Συναγερμός στο Υπ. Οικονομικών για τον πληθωρισμό που από 8,9% θα φθάσει στο 12%

Κοινοποίηση:
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

Ανεβαίνει το επίπεδο συναγερμού στο οικονομικό επιτελείο με την έκρηξη του πληθωρισμού καθώς «φορτώνει» με περισσότερη ακρίβεια τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και με μεγαλύτερο κόστος παραγωγής τις επιχειρήσεις ανοίγοντας την βεντάλια των μέτρων που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.

Υπό τον κίνδυνο συρρίκνωσης του τζίρου στην αγορά με αρνητικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός που προβλέπει αύξηση της «χρηματοδοτικής δύναμης» του δημοσίου για αντιπληθωριστικά μέτρα κατά 2,6 δις. ευρώ. Από αυτά τα επιπλέον 600 εκατ. ευρώ αποτελούν κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που θα κινητοποιήσουν ευρωπαϊκά προγράμματα για χιλιάδες επιχειρήσεις που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση, οι οποίες για να μείνουν ζωντανές έχουν φθάσει να μετακυλύουν το αυξημένο κόστος στον πελάτη ανεβάζοντας τι τιμές στα προϊόντα.

Την ίδια η περιρρέουσα ψυχολογία αβεβαιότητας από τον πόλεμο στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τον βομβαρδισμό των ανατιμήσεων οδηγούν τα νοικοκυριά σε συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών κατεβάζοντας έτσι τις στροφές σε ένα από τα βασικά «μοτέρ» του κινητήρα της ανάπτυξης που έχει κόψει σε ταχύτητα οδηγώντας την ελληνική την ελληνική οικονομία σε επιβράδυνση. Το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέψει για φέτος υποχώρηση του ρυθμού της ανάπτυξης στο 3,8% έναντι πρόβλεψης στο προϋπολογισμό για 4,5% και το δυσμενές στο2,8%. Σε ότι αφορά το μέσο πληθωρισμό αυτός θα διαμορφωθεί στο 5,1% και 7,1% αντίστοιχα.

Οι προβολές των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών για η πορεία του πληθωρισμού δείχνουν επιδείνωση τους επόμενους μήνες με νέο κύμα ανατιμήσεων εν όψει του Πάσχα σε βασικά είδη διατροφής, πράγμα που θέτει επιτακτικά θέμα ενεργοποίησης πυροσβεστικών μέτρων καθώς τα πλήγματα της ακρίβειας χτυπούν το «πυρήνα» των εισοδημάτων διογκώνοντας «ανελαστικές» για την διαβίωση δαπάνες.

Παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν για περαιτέρω έξαρση της ακρίβειας στα τρόφιμα τους επόμενους μήνες που σε συνδυασμό με τη καταιγίδα στον τομέα της ενέργειας θα ανεβάσουν το κοντέρ του πληθωρισμού ακόμα και σε διψήφια νούμερα μετά το 8,9% το Μάρτιο που αποτελεί ρεκόρ 27 ετών (το 1994 ήταν 10,7%)

Η διασπορά των ραγδαίων ανατιμήσεων από την ενέργεια σε ευρύ φάσμα ειδών διατροφής που «εξανεμίζει» τα εισοδηματικά οφέλη από την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης το «κούρεμα» των ασφαλιστικών εισφορών και την αύξηση του κατώτατου μισθού προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο και βάζει επιτακτικά στην ατζέντα νέα αντισταθμιστικά μέτρα. Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι οι συνεχιζόμενες πληθωριστικές εκρήξεις μας υποχρεώνουν να αναθεωρήσουμε το σχέδιο δράσης και να εξετάσουμε σοβαρά πλέον φορολογικές παρεμβάσεις για να μπει φρένο στο ράλι των ανατιμήσεων στα βασικά είδη διατροφής. Μάλιστα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το αρχικό σενάριο για στοχευμένες μειώσεις του ΦΠΑ στα τρόφιμα και για ορισμένη χρονική περίοδο να επαναξιολογηθεί στη κατεύθυνση τόσο του εμπλουτισμού τη λίστας των προϊόντων όσο και του εύρους των μειώσεων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: