Οι συντάξεις χηρείας των Ελληνίδων της Ομογένειας παραμένουν «παγωμένες» πάνω από δύο χρόνια και δε φαίνεται κανένα… φως στην άκρη του τούνελ
Γράφει ο Αντώνης Μπότσικας
(Υπεύθυνος σύνταξης
«ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΙΚΑ ΝΕΑ»)
Σε δημόσια διαβούλευση ήδη από την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, δόθηκε από το Υπουργείο Εργασίας της Ελλάδας το Νέο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο, το οποίο τιτλοφορείται «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)» και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από την ελληνική βουλή εντός του μηνός Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τα ελληνικά ΜΜΕ, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει 104 άρθρα, με το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου να αφορά τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), το δεύτερο μέρος τον ψηφιακό μετασχηματισμό του νέου ΕΦΚΑ, το τρίτο μέρος τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και το τέταρτο μέρος, τη συγκρότηση του οργανισμού του e-ΕΦΚΑ.
Γενικά, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, περιλαμβάνει συνολικά οκτώ διαφορετικές παροχές σε συντάξεις και εισφορές, που αλλάζουν το «τοπίο» στον τομέα της ασφάλισης.
Δε θα προβούμε σε περαιτέρω ανάλυση, διότι με την ευκαιρία του νέου νομοσχεδίου, επωφελούμαστε της ευκαιρίας να θίξουμε ένα ιδιαιτέρως σημαντικό συνταξιοδοτικό ζήτημα, που αφορά αποκλειστικά τις συντάξεις χηρείας της ομογένειας.
Έχοντας πλήρη γνώση του θέματος, εφόσον έχουμε κάνει έρευνα ήδη από το 2018, με επισκέψεις σε αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα, αλλά και μαρτυρίες κοντινών μας προσώπων, όπως και αναγνωστών της εφημερίδας στο Μόντρεαλ και το Λαβάλ, που έχουν επικοινωνήσει (με ΤΑ ΝΕΑ) διαμαρτυρόμενοι, πρέπει να ενημερώσουμε άπαντες ότι (τουλάχιστον) από το 2018 και νωρίτερα, η τότε ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, έχει «παγώσει» τις συντάξεις χηρείας των ομογενών.
Όσες γυναίκες δηλαδή έχουν χάσει τους συζύγους τους επί… Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν (ακόμα και σήμερα) αρχίσει να παίρνουν σύνταξη χηρείας! Προσοχή! Δεν αναφερόμαστε σε γυναίκες που ήδη παίρνουν σύνταξη χηρείας. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε κάποια στιγμή (μεταξύ των ετών 2016-2018) όταν η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποφάσισε ετσιθελικά και αυταρχικά να «παγώσει» τις συντάξεις χηρείας των ομογενών.
Καταρχήν, να δούμε γιατί έγινε αυτό. Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός. Η προηγούμενη κυβέρνηση, θέλοντας να «δείξει» στους πιστωτές της (τρόικα) μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα, «έκοβε» από όπου νόμιζε ότι θα έχει λιγότερο (ή και καθόλου) πολιτικό κόστος. Τι πιο… εύκολο, να «παγώσει» τις συντάξεις χηρείας των ομογενών; Ποιος θα μιλήσει; Όπως έχει αποδειχτεί μέχρι τώρα, κανένας… Άλλωστε, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο για τα εσωτερικά θέματα. Ποιος ασχολείται τώρα με τους… ομογενείς. Και κάπως έτσι, υπάρχουν γυναίκες που έχουν να δούνε σύνταξη τουλάχιστον για δύο χρόνια και βάλε…
Όμως, η προηγούμενη κυβέρνηση αποτελεί παρελθόν ήδη από το καλοκαίρι του 2019. Ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον διαδέχτηκε, και αυτό θα περίμενε κανείς να είναι μία καλή ευκαιρία για να αλλάξει η κατάσταση και να αρχίσουν πάλι να δίνονται οι συντάξεις στην ομογένεια.
Αλίμονο! Καμία κίνηση έως τώρα, σα να μην υπάρχει το πρόβλημα! Η έκπληξη είναι μάλιστα, ότι μιλάμε για μία κυβέρνηση η οποία (υποτίθεται) έχει μια κάποια… περισσότερη ευαισθησία στα ομογενειακά θέματα. Γι αυτό άλλωστε και προώθησε και την ψήφο των ομογενών.
Όμως τι γίνεται με τις συντάξεις; Μήπως το «πάγωμα» των συντάξεων τους… βολεύει; Μια χαρά την έκανε τη δουλειά ο κ. Τσίπρας, γιατί να τα δώσουμε πίσω; Και το θέμα διαιωνίζεται και πολύ αμφιβάλλουμε πότε (και αν) αλλάξει κάτι και επιστραφούν τα χρήματα στους δικαιούχους. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να τα πάρουν αναδρομικά. Μιλάμε για κάποια εκατομμύρια ευρώ…
ΤΟ «ΧΡΗΣΙΜΟ ΚΟΜΜΑΤΙ» ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ
Ψάχνοντας στο αρχείο του Υπουργείου Εσωτερικών, βρήκαμε ένα πρόσφατο Δελτίο Τύπου με ημερομηνία 20-1-2020, με το οποίο ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, απαντάει στον ΣΥΡΙΖΑ -και προσωπικά στην κα Γεροβασίλη- η οποία κάποια στιγμή νωρίτερα τον Ιανουάριο έκανε λόγο για… «χρυσούς παππούδες».
Ο κ. Βρούτσης, έκανε λόγο στις δηλώσεις του, αναφερόμενος στους συνταξιούχους για ένα «δυναμικό, έμπειρο και ιδιαίτερα χρήσιμο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας, που μπορεί να προσφέρει πολλά στην πατρίδα μας».
Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι ο κ. Βρούτσης δεν εννοεί ΜΟΝΟ τους συνταξιούχους που παίζουν… μπάλα ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ αλλά και αυτούς που βρίσκονται σε… άλλα γήπεδα, στο εξωτερικό. Δεν πρέπει να ξεχνάει ο κ. Βρούτσης, ότι ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ διαβιούν περίπου 5-7 εκ. πολίτες ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι προωθούν και αναδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία την ελληνική κουλτούρα και πολιτισμό. Και να μην εξαντλεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το… ενδιαφέρον της για την ομογένεια στο δικαίωμα ψήφου. Διότι ακόμα και αυτό – για να είμαστε απόλυτα ακριβείς – δεν αφορά ΟΛΟΥΣ τους ομογενείς, αλλά κυρίως αυτούς που έχουν προσφάτως μεταναστεύσει σε άλλες χώρες…
Επειδή πάντως, πρέπει να γίνουμε συγκεκριμένοι, είναι σωστό να σημειωθεί ότι οι συντάξεις χηρείας αφορούν επί της ουσίας τους Έλληνες – ή για την ακρίβεια τις Ελληνίδες – της ΠΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ. Διότι μόνο αυτές δικαιούνται να παίρνουν σύνταξη χηρείας. Και είναι δίκαιο και νόμιμο αυτό, εφόσον έχουν ζήσει στην Ελλάδα αρκετά έως πολλά χρόνια και οι σύζυγοι εργάζονταν εκεί και κάποια στιγμή άρχισαν να παίρνουν σύνταξη.
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ
Αυτό λοιπόν που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και το συνεχίζει και η κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, είναι αδιανόητο. Δε βασίζεται σε κανένα νόμο. Έγινε χωρίς καμία ειδοποίηση, δεν υπάρχει νομοθεσία που να καλύπτει κάτι τέτοιο, ούτε τροπολογία, τίποτα απολύτως! Έγινε εν μία… νυκτί, εντελώς παράνομα και καταχρηστικά, λες και η Ελλάδα είχε… δικτατορία και λειτουργεί με το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».
Για του λόγου το αληθές, ακόμα και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας να μεταβεί κάποιος και να ψάξει, θα βρει το κεφάλαιο με τίτλο ΣΥΝΤΑΞΗ ΛΟΓΩ ΘΑΝΑΤΟΥ με τις αναλυτικές διατάξεις ΟΛΩΝ των άρθρων μαζί με τα αντίστοιχα ΦΕΚ.
Σε κάποια παράγραφο μάλιστα, ο τίτλος αναφέρει «Κατώτατο όριο σύνταξης θανάτου (Άρθρο 1 του ν. 4499/2019)» το οποίο αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά: «Θεσπίστηκε κατώτατο όριο σύνταξης για τους δικαιούχους σύνταξης ΛΟΓΩ ΘΑΝΑΤΟΥ (επιζώντα ή/και διαζευγμένο σύζυγο, δικαιοδόχα τέκνα), που αντιστοιχεί στο ποσό της εθνικής σύνταξης του άρθρου 7 του ν. 4387/2016 για 20 έτη ασφάλισης, δηλαδή στο ποσό των €384,00. Το εν λόγω κατώτατο όριο σύνταξης, χορηγείται αυτοτελώς στον επιζώντα ή/και διαζευγμένο σύζυγο και στα δικαιοδόχα τέκνα, επιμεριζόμενο μεταξύ των τέκνων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα – στη διάταξη του άρθρου 12 του ν. 4387/2017 – ποσοστά».
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ΦΕΚ (4499/21.11.2017) με αριθμό Φύλλου 176, αναφέρει επίσης στο άρθρο 2.1 α) ότι «για χρόνο ασφάλισης μικρότερο των δεκαπέντε (15) ετών, το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου του επιζώντος ή/και του διαζευγμένου συζύγου, δε μπορεί να υπολείπεται του ποσού των τριακοσίων εξήντα (360) ευρώ».
Με άλλα λόγια, η σύνταξη που μπορεί να λάβει κάποιος είναι 360 ευρώ το λιγότερο. Ούτε ευρώ πιο κάτω! Και από όσο γνωρίζουμε, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ. Αν υπάρχει, να μας στείλουνε το ΦΕΚ να το μάθουμε κι εμείς… Το θέμα λοιπόν είναι, αν αυτές οι διατάξεις αφορούν τελικά ΜΟΝΟ τους Έλληνες του… εσωτερικού και όχι ΚΑΙ τους Έλληνες του εξωτερικού.
Σε αυτό το ερώτημα θα ήταν καλό να απαντήσει ο κ. Βρούτσης και η κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Επίσης, θα ήταν σωστό να πάρει θέση και η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας του Μόντρεαλ, όπως άλλωστε έκανε και στο πρόσφατο θέμα της Ψήφου των Ομογενών, που είχε διαφωνίες και τις εξέφρασε…