Συναγερμός στους επιστήμονες: Τμήματα της Ανταρκτικής γίνονται πράσινα

Κοινοποίηση:
anisychtiko-fainomeno-tmimata-tis-antarktikis-ginontai-prasina

Τμήματα της παγωμένης Ανταρκτικής γίνονται πράσινα με τα φυτά να αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό καθώς η περιοχή κατακλύζεται από ακραία φαινόμενα θερμότητας, σύμφωνα με νέα έρευνα, πυροδοτώντας ανησυχίες για το μεταβαλλόμενο τοπίο σε αυτή την τεράστια ήπειρο.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δορυφορικές εικόνες και δεδομένα για να αναλύσουν τα επίπεδα βλάστησης στη χερσόνησο της Ανταρκτικής, μια μεγάλη οροσειρά που δείχνει βόρεια προς την άκρη της Νότιας Αμερικής και η οποία θερμαίνεται πολύ πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Διαπίστωσαν ότι η φυτική ζωή (κυρίως τα βρύα) είχε αυξηθεί σε αυτό το σκληρό περιβάλλον πάνω από 10 φορές τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με τη μελέτη επιστημόνων στα πανεπιστήμια του Exeter και του Hertfordshire στην Αγγλία και της British Antarctic Survey, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο το περιοδικό Nature Geoscience.

Η βλάστηση αυξάνετε
Η βλάστηση κάλυπτε λιγότερο από 0,4 τετραγωνικά μίλια της χερσονήσου της Ανταρκτικής το 1986, αλλά είχε φτάσει σχεδόν τα 5 τετραγωνικά μίλια μέχρι το 2021, σύμφωνα με τη μελέτη. Ο ρυθμός με τον οποίο η περιοχή πρασινίζει για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες έχει επίσης επιταχυνθεί περισσότερο από 30% μεταξύ 2016 και 2021.

Ενώ το τοπίο εξακολουθεί να είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου χιόνι, πάγος και βράχος, αυτή η μικρή, πράσινη περιοχή έχει αυξηθεί δραματικά από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, δήλωσε ο Thomas Roland, περιβαλλοντικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι η επιρροή της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής δεν έχει όριο στην εμβέλειά της», δήλωσε ο Roland στο CNN. «Ακόμη και στη χερσόνησο της Ανταρκτικής – την πιο ακραία, απομακρυσμένη και απομονωμένη περιοχή – το τοπίο αλλάζει και αυτά τα φαινόμενα είναι ορατά από το διάστημα».

Η Ανταρκτική, το πιο κρύο μέρος στη Γη, έχει κατακλυστεί πρόσφατα από ακραία φαινόμενα θερμότητας.

Θερμοκρασίες ρεκόρ
Τον Μάρτιο του 2022, οι θερμοκρασίες σε ορισμένα μέρη της ηπείρου έφτασαν πολλούς βαθμούς πάνω από τις κανονικές και είναι οι πιο ακραίες θερμοκρασιακές αποκλίσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ σε αυτό το μέρος του πλανήτη.

Το λιώσιμο των πάγων και η ανάπτυξη των φυτών θα μπορούσε επίσης να μειώσει την ικανότητα της χερσονήσου να ανακλά την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα, επειδή οι πιο σκούρες επιφάνειες απορροφούν περισσότερη θερμότητα.

Ενώ η πραγματική αύξηση της έκτασης της ζωής των φυτών είναι μικρή, πρόσθεσε, η ποσοστιαία αύξηση είναι δραματική και δείχνει «την τάση ότι η βλάστηση εξαπλώνεται, έστω και αργά, στην Ανταρκτική».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response