Σύμφωνα με τον Ralph Tiesler, ανώτερο αξιωματικό της πολιτικής προστασίας της Γερμανίας, οι πολίτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για περιφερειακές και προσωρινές διακοπές ρεύματος τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Τα ηλεκτρικά δίκτυα θα μπορούσαν ακόμη και να απενεργοποιηθούν με στόχο προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022.
Η κατάσταση στον ενεργειακό εφοδιασμό παραμένει τεταμένη.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και Αρωγής για Καταστροφές (BBK), ενδέχεται να υπάρξουν διακοπές ρεύματος στη Γερμανία τους επόμενους μήνες που θα ξεπεράσουν το προηγούμενο επίπεδο συνεγερ\μού.
«Πρέπει να υποθέσουμε ότι θα υπάρξουν black out τον χειμώνα», δήλωσε ο επικεφαλής της BBK Ralph Tiesler στην εφημερίδα «Welt am Sonntag».
«Με αυτό εννοώ μια περιφερειακή και προσωρινή διακοπή της παροχής ρεύματος.»
Ωστόσο, αιτία δεν είναι μόνο οι ελλείψεις ενέργειας, αλλά και η στοχευμένη, προσωρινή διακοπή λειτουργίας των δικτύων από τους φορείς εκμετάλλευσης, προκειμένου να προστατευθούν τα δίκτυα και να μην τεθεί σε κίνδυνο η συνολική παροχή ρεύματος.
«Ο κίνδυνος αυτού αυξάνεται από τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, επομένως υποθέτουμε ότι από εκεί και πέρα θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Tiesler.
Έκτακτα μέτρα – Συνεχείς συσκέψεις
Έκτακτα σχέδια για να διασφαλιστεί ότι τα γερμανικά ATM δεν θα ξεμείνουν από μετρητά, σε περίπτωση ενεργειακού blackout επεξεργάζεται η Γερμανία.
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, οι γερμανικές αρχές εντείνουν τις προετοιμασίες για επείγουσες παραδόσεις μετρητών σε περίπτωση blackout, προκειμένου να διατηρηθεί η οικονομία σε λειτουργία, δήλωσαν αρμόδις πηγές καθώς η χώρα προετοιμάζεται για πιθανές διακοπές ρεύματος που θα προκύψουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τα σχέδια προβλέπουν ότι η Bundesbank, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας, θα συγκεντρώσει επιπλέον δισεκατομμύρια για να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης και πιθανά όρια στις αναλήψεις, δήλωσε μία από τις πηγές.
Οι αξιωματούχοι και οι τράπεζες εξετάζουν επίσης τη διανομή, συζητώντας, για παράδειγμα, την κατά προτεραιότητα πρόσβαση σε καύσιμα για τους μεταφορείς μετρητών.
Στις συζητήσεις για τα έκτακτα σχέδια συμμετέχουν η κεντρική τράπεζα, η ρυθμιστική αρχή της χρηματοπιστωτικής αγοράς BaFin και πολλές ενώσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου, σύμφωνα με το Reuters.
Έτοιμη η Γερμανία για όλα τα σενάρια
Αν και οι γερμανικές αρχές έχουν υποβαθμίσει δημοσίως την πιθανότητα ενός μπλακ άουτ, οι συζητήσεις δείχνουν τόσο πόσο σοβαρά λαμβάνουν υπόψη τους την απειλή όσο και πόσο αγωνίζονται να προετοιμαστούν για πιθανές καταστροφικές διακοπές ρεύματος που προκαλούνται από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους ή ακόμη και από σαμποτάζ.
Υπογραμμίζουν επίσης τις διευρυνόμενες προεκτάσεις του πολέμου στην Ουκρανία για τη Γερμανία, η οποία επί δεκαετίες βασιζόταν στην προσιτή ρωσική ενέργεια και τώρα αντιμετωπίζει διψήφιο πληθωρισμό και την απειλή διαταραχών από την έλλειψη καυσίμων και ενέργειας.
Η πρόσβαση σε μετρητά είναι ιδιαίτερης σημασίας για τους Γερμανούς, οι οποίοι εκτιμούν την ασφάλεια και την ανωνυμία που προσφέρουν, και οι οποίοι τείνουν να τα χρησιμοποιούν περισσότερο από άλλους Ευρωπαίους, με ορισμένους να εξακολουθούν να μετατρέπουν γερμανικά μάρκα που αντικαταστάθηκαν από ευρώ πριν από δύο και πλέον δεκαετίες.
Με μετρητά το 60% των καθημερινών συναλλαγών
Περίπου το 60% των καθημερινών αγορών πληρώνονται με μετρητά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Bundesbank, η οποία διαπίστωσε ότι οι Γερμανοί, κατά μέσο όρο, αποσύρουν περισσότερα από 6.600 ευρώ ετησίως κυρίως από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών.
Υπήρξε αυξημένη ζήτηση για μετρητά στην αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, όταν οι Γερμανοί απέσυραν 20 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από όσα κατέθεσαν.
Πρόκειται για ρεκόρ αναλήψεων και λειτούργησε χωρίς προβλήματα.
Ωστόσο, ένα πιθανό μπλακ άουτ εγείρει νέα ερωτήματα για τα πιθανά σενάρια και οι αξιωματούχοι επανεξετάζουν εντατικά το θέμα καθώς η ενεργειακή κρίση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βαθαίνει και ο χειμώνας πλησιάζει.
Εάν σημειωθεί μπλακ άουτ, μια επιλογή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής θα μπορούσε να είναι ο περιορισμός του ύψους των μετρητών που μπορεί να αναλήψει κάθε πολίτης.
Η Bundesbank επεξεργάζεται τα μετρητά που διακινούνται στα καταστήματα και την οικονομία της Γερμανίας, αφαιρώντας τα πλαστά και διατηρώντας την κυκλοφορία σε τάξη.
Τα τεράστια αποθέματά της την καθιστούν έτοιμη για οποιαδήποτε έξαρση της ζήτησης, ανέφερε η πηγή στο Reuters.
Τι λετε τωρα? Ευτυχως ο κουλης εβαλε ανεμογεννητριες και θα τους….βοηθησουμε παντα…οικολογικα! Κανα δενδρακι τιποτα για οξυγονο?
Στις κυρωσεις κατα της Ρωσιας εισασταν αδιαλακτοι.Τωρα πληρωστε το τιμημα κολογερμανοι.
ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΜΑ. ΚΟΙΤΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΘΑ ΤΑ ΦΕΡΟΥΝ ΠΕΡΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ. ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΟΥ ΚΟΙΤΑ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΗΗΗ.