«Συναγερμός» στο ΝΑΤΟ: Έκτακτη συνεδρίαση για τους Βορειοκορεάτες στρατιώτες που πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας

Κοινοποίηση:
3dfc752ded67e85cabfda54853079e5e_XL

«Συναγερμός» έχει σημάνει στο ΝΑΤΟ, καθώς έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση με αντικείμενο την παρουσία Βορειοκορεατών στρατιωτών που πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Οι ηγέτες των δυτικών χωρών βρίσκονται σε κατάσταση έντονης ανησυχίας, καθώς οι πληροφορίες σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία για εκπαίδευση έχουν προκαλέσει σοβαρούς προβληματισμούς.

Η Βόρεια Κορέα φαίνεται να στέλνει στρατιώτες στη Ρωσία με στόχο να εκπαιδευτούν κατάλληλα, ώστε να συμμετάσχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή και τις πιθανές συνέπειες για τη διεθνή ασφάλεια. Οι δυτικές χώρες παρακολουθούν στενά την κατάσταση, καθώς οι ενδείξεις συνεργασίας μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την περιοχή και τις διεθνείς σχέσεις.

Η συνεδρίαση του ΤΟ θα εξετάσει τις στρατηγικές απαντήσεις και τις πιθανές ενέργειες που πρέπει να αναλυθεί η σταθερότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια στην περιοχή. Η παρουσία Βορειοκορεατών στρατιωτών στην Ουκρανία αποτελεί μια νέα διάσταση στην ήδη τετραμένη κατάσταση, και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ προγραμματίζουν τις επόμενες κινήσεις τους με μεγάλη προσοχή.


Η συγκεκριμένη κίνηση, η οποία έγινε στο γενικότερο πλαίσιο της στρατηγικής αμυντικής συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον περασμένο Ιούνιο, αναφέρει μεταξύ άλλων, πως «εάν ένα από τα μέρη δεχθεί ένοπλη επίθεση από οποιοδήποτε κράτος ή πολλά κράτη και ως εκ τούτου βρεθεί σε κατάσταση πολέμου, το άλλο μέρος θα παράσχει αμέσως στρατιωτική και άλλη υποστήριξη με όλα τα μέσα στη διάθεσή του».

Ως εκ τούτου, όπως ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ, αύριο, Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τη Νότια Κορέας θα ενημερώσουν το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο για την ανάπτυξη στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, καθώς οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την πιθανότητα τα συγκεκριμένα στρατεύματα να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ουκρανίας.



«Πρεσβευτές από τους εταίρους του ΝΑΤΟ στον Ινδοειρηνικό, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Κορέα, προσκλήθηκαν να συμμετέχουν στο Συμβούλιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών υποστηρίζουν ότι περίπου 12.000 στρατιώτες, μεταξύ των οποίων 500 αξιωματικοί και τρεις στρατηγοί, βρίσκονται ήδη στη Ρωσία και εκπαιδεύονται σε πέντε στρατιωτικές βάσεις. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αρνήθηκε ότι Βορειοκορεάτες στρατιώτες βρίσκονται στη χώρα του, αλλά είπε ότι επαφίεται στη Μόσχα να αποφασίσει το πώς θα εφαρμόσει την επίμαχη συμφωνία συνεργασίας με την Πιονγιάνγκ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response