Συρία: Η Ισραηλινή επιθετικότητα σε χώρες της περιοχής ωθεί σε επικίνδυνη κλιμάκωση

Κοινοποίηση:
sabbac-1102024-1150

Ο Σύριος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Μπασάμ Σαμπάγκ, προειδοποίησε ότι η εκτεταμένη ισραηλινή επιθετικότητα σε χώρες και λαούς της περιοχής την ωθεί στο χείλος μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης και αντιπαράθεσης, οι συνέπειες της οποίας δεν μπορούν να προβλεφθούν και θα προκαλέσουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ειρήνη και την ασφάλεια της, και πολύ παραπέρα.

Ο Σαμπάγκ μιλώντας στην 79η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, κάλεσε όλα τα κράτη μέλη του διεθνούς οργανισμού να βάλουν τέλος στην ισραηλινή επίθεση στην Παλαιστίνη, τη Συρία και τον Λίβανο και να θεωρήσουν την ισραηλινή κατοχή υπεύθυνη για τα εγκλήματά της και να εξασφαλίσουν ότι δεν θα διαφύγει της τιμωρίας.

Ο κος Σαμπάγκ εξήγησε ότι η συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή αραβικών εδαφών από το 1967, συμπεριλαμβανομένου του συριακού Γκολάν, και η διάπραξη γενοκτονιών και εγκλημάτων πολέμου εξακολουθεί να αποτελεί ξεκάθαρη μαρτυρία της αποτυχίας των Ηνωμένων Εθνών να τερματίσουν αυτό τη ρατσιστική, επεκτατική κατοχή και αποτελεί αποφασιστική απόδειξη της απαγόρευσης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει την ευθύνη του απέναντι σε απειλές που στοχεύουν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Στην Παλαιστίνη, ο Σαμπάγκ επιβεβαίωσε ότι η Συρία καταδικάζει σθεναρά την ισραηλινή επιθετικότητα στον παλαιστινιακό λαό και ανανεώνει την υποστήριξή της στον αγώνα του για την απελευθέρωση της κατεχόμενης γης και την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, και εγγυάται το δικαίωμα των προσφύγων να επιστρέψουν.
Η Συρία τονίζει επίσης την ανάγκη να λογοδοτήσει το «Ισραήλ» για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει.

Ο πρέσβης είπε ότι η ανοιχτή ισραηλινή επιθετικότητα έχει βάλει στο στόχαστρο τον αδελφό μας Λίβανο, όπου η κατοχή διέπραξε ένα άνευ προηγουμένου έγκλημα χρησιμοποιώντας μέσα επικοινωνίας ως εργαλείο για τη συλλογική δολοφονία άοπλων αμάχων, στη συνέχεια στόχευσε το νότιο προάστιο της Βηρυτού με δειλή επιθετικότητα, χρησιμοποιώντας τόνους εκρηκτικών βομβών για να δολοφονήσει τον εκλιπόντα γενικό γραμματέα της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα.

Πρόσθεσε ότι η Συρία έχει υποστεί σκληρό τρομοκρατικό πόλεμο, άμεση επίθεση, πολλαπλούς ασφυκτικούς οικονομικούς αποκλεισμούς, και άνευ προηγουμένου πολιτική και προκλητικότητα στα μέσα ενημέρωσης, καθώς τεράστια χρηματικά ποσά έχουν δαπανηθεί για να σπείρουν το χάος, να υπονομεύσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Συρίας και να προκαλέσουν τον εκτοπισμό εκατομμυρίων πολιτών της.

«Η συριακή κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει τα υπολείμματα τρομοκρατικών ομάδων και να τερματίζει τα δεινά των Σύριων στις περιοχές που εξακολουθεί να ελέγχει. Ακολουθεί επίσης τον δρόμο της εθνικής συμφιλίωσης και υποστηρίζει την ανθρωπιστική απάντηση», είπε ο Σαμπάγκ.

Η Συρία ατενίζει το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία, αλλά η επιτυχία των προσπαθειών της απαιτεί αναγκαστικά από τη συλλογική Δύση να σταματήσει να πολιτικοποιεί το ανθρωπιστικό έργο και να το συνδέει με πολιτικές συνθήκες, και ότι οι δωρητές τηρούν τις υποσχέσεις τους για ανθρωπιστική χρηματοδότηση και παρέχουν βιώσιμες λύσεις για τα προς το ζην, πρόσθεσε.

Ακόμα, συνέχισε λέγοντας ότι η Συρία καλεί τις χώρες του κόσμου να είναι γενναίες και να κάνουν τη σωστή επιλογή που θα εξασφαλίσει ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για εμάς και τις μελλοντικές γενιές και θα σώσει την ανθρωπότητα από τη μάστιγα μεγάλων πολέμων που διαφαίνεται στον ορίζοντα. υποστηρίζοντας την οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου και ισορροπημένου πολυπολικού παγκόσμιου συστήματος.
«Αντί να αποκομίζουμε τους καρπούς της επιστημονικής προόδου για να υπηρετήσουμε τον ανθρώπινο πολιτισμό και την ευημερία των λαών, γινόμαστε μάρτυρες μιας επαίσχυντης χρήσης των σύγχρονων τεχνολογιών για να γίνει ένα θανατηφόρο εργαλείο για τη διάδοση του φόνου και της καταστροφής, και αντί να επενδύουμε προσπάθειες και πόρους για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, βλέπουμε ότι ορισμένες πλευρές υπερβαίνουν κατά πολύ τη λεηλασία των πόρων των χωρών και την κλοπή των πόρων των λαών», είπε ο Σαμπάγκ.

Νωρίτερα, σε ένα μήνυμα προς την Εθνική Αντίσταση του Λιβάνου και την οικογένεια του μάρτυρα Χασάν Νασράλα, ο Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ ανέφερε:

«Το μήνυμά μου δεν είναι να σας παρηγορήσω για το μαρτύριο του ηγέτη της Αντίστασης, γιατί τις τελευταίες δεκαετίες, έχετε επιδείξει τέτοια ανθεκτικότητα, δύναμη, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη που καμία τραγωδία, όσο μεγάλη κι αν είναι, μπορεί να σας αποδυναμώσει. Προέρχεστε από ένα σχολείο αγώνα που γνωρίζει μόνο επιμονή και σταθερότητα στο δρόμο της αλήθειας, όσο υψηλό και αν είναι το κόστος. Ευγενές και αγνό αίμα χύνεται μόνο για την επιδίωξη της δικαιοσύνης και των αιτιών της.

Η Αντίσταση δεν εξασθενεί με το μαρτύριο των ηγετών της. Αντίθετα, παραμένει γερά ριζωμένη στις καρδιές και στο μυαλό των ανθρώπων της. Οι μεγάλοι ηγέτες, κατά τη διάρκεια της ζωής τους, χτίζουν το δόγμα του αγώνα, χαράσσουν την πορεία του και καθιερώνουν την πορεία του. Όταν φεύγουν, αφήνουν πίσω τους μια κληρονομιά σκέψης και μια πρακτική προσέγγιση τιμής και αντίστασης. Χτίζουν για εκείνη την αναπόφευκτη ώρα του πεπρωμένου, που δεν έρχεται τυχαία, αλλά φέρει ένα βαθύ μήνυμα και συνέπεια, καθώς τους μεταφέρει από την προσωρινή παρουσία ανάμεσά μας στην αιώνια αθανασία στη συλλογική μας μνήμη και συνείδηση, αποτελώντας ένα διαρκές σύμβολο αντίστασης για τις επόμενες γενιές.

Η Αντίσταση είναι και ιδέα και αρχή. Ο μάρτυρας, Χασάν Νασράλα, είναι η μνήμη και η ιστορία του. Ποτέ δεν θα θεωρηθεί απλώς ως θρύλος, αλλά θα παραμείνει ένα μονοπάτι που δημιουργεί μια πραγματικότητα με επίκεντρο την Αντίσταση, με την υπερηφάνεια ως ουσία, την αξιοπρέπεια ως πυξίδα, την απελευθέρωση ως στόχο και τον μάρτυρα Χασάν Νασράλα ως το καθοδηγητικό φως της για τις γενιές.

Είμαστε βέβαιοι ότι η Εθνική Αντίσταση του Λιβάνου θα συνεχίσει στον δρόμο του αγώνα και της δικαιοσύνης κατά της κατοχής και θα παραμείνει ο ακλόνητος ώμος που στηρίζει τον παλαιστινιακό λαό στον δίκαιο σκοπό του. Ο συριακός λαός θα θυμάται πάντα τον μάρτυρα Νασράλα για την ακλόνητη στάση του, ως ηγέτης της Λιβανικής Εθνικής Αντίστασης στο πλευρό της Συρίας, στη μάχη της ενάντια στα εργαλεία του Σιωνισμού, παρά τα βάρη που κουβαλούσε στην αντιπαράθεσή του. Αυτή η ανάμνηση πίστης θα κατοχυρώσει το όνομα του μάρτυρα, Χασάν Νασράλα, για πάντα».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response