Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες γυναικών στο Ιράν που συμμετέχουν στις μαζικές διαδηλώσεις για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου από την αστυνομία «ηθών». «Μας λένε ότι αν δεν μείνουμε ήσυχες θα μας βιάσουν… Οι πιο σκληρές είναι οι γυναίκες αξιωματικοί», λένε στο BBC.
Οι Ιρανές τις τελευταίες 12 ημέρες έχουν πετάξει τα χιτζάμπ τους και αγωνίζονται μαζικά για τον θάνατο της αδελφής του Μαχσά και τα δικαιώματά τους. Ωστόσο, οι αγώνες τους αντιμετωπίζονται από βια και καταστολή από τις ιρανικές Αρχές.
Η περιγραφές τος ανατριχιάζουν. Η 51χρονη Maryam, διαδηλώτρια που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο κέντρο της Τεχεράνης, περιέγραψε στο BBC τη στιγμή που οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας την συνέλαβαν.
Με έβαλαν στο έδαφος και ένας αξιωματικός έβαλε την μπότα του στην πλάτη μου. Με κλώτσησε στο στομάχι μου, μου έδεσε τα χέρια, με πήρε από τα χέρια και μετά με έσπρωξε σε ένα φορτηγό.
Ιράν: Απίστευτες απειλές κατά των Ιρανών διαδηλωτριών – «Μας λένε ότι θα μας βιάσουν»
Παρόλο που έχει διακοπεί πρόσβαση στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βίντεο με διαδηλωτές που συλλαμβάνονται από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να δημοσιεύονται.
Όπως είπε η Maryam, που δεν χρησιμοποιεί το πραγματικό όνομά της, η πραγματικότητα που βιώνουν στον Ιράν είναι πολύ χειρότερη από αυτό που αποτυπώνεται στις εικόνες που ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο
«Άκουσα έναν από τους διοικητές τους να διατάζει τους στρατιώτες τους να είναι αδίστακτοι. Οι γυναίκες αξιωματικοί είναι [εξίσου] φρικτές. Μία από αυτές με χαστούκισε και με αποκάλεσε Ισραηλινό κατάσκοπο και πόρνη», είπε η διαδηλώτρια.
Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, κυκλοφορούν βίντεο στα οποία φαίνονται διοικητές να δίνουν εντολή στους αστυνομικούς να μη λυπούνται τους διαδηλωτές και να τους πυροβολούν, ενώ σε άλλα φαίνεται φαίνονται οι δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν με πραγματικά πυρά ενταντίον διαδηλωτών και να συλλαμβάνουν όσους μπορούν.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 75 νεκρούς, ενώ ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν συλληφθεί δεν έχει κοινοποιηθεί από τις αρχές. Ωστόσο, ο γενικός εισαγγελέας του Mazandaran, μια επαρχία βόρεια της Τεχεράνης, είπε ότι τουλάχιστον 450 διαδηλωτές έχουν τεθεί υπό κράτηση μόνο εκεί. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι χιλιάδες διαδηλωτές κρατούνται.
«Έσπρωξα έναν αξιωματικό ασφαλείας και προσπάθησα να τρέξω μακριά, αλλά πολύ σύντομα, ένα δεύτερο άτομο και ένα τρίτο έφτασαν. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, περισσότεροι από 15 πράκτορες με χτυπούσαν ανελέητα», ανέφερε », είπε ένας νεαρός διαδηλωτής.
Ένιωσα τη γεύση του αίματος στο στόμα μου και τα χτυπήματα ενός ηλεκτρικού πιστολιού στο σώμα μου. Με έβαλαν στο έδαφος, έδεσαν τα χέρια μου πίσω από την πλάτη μου και έδεσαν τα πόδια μου με τα κορδόνια των παπουτσιών μου. Ένας από τους στρατιώτες με κλώτσησε στο αριστερό μου μάτι, ενώ με πήγαινε στο [τόπο] όπου κρατούσαν τους άλλους κρατούμενους.
Ιράν: Υπό τον φόβο του Ιρανού προέδρου
Ο Πρόεδρος Ebrahim Raisi έχει δεσμευτεί να «αντιμετωπίσει αποφασιστικά» τις διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν πλέον εξαπλωθεί στις περισσότερες από τις 31 επαρχίες του Ιράν.
Για πολλούς Ιρανούς, ο Raisi συνδέεται με τις μαζικές εκτελέσεις χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων τη δεκαετία του 1980, όταν ήταν ένας από τους τέσσερις δικαστές που συμμετείχαν σε μυστικά δικαστήρια που τους καταδίκασαν σε θάνατο.
Ο Raisi επέμεινε ότι όσοι εκτελέστηκαν τη δεκαετία του 1980 καταδικάστηκαν σύμφωνα με την ιρανική νομοθεσία. Και ενώ ο πρόεδρος είναι τελικά υπεύθυνος της αστυνομίας ταραχών και άλλων δυνάμεων επιβολής του νόμου, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τους διέταξε να σκοτώσουν άτομα που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις αυτού του μήνα.
Ιράν: Τα βασανιστήρια στις φυλακές και οι απειλές για βιασμό
Σύμφωνα με τη Maryam, άνθρωποι που κρατούνταν μαζί της συνέχισαν να διαμαρτύρονται, ενώ μεταφέρονταν σε μια μεγάλη εγκατάσταση των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).
«Ήταν κι άλλα κορίτσια μαζί μου στο βαν, αλλά ήταν πολύ μικρότερα. Όταν είδα τη γενναιότητά τους συγκεντρώθηκα, άρχισαν να με βοηθούν. Φώναζαν και κορόιδευαν τους αξιωματικούς. Αυτή η γενιά είναι διαφορετική από τη δική μου γενιά. Είναι ατρόμητη».
Φωτογραφίες και βίντεο που επαληθεύτηκαν από το BBC έδειχναν τους συγγενείς των συλληφθέντων διαδηλωτών να κάνουν ουρά μπροστά από τη διαβόητη φυλακή Evin στη βόρεια Τεχεράνη. Περίμεναν να μάθουν πληροφορίες για τους συλληφθέντες ή να καταθέσουν έγγραφα για να εξασφαλίσουν την αποφυλάκισή τους με εγγύηση.
«Μας μετέφεραν σε ένα μικρό αστυνομικό τμήμα. Δεν ήταν έτοιμοι να δεχτούν τόσο κόσμο. Έβαλαν τουλάχιστον 60 γυναίκες, ανάμεσά τους και εμένα, σε ένα μικρό δωμάτιο. Στεκόμασταν ο ένας δίπλα στον άλλο και δεν μπορούσαμε να καθίσουμε ή να κινηθούμε», είπε η Maryam.
Μας είπαν ότι δεν μπορούσαμε να πάμε στην τουαλέται και ότι αν πεινούσαμε θα μπορούσαμε να φάμε τα κόπρανα μας. Μετά από σχεδόν μια μέρα, όταν αρχίσαμε να φωνάζουμε και να διαμαρτυρόμασετε, άρχισαν να μας απειλούν ότι αν δεν σιωπήσουμε, θα μας βιάσουν.
Μια άλλη γυναίκα που συνελήφθη σε μια από τις νότιες πόλεις του Ιράν είπε στο BBC ότι και γυναίκες αξιωματικοί ασφαλείας είχαν διατυπώσει απειλές για σεξουαλικές επιθέσεις.
«Η αξιωματικός που μας έγραφε στο κέντρο κράτησης ζήτησε το όνομά μου και με αποκάλεσε πόρνη», είπε η Fereshteh, που δεν είναι το πραγματικό της όνομα. «Όταν παραπονέθηκα, είπε ότι αν συνεχίσω θα ζητούσε από έναν από τους αδελφούς [άντρες δεσμοφύλακες] να έρθει μαζί μου», πρόσθεσε.
Οι συνθήκες κράτησης των διαδηλωτών είναι τριτοκοσμικές. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν Ιρανοί, τους στιβάζουν κατά δεκάδες μέσα σε μικροσκοπικά δωμάτια. Αφού τους κατάσχεσαν τα κινητά, έψαξαν τις φωτογραφίες και τα βίντεό τους για να δουν εάν έχουν μοιράσει υλικό στο διαδίκτυο. «Το επόμενο πρωί, ένας δικαστής ήρθε και μας συνάντησε. Έριξαν τις κατηγορίες και άφησαν ελεύθερους τους περισσότερους εφήβους», ανέφερε διαδηλωτής.