Το Λιμενικό προχώρησε στη σύλληψη του πλοίαρχου ενός πλοιαρίου που έκανε το δρομολόγιο Καραβέ Γαύδου – Χώρα Σφακίων, καθώς είχε υπεράριθμους επιβάτες, ενώ δεν τηρούσε τα πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό.
Η σχετική ανακοίνωση:
“Μετά από καταμέτρηση επιβατών που διενήργησαν τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Χώρας-Σφακίων, σε Ε/Γ-Τ/Ρ πλοίο, το οποίο είχε αποπλεύσει από λιμένα Καραβε Γαύδου με προορισμό το λιμένα Χώρας Σφακίων, διαπίστωσαν ότι:
είχαν επιβιβαστεί σε αυτό ενενήντα οκτώ (98) επιβάτες, ενώ το πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης του πλοίου ορίζει ως μέγιστο αριθμό επιβατών τους εβδομήντα πέντε (75) σε κανονικές συνθήκες. Παράλληλα μετά την εφαρμογή του πρωτοκόλλου που τηρείται για την ειδική συνθήκη προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του ιού Covid-19 (διασφάλιση μεταφοράς επιβατών κατά ανώτατο όριο 80% του αρχικού αριθμού) έπρεπε να μεταφέρει εξήντα (60).
Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί προανάκριση, κινήθηκε διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων για υπεράριθμους επιβάτες, για μη τήρηση των μέτρων σχετικά με τον ιό Covid-19, καθώς και πειθαρχικών κυρώσεων κατά του Πλοιάρχου του πλοίου, ενώ ο ανωτέρω πλοίαρχος συνελήφθη”.
Δεν ντρεπόμαστε και λιγάκι. Ο αναχρονιστικος νόμος τιμωρεί τον καπετάνιο. Αυτός ο νόμος είχε βγει πριν από 70 χρόνια όταν οι καπεταναίοι ήταν και πλοιοκτήτες. Τώρα ο καπετάνιος είναι ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ. Τιμωρεί το κράτος τον υπάλληλο, του κατάσχει και την περιουσία σε περίπτωση που δεν φιλοτιμηθεί ο πλοιοκτήτης να πληρώσει το πρόστιμο το οποίο βεβαιώνεται στην εφορία του συν τον διασυρμό που υφίσταται από τους λιμενικούς και τους δημοσιογραφους. Και αν κάποιος πλοίαρχος πει δεν πάω ταξίδι λόγω υπεράριθμων (γιατί η εταιρεία έβαλε υπεράριθμους), τότε θα βρεθεί χωρίς δουλειά. Σήμερα οι εταιρείες εκδίδουν τα εισιτήρια. Σε περίπτωση δε που ένα πόμολο πόρτας είναι χαλασμένο ή λείπει και μπει η επιθεώρηση εμπορικών πλοίων τότε το πρόστιμο πηγαίνει στον καπετάνιο όπως περιέγραψα παραπάνω. Οι υπουργοι κανουν τους κινεζους, η ενωση πλοιαρχων του φιλιππινεζους ……