Συνδέεται η μοναξιά με τους εφιάλτες;

Κοινοποίηση:
nightmares-1024x683

 

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που αναφέρουν ότι νιώθουν μοναξιά είναι πιο πιθανό να έχουν εφιάλτες, πιθανώς ως αποτέλεσμα άγχους.

Σε συνδυασμό με την επαναλαμβανόμενη σκέψη και την υπερδιέγερση, το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε εφιάλτες, γι’ αυτό οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας εξηγούν γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό και προτείνουν δραστικούς τρόπους για να καταπολεμήσετε τη μοναξιά και να απολαύσετε πιο ξεκούραστο ύπνο.

Σκεφτείτε την τελευταία φορά που είχατε έναν εφιάλτη τόσο τρομακτικό που σας ξύπνησε. Τι είδες, τι ένιωσες και τι σκέφτηκες; Αναρρώσατε γρήγορα; Ή το σκεφτήκατε για την υπόλοιπη μέρα;

 

Τι είναι αλήθεια η μοναξιά; Η μοναξιά είναι πολύ περισσότερα από αυτά που αντιλαμβανόμαστε εκ πρώτης όψεως. «Η μοναξιά είναι ένα οδυνηρό αίσθημα απομόνωσης ή έλλειψης συνδεδεμένων σχέσεων εμπιστοσύνης», εξηγούν οι ψυχολόγοι. Μπορεί να πάρει πολλές μορφές, από το να μην έχεις ουσιαστικές σχέσεις μέχρι να αισθάνεσαι ότι δεν υποστηρίζεσαι σε στρεσογόνες καταστάσεις μέχρι να φοβάσαι την ιδέα της σύνδεσης με άλλους.

Ενώ η μοναξιά είναι συχνή κατά καιρούς, η διάχυτη μοναξιά που επηρεάζει τη διάθεση ή την ποιότητα ζωής σας απαιτεί προσοχή για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ένα σημάδι που πρέπει να προσέχετε είναι ο διαταραγμένος ύπνος, ειδικά αν καταλήγει σε εφιάλτες.

Από πού προέρχονται οι εφιάλτες

Οι εφιάλτες συμβαίνουν όταν ο συνειδητός εγκέφαλός μας είναι απενεργοποιημένος, αλλά το υποσυνείδητό μας εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στον κόσμο γύρω μας, σύμφωνα με την κλινική ψυχολογία. Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε εφιάλτες που προκαλούνται από το στρες και το άγχος. Ίσως, λόγω των διαφορών στην κοινωνικοποίηση μεταξύ ανδρών και γυναικών, οι γυναίκες βιώνουν μεγαλύτερη συχνότητα εφιαλτών σε σύγκριση με τους άνδρες.

Η έρευνα δείχνει ότι οι εφιάλτες συχνά έρχονται κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, ή στα βαθύτερα στάδια του ύπνου, όταν το υποσυνείδητο είναι ενεργό. Όταν περισταστικοί παράγοντες -όπως το άγχος, το στρες ή η έκθεση σε τραύμα- επιδεινώνονται, ο ύπνος μας αντικατοπτρίζει γρήγορα αυτά τα συναισθήματα.

H σχέση της μοναξιά με τους εφιάλτες

Οι περισσότεροι από εμάς αναλαμβάνουμε ένα φυσιολογικό άγχος στην καθημερινή μας ζωή, αλλά όταν αυτά τα περιστατικά αντιμετωπίζουν άτομα που βιώνουν χρόνια μοναξιά, συχνά δεν έχουν κανέναν να απευθυνθούν. Η συσχέτιση μεταξύ μοναξιάς και εφιάλτη μπορεί να σχετίζεται με το μυαλό μας να τρέχει ξέφρενο από φόβους και ανησυχίες χωρίς κοινωνική υποστήριξη για να μας ηρεμεί.

Επιπλέον, τα άτομα που αναφέρουν ότι αισθάνονται μοναξιά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση, καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες καταστάσεις υγείας που επιδεινώνονται λόγω του στρες. Η μοναξιά μπορεί επίσης να κατηγοριοποιηθεί με δύο τρόπους: κοινωνική μοναξιά και συναισθηματική μοναξιά.

  • Η κοινωνική μοναξιά ορίζεται ως η απουσία κοινωνικής αλληλεπίδρασης ή σχέσεων και μοιάζει με απομόνωση ή απόσυρση από την κοινωνική αλληλεπίδραση.
  • Συναισθηματική μοναξιά είναι η αίσθηση ότι κάποιος δεν νιώθει συναισθηματικά κοντά ή καλά κατανοητός από τους άλλους. Δεν είναι μόνο η έλλειψη σύνδεσης που μπορεί να οδηγήσει στη μοναξιά, αλλά και η πεποίθηση ότι κανείς δεν μπορεί να μας καταλάβει. Μόλις αποφασίσουμε ότι οι γύρω μας δεν μπορούν να μας καταλάβουν, μπορεί να απομονωθούμε ως μια μορφή προστασίας.

Πώς αντιμετωπίζεται η μοναξιά

Δεν υπάρχει μια ενιαία λύση για την καταπολέμηση της μοναξιάς και η διαδικασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια μέρα, αλλά υπάρχουν τρόποι να νιώσετε περισσότερο συνδεδεμένοι με τον κόσμο γύρω σας.

Καθημερινές εξωτερικές εργασίες: Η ψυχολογία συνιστά να δεσμεύεστε σε καθημερινές εργασίες που απαιτούν να βγείτε έξω. Απλές εργασίες όπως η βόλτα με τον σκύλο ή η μετάβαση σε ένα πάρκο μπορούν να προσφέρουν τρόπους αλληλεπίδρασης και να μειώσουν τα αισθήματα μοναξιάς. Δεν χρειάζεται να πιάσετε κουβέντα με άλλους – απλά βγαίνετε έξω και βρίσκεστε κοντά σε άλλους ανθρώπους, θα νιώσετε πιο συνδεδεμένοι.

  1. Εκδηλώσεις κοινότητας: Οι εκδηλώσεις της κοινότητας είναι ένας από τους πιο προσιτούς τρόπους για να δημιουργήσετε συνδέσεις, ειδικά αν θέλετε να γνωρίσετε νέα άτομα. Ο εθελοντισμός και η συμμετοχή σε ομαδικό μάθημα ή ομαδικό άθλημα είναι άλλοι τρόποι για να εμπλακείτε και να δημιουργήσετε ουσιαστικές συνομιλίες.
  2. Ομάδες Υποστήριξης: Μερικές φορές ο ευκολότερος τρόπος για να απαλλαγείτε από τη μοναξιά είναι να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι. Οι ομάδες υποστήριξης μπορεί να είναι ένας προσιτός τρόπος για να γίνει αυτό. Υπάρχουν μυριάδες ομάδες υποστήριξης για την υποστήριξη των επιζώντων τραυμάτων, των μελών της οικογένειας εκείνων με εθισμό, των ατόμων που βιώνουν κατάθλιψη και εκείνων που βιώνουν παράπονο μετά από απώλεια.
  3. Τηλεφωνικές κλήσεις: Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο – αλλά τα οφέλη είναι συντριπτικά θετικά. Το να κάνετε μια προσπάθεια να καλείτε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο μία φορά την εβδομάδα μπορεί να σας βοηθήσει να εμβαθύνετε τη σύνδεσή σας, ειδικά εάν τα αγαπημένα σας πρόσωπα ζουν μακριά.
  4. Θεραπεία: Είναι πολύ πιο εύκολο να το πεις παρά γίνει, αλλά η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος. Ο καθορισμός των ριζών τής μοναξιάς σας μπορεί να σας βοηθήσει να δουλέψετε πάνω σε αυτές και να εντοπίσετε στρατηγικές για να τις βελτιώσετε.

πηγή: slpress.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response