Στο 7,75% περίπου, εκτιμάται ότι θα φτάσει το ποσοστό των αυξήσεων στις συντάξεις, με βάση τα όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός, ο οποίος κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή.
Στο ποσοστό αυτό καταλήγουν οι υπολογισμοί, με βάση το ότι ο πληθωρισμός της χώρας εκτιμάται ότι διαμορφώνεται στο 9,8% για το 2022, ενώ το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 5,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις αυτές υπολογίζονται με βάση το άθροισμα του 50% της μεταβολής του ΑΕΠ και του 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Η αύξηση θα δοθεί στο τέλος Ιανουαρίου με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου, όπως γνωστοποίησε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης. Συνεπώς η μέση σύνταξη του ΕΦΚΑ αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2023 κατά 57,7 ευρώ και διαμορφώνεται στα 807,70 ευρώ, από 750 ευρώ που είναι έως τώρα.
Προσωπική διαφορά: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Υπενθυμίζεται ότι για την προσωπική διαφορά ισχύουν τα εξής, σχετικά με τις αυξήσεις των συντάξεων.
Στις κύριες συντάξεις των 500 ευρώ, για να λάβουν αυξήσεις οι συνταξιούχοι, θα πρέπει η προσωπική διαφορά να μην υπερβαίνει τα 35 ευρώ Στις κύριες συντάξεις των 700 ευρώ, για να δοθούν αυξήσεις, η προσωπική διαφορά των συνταξιούχων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 49 ευρώ.
Οι κερδισμένοι
Οι συνταξιούχοι που είναι κερδισμένοι στις αυξήσεις είναι εκείνοι που θα ωφεληθούν με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την καταβολή της τέταρτης δόσης που απορρέει από το νόμο Βρούτση, αλλά και όσοι θα πάρουν το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ το Δεκέμβριο.
Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός
Πόροι συνολικού ύψους 11,962 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 5,3% του ΑΕΠ, προβλέπεται συνολικά ότι θα δαπανηθούν μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το 2023, με βάση τις δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης. Κατανέμονται σε 6,8 δισ. ευρώ για έργα που θα χρηματοδοτηθούν και από πόρους της ΕΕ, 1,5 δισ. ευρώ για έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και 3,662 δισ. ευρώ για τα έργα και μεταρρυθμίσεις του Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις
Εκτιμάται ότι θα φτάσουν στο 1,994 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ διακρίνονται ως εξής:
*Ποσό 1,583 δισ. ευρώ αφορά συμβάσεις παραχώρησης που προβλέπονται στις κατηγορίες «Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών» και «Λοιπά τρέχοντα έσοδα» (μη χρηματοοικονομικές συναλλαγές),
*Ποσό 24 εκατ. ευρώ αφορά πωλήσεις παγίων που προβλέπονται στην κατηγορία «Πωλήσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων» (μη χρηματοοικονομικές συναλλαγές), και
*Ποσό 387 εκατ. ευρώ αφορά πωλήσεις μετοχών διαφόρων εταιρειών με μέτοχο το Δημόσιο ή/και το ΤΑΙΠΕΔ .
Πλεόνασμα Ανάπτυξη και πληθωρισμός
Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,8% το επόμενο έτος από 5,6% εφέτος, με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε 224,134 δισ. ευρώ, από 210,170 δισεκατομμύρια, που ήταν εφέτος. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5% το 2023 από 9,7% εφέτος. Η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1% από 7,2% εφέτος και η δημόσια κατανάλωση θα μειωθεί κατά 1,5% από αύξηση 0,2% το 2022. Υψηλά ποσοστά ανόδου θα καταγράψουν και το 2023 οι ιδιωτικές επενδύσεις, που θα αυξηθούν κατά 15,5% από 10% εφέτος. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1% (από 9,7% εφέτος) και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 2,6% (από 10,1%). Τέλος, η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί στο 12,6%, οριακά χαμηλότερη από το 12,7% εφέτος.
Tο πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση, προβλέπεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 1,668 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ, στον εφετινό προϋπολογισμό. Επισημαίνεται ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα προβλέπεται να είναι πλεονασματικό για πρώτη φορά από το έτος 2019, μετά από τρία συναπτά έτη πρωτογενών ελλειμμάτων.