Συναγερμός στην Ρόδο: Νεκρός 33χρονος από υψηλό πυρετό – Φόβοι για τον Η1Ν1

Κοινοποίηση:
nosokomeio_0

Νέα τραγωδία στο νησί της Ρόδου, με τον άδικο χαμό ενός νέου ανθρώπου, μόλις 33 ετών ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο της Ρόδου με υψηλό πυρετό και δυστυχώς κατέληξε.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο 33χρονος εισήχθη στο νοσοκομείο της Ρόδου το απόγευμα της Παρασκευής. Είχε υψηλό πυρετό επί διήμερο και ρίγη. Οι συγγενείς του ανησύχησαν για την γενικότερη εικόνα που παρουσίαζε και αμέσως τον μετέφεραν στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Παρά το γεγονός όμως, ο 33χρονος, κατέληξε σήμερα το πρωί, βυθίζοντας έτσι στο πένθος την οικογένεια, τους φίλους και τους συγγενείς του.

Από τις πρώτες εκτιμήσεις, ο 33χρονος συμπολίτης μας ενδέχεται να είχε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης και σε συνδυασμό με εξασθενημένο ανοσοποιητικό του σύστημα, να του προκάλεσε επιπλοκές που τον οδήγησαν στο θάνατο.

Η κηδεία του άτυχου συμπολίτη μας, όπως ανακοίνωθηκε πριν από λίγο θα γίνει στην 1 το μεσημέρι της Κυριακής (αύριο) από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Παστίδας.

Θερίζει η γρίπη σε όλη τη χώρα

Σημειώνεται ότι σε αυξημένη επιφυλακή έχει τεθεί η ιατρική κοινότητα της χώρας, λόγω της έξαρσης της επιδημίας της γρίπης, που τις τελευταίες ημέρες έχει οδηγήσει στον θάνατο 39 ανθρώπους.

Ολοι οι ιατρικοί σύλλογοι συστήνουν ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση στο κοινό, προτάσσοντας το αντιγριπικό εμβόλιο ως το πλέον αποτελεσματικό μέτρο.

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια ως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, το επιδημικό κύμα εισέβαλε πιο ήπια και μετά την κορύφωση την 8η εβδομάδα του 2018 άρχισε να μειώνεται βαθμιαία μέχρι το τέλος της περιόδου επιτήρησης.

Ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δε μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, συχνά όμως με την έναρξη του παρατηρείται αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια αύξηση της θνησιμότητας.

Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση. Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υποορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2018-2019 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Για τη φετινή περίοδο μπορεί να συνταγογραφείται οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη (που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας) από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Επισημαίνεται ότι μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης που λειτουργούν διεθνώς, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου.

Τα «ύποπτα» συμπτώματα

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Κέρκυρας, τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν αιφνίδια και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό).

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια.

Τα συμπτώματα, εξηγεί ο Ιατρικός Σύλλογος της Κέρκυρας, αρχίζουν 1 με 4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν για 2 με 7 ημέρες. Παρά ταύτα, ο βήχας μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5 με 7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα.

Τα παιδιά μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Πότε απαιτείται η επικοινωνία με γιατρό ή η διακομιδή σε νοσοκομείο

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Κέρκυρας, «αν εμφανιστούν στα παιδιά τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας»:

-υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός

-ταχύπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή

-κυάνωση –

άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής –

μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία –

διέγερση ή σπασμοί

-επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης

«Συναγερμό» για τους ενήλικες πρέπει να σημάνουν τα εξής συμπτώματα:

-υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός

-δύσπνοια

-πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος

-λιποθυμικά επεισόδια

-σύγχυση -πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι.

Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού:

-Aτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

-Παιδιά μικρότερα των 6 μηνών

-Πάσχοντες από: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, αναιμία, διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια, νευρομυϊκά ή νευρολογικά νοσήματα

-Ανοσοκατεσταλμένα

-Μεταμοσχευμένοι

-Έγκυες, λεχωΐδες, θηλάζουσες

-Παχύσαρκοι

-Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια

-Άτομα που φροντίζουν μικρά παιδιά

-Κλειστοί πληθυσμοί (εσωτερικοί σπουδαστές, στρατιώτες, φιλοξενούμενοι σε ιδρύματα)

-Επαγγελματίες υγείας -Επαγγελματίες που σχετίζονται με τον κλάδο της πτηνοτροφίας.

Πηγή: Η Ροδιακή

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: