Ο συνεδριακός τουρισμός στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μία κορυφαία πηγή εσόδων για την οικονομία, μόνο εάν το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει η χώρα το εκμεταλλευτεί στο έπακρο για να γίνει πόλος έλξης για διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις.
Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικές υποδομές, οι οποίες όμως δεν έχουν επαρκή διαθεσιμότητα πλέον, καθώς η χωρητικότητά τους δεν προσφέρεται για μεγάλα συνέδρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο να χάνουμε έως και 500 εκατ. ευρώ από εκδηλώσεις που δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε.
Σύμφωνα με δηλώσεις της Σίσσυ Λυγνού, προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων Ελλάδος (HAPCO-DES), η μη αξιοποίηση των υποδομών είναι μία άκρως σημαντική έλλειψη που αποκλείει συχνά τη χώρα από τη λίστα διεθνών οργανισμών για τη φιλοξενία των συνεδρίων και των εκδηλώσεων τους.
Τα απαραίτητα βήματα για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού
Τι πρέπει να γίνει:
Προκειμένου η εικόνα αυτή να αντιστραφεί, πολιτεία και φορείς πρέπει να προχωρήσουν σε άμεσες παρεμβάσεις.
– Καταρχάς, πρέπει να γίνει αντιληπτή η αξία του κλάδου και η τεράστια και πολυεπίπεδη συμβολή του, για να ενταχθεί στην εθνική στρατηγική ανάπτυξης και προβολής του ελληνικού τουρισμού.
– Παράλληλα χρειάζεται ένα οργανωμένο πλάνο προβολής και εξωστρέφειας του επαγγελματικού και συνεδριακού τουρισμού μαζί με σχέδιο δράσης για τα επόμενα βήματα στην οργάνωση του πλάνου.
– Ιδιαίτερη έμφαση χρεάζεται να δοθεί στα ιατρικά συνέδρια, τα οποία προσελκύουν πολύ κόσμο και ως εκ τούτου αποτελεί φλέγον ζήτημα η άρση των περιορισμών των υφιστάμενων διατάξεων. Μία μεγαλύτερη ευελιξία θα βοηθήσει πολύ ώστε η Ελλάδα να φτάσει να εδραιωθεί στον παγκόσμιο χάρτη του συνεδριακού τουρισμού.
Η κυρία Λυγνού προτείνει ακόμη την ένταξη του τομέα των events στην Ανώτατη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και τη δημιουργία εξειδίκευσης επάνω στο αντικείμενο, καθώς είναι συχνά τα προβλήματα στη στελέχωση νέων στο αντικείμενο.
Στη 10η θέση στην Ευρώπη η Ελλάδα
Η χώρα μας ήδη έχει αρχίσει να αναβαθμίζεται στον παγκόσμιο χάρτη του συνεδριακού τουρισμού. Ενδεικτικό είναι πως το 2022 κατείχε την 10η θέση στην Ευρώπη, ενώ στη διεθνή κατάταξη βρέθηκε στην 13η από την 16η θέση που κατείχε.
Σε επίπεδο πόλεων, η Αθήνα είναι στην 8η θέση σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η Θεσσαλονίκη στην 51 θέση σε ευρωπαϊκό και στην 78η σε παγκόσμιο επίπεδο.
ΕΤΣΙ ΤΣΙΜΕΝΤΑΡΕΤΕ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΥΠΑΜΕ ΚΑΙ 50ΑΡΙΑ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ.