Η σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Ουκρανία χρειάζεται περισσότερο βαρύ οπλισμό για να αμυνθεί απέναντι στους Ρώσους «εισβολείς», που απειλούν την ύπαρξή της, δήλωσε τη Μεγάλη Πέμπτη (21/4) ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ ζήτησε, παράλληλα, και την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας από τις χώρες της Δύσης.
Απευθυνόμενος μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στο κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι έχει διαπράξει πολλές «θηριωδίες» στην Ουκρανία, μεταξύ αυτών στη Μαριούπολη.
Ακόμη, ζήτησε από τη Λισαβόνα να υποστηρίξει το διεθνές εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο το πρακτορείο Reuters.
Αξίζει να αναφερθεί πως μόλις μερικές ώρες πριν, η Ισπανία και η Δανία ανακοίνωσαν πως θα αποστείλουν νέα στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, αξίας πολλών εκατ. ευρώ.
Αρνητικός ο Ζελένσκι στο ενδεχόμενο να πάει «τώρα» στη Μόσχα
Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να πάει στη Μόσχα για απευθείας συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία για τον τερματισμό του πολέμου.
«Εξ ονόματος της χώρας μου, θα ήμουν έτοιμος να επισκεφτώ οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Όμως, ασφαλώς όχι τώρα και σίγουρα όχι τη Μόσχα. Αυτό απλώς αποκλείεται», φέρεται να είπε στο ρωσικό μέσο ενημέρωσης Mediazona ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τις προαναφερθείσες πηγές. Η συνέντευξη αυτή αναδημοσιεύτηκε στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.
«Παρ’ όλ’ αυτά, υπό διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετική ηγεσία στη Μόσχα, τα πάντα θα ήταν πιθανά», πρόσθεσε.
Ο Ζελένσκι είπε, ακόμη, στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης ότι η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας διέπραξε ένα «καταστροφικό λάθος» με την εισβολή στη χώρα του και εξαιτίας της ο ρωσικός λαός επωμίζεται τις ευθύνες των ηγετών του:
«Από τώρα και στο εξής πολλές χώρες δεν θα αναρωτιούνται αν κάποιος είναι καλός ή κακός Ρώσος. Όλοι οι Ρώσοι θα αντιμετωπίζονται άσχημα. Η Ρωσία το έκανε αυτό. Σε τελική ανάλυση, δεν με αφορά αλλά θα πρέπει να φοβίζει τον ρωσικό λαό».
Υπενθυμίζεται πως για τη Ρωσία ο πόλεμος αποτελεί μία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» την οποία υποχρεώθηκε να εκκινήσει με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, καθώς και την προστασία του ρωσόφωνου πληθυσμού από «γενοκτονία».
Το Κίεβο και η Δύση απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της Μόσχας ως «αβάσιμα προσχήματα» για αυτόν τον πόλεμο.