε δύο περιπτώσεις εξήλθε για τον σκοπό αυτό από την περιοχής της παράνομης «δέσμευσης».
Την ίδια ώρα, προφανώς τόσο η δραστηριότητα του Nautical Geo που θα καθορίσει τα σημεία κυρίως γαλλο-ιταλικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, τα στοιχεία για εντονότερη γαλλική παρουσία στη θάλασσα νότια της Κύπρου, όπως και οι πληροφορίες για τη γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκος», οδήγησαν την Τουρκία σε πρόσθετες προκλητικές ενέργειες.
Κυπριακή Navtex για ασκήσεις Ναυτικού
Σε μια άλλη εξέλιξη, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε Navtex με την οποία δεσμεύει για ασκήσεις Ναυτικού -όπως αναφέρει- τμήμα της περιοχής του τεμαχίου 8, για το οποίο παράτυπα η Τουρκία εξέδωσε Navtex ότι θα πραγματοποιεί δικές της ασκήσεις σε διάφορες ημερομηνίες καθ’ όλο τον Φεβρουάριο.
Τουρκικές αποστολές και από αέρος στη γεώτρηση
Σε διάφορες περιπτώσεις αυτές τις μέρες, η Τουρκία έστειλε νότια της Κύπρου το κατασκοπευτικό αεροσκάφος που διαθέτει, το CASA CN-235 MSA, με το αναγνωριστικό «Turna15» και νηολόγιο TCB-651, που πραγματοποιούσε –ιδιαίτερα από τη Δευτέρα μέχρι τα μέσα της εβδομάδας– πολύωρες αποστολές.
Το τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος πραγματοποιούσε κύκλους στο τρίγωνο μεταξύ της γεώτρησης στον στόχο «Γλαύκος», της περιοχής που έπλεε το Nautical Geo και της περιοχής που έπλεε το τουρκικό Μπαρμπαρός. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων κατέγραψε και τα δεδομένα πλοίων του ρωσικού στόλου που βρίσκονται στην περιοχή.
Την Πέμπτη, καταγράφηκε στην ίδια περιοχή η παρουσία δύο τουρκικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών ταυτόχρονα.
Επρόκειτο για ένα Boeing KC-135R και ένα Boeing E-7T.
Το δεύτερο, το E-7T (Boeing 737-7ES Peace Eagle) με τα χαρακτηριστικά Turaf12, τόσο την Πέμπτη όσο και τις προηγούμενες μέρες, δηλαδή την Τρίτη και την Τετάρτη, πραγματοποίησε σειρά κύκλων πάνω από την περιοχή της γεώτρησης στον στόχο «Γλαύκος» και των περιοχών που κινήθηκε το ερευνητικό Nautical Geo. Πρόκειται για αεροσκάφος της τουρκικής Αεροπορίας, εξοπλισμένο με συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου.
Τις ίδιες μέρες πάντως, πραγματοποιούσαν πτήσεις στην περιοχή και αμερικανικά κατασκοπευτικά, ενώ ταυτόχρονα γίνονταν και οι τακτικές κατασκοπευτικές πτήσεις από πλευράς Ισραήλ στην περιοχή.
Χαρακτηριστική ήταν η περασμένη Δευτέρα, όπου ταυτόχρονα ήταν στον αέρα νότια των ακτών της Κύπρου, περιλαμβανομένης και της περιοχής που πετούσε το τουρκικό κατασκοπευτικό, πέντε κατασκοπευτικά αεροπλάνα.
Συγκεκριμένα, πέραν του τουρκικού κατασκοπευτικού, καταγράφονται πτήσεις δύο αμερικανικών τύπου Boeing RC (το ένα 135V και το δεύτερο 135U), όπως και του σχεδόν μόνιμου πλέον στην περιοχή αμερικανικού P-8A Poseidon (που εποπτεύει κυρίως σε σχέση με τη Συρία), αλλά και του ισραηλινού G550 Nachshon 679, που επίσης εποπτεύει σε πολύ μεγάλο ύψος σχεδόν καθημερινά μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου.
Χθες, καταγράφηκε νοτιοδυτικά της Κύπρου σε απόσταση μέχρι και 30 ν. μιλίων από το Πισσούρι, να πετά και κατασκοπευτικό αεροπλάνο του ΝΑΤΟ, τύπου AWACS, που πραγματοποίησε κύκλους στην περιοχή και αποχώρησε.
Επρόκειτο για αεροσκάφος τύπου Boeing E-3A Sentry LX-N9044. Να σημειωθεί ότι χθες, έφτασε στην περιοχή ακόμα ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος, που είναι ενταγμένο στο πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, τύπου C-26D Metro Swearingen.