Συνομιλίες υψηλού επιπέδου άρχισαν σήμερα η Βόρεια και η Νότια Κορέα, με στόχο να προετοιμάσουν την τρίτη σύνοδο κορυφής του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.
Η ημερομηνία και ο τόπος της νέας συνάντησης κορυφής μένουν να προσδιοριστούν. Πάντως κατά την πρώτη τους ιστορική συνάντηση τον Απρίλιο, οι δύο άνδρες είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Μουν θα επισκεπτόταν τον Κιμ το φθινόπωρο στην Πιονγιάνγκ.
Οι σημερινές συνομιλίες, οι οποίες διεξάγονται στο βόρειο τμήμα του συνοριακού χωριού Πανμουντζόμ, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, προτάθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Πιονγιάνγκ, η οποία πρόσφατα κατήγγειλε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ουάσιγκτον για να παραμείνουν σε ισχύ οι κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας.
«Θα κάνουμε μια συνολική αποτίμηση της προόδου στην εφαρμογή της διακήρυξης της Πανμουντζόμ και θα συζητήσουμε τα επόμενα στάδια», δήλωσε πριν από τη συνάντηση ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης Τσου Μιονγκ-γκιούν, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Σεούλ. «Θα ανταλλάξουμε επίσης απόψεις για τη σύνοδο του φθινοπώρου, η οποία είχε συμφωνηθεί στη διακήρυξη», πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι δύο κυβερνήσεις είχαν συμφωνήσει ανεπίσημα η επόμενη σύνοδος να γίνει στην Πιονγιάνγκ στα τέλη του Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου, όπως μετέδωσε σήμερα το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, χωρίς να επικαλεστεί κάποια πηγή.
Ο Τσο αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η Πιονγιάνγκ να βάλει στο τραπέζι το ζήτημα των κυρώσεων: «Θα εξηγήσουμε τη θέση μας στον Βορρά» είπε.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στη Σεούλ και στην Πιονγιάνγκ έχουν ενταθεί από τις αρχές της χρονιάς, σε βαθμό που τα δύο μέρη προβλέπουν την επόμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια, να γίνουν συναντήσεις μελών οικογενειών που χωρίστηκαν στον Πόλεμο της Κορέας (1950-1953). Αλλά παρότι οι διμερείς σχέσεις αναθερμάνθηκαν, ελάχιστη πρόοδος έχει καταγραφεί στο θεμελιώδες ζήτημα του απαγορευμένου οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας και της αποπυρηνικοποίησής της.
Ο Κιμ δεσμεύτηκε στις συναντήσεις του με τους Μουν και Τραμπ να εργαστεί για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου, μια αόριστη διατύπωση ανοικτή σε ερμηνείες, χωρίς κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα. Η Πιονγιάνγκ φέρεται να έχει απορρίψει όλες τις προτάσεις που της έκανε το τελευταίο διάστημα η Ουάσιγκτον για να αρχίσει η διαδικασία αφοπλισμού της καταγγέλλοντας τις «μονομερείς» απαιτήσεις της και τις «γκανγκστερικού τύπου μεθόδους» της.