Τα αεροπορικά πλήγματα στην Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, σταμάτησαν σήμερα το πρωί μετά την έναρξη της εκεχειρίας που ανακοίνωσε η Ρωσία, σύμμαχος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος προσπαθεί να ανακαταλάβει αυτήν την περιοχή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Δεν υπάρχουν πολεμικά αεροσκάφη στον ουρανό και τα αεροπορικά πλήγματα σταμάτησαν» δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης που εδρεύει στο Λονδίνο.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι και οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών κοντά στην περιοχή σταμάτησαν μετά την έναρξη της μονομερούς εκεχειρίας στις 6:00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), αλλά συνεχίστηκαν τα πυρά πυροβολικού και οι επιθέσεις με ρουκέτες.
Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, πως μια μονομερής εκεχειρία που αφορά μόνο το συριακό στρατό επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ νωρίς το πρωί του Σαββάτου στην Ιντλίμπ.
Συμφωνία επιτεύχθηκε για «μονομερή εκεχειρία των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων από τις 6:00 το πρωί της 31ης Αυγούστου» ανακοίνωσε το Ρωσικό Κέντρο για τη Συμφιλίωση στη Συρία.
«Το Ρωσικό Κέντρο για τη Συμφιλίωση καλεί τους διοικητές των ενόπλων ομάδων να αντιπαρέλθουν τις προκλήσεις και να ενταχθούν στην ειρηνική διαδικασία διευθέτησης στις περιοχές που ελέγχουν» πρόσθεσε.
Έπειτα από μήνες σφοδρών βομβαρδισμών από τη συριακή και τη ρωσική πολεμική αεροπορία, οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ άρχισαν στις 8 Αυγούστου χερσαία επιχείρηση κατά της επαρχίας αυτής, που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές της Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS, πρώην παρακλάδι στη Συρία της Αλ-Κάιντα).
Την Πέμπτη οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέκτησαν νέους τομείς στην περιοχή, αφού είχαν ήδη ανακαταλάβει τη στρατηγική πόλη Χαν Σεϊχούν, νοτίως της Ιντλίμπ.
Όλος αυτός ο τομέας θεωρείται ότι προστατεύεται από μια συμφωνία για μια «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» που παρουσίασαν το Σεπτέμβριο του 2018 η Τουρκία και η Ρωσία, για να διαχωρίσουν τις κυβερνητικές περιοχές από τα εδάφη που ήταν στα χέρια τζιχαντιστών και ανταρτών, όμως η συμφωνία δεν εμπόδισε την επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων.
Είναι η τελευταία προσπάθεια της Ρωσίας προκειμένου να αποφευχθεί αυτό που ο ΟΗΕ περιγράφει ως έναν από τους χειρότερους εφιάλτες της σύγκρουσης σε ανθρωπιστικό επίπεδο.
Από τα τέλη Απριλίου, στους βομβαρδισμούς της Δαμασκού και της συμμάχου της, Ρωσίας, περισσότεροι από 950 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή της Ιντλίμπ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και περισσότεροι από 400.000 έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η Δαμασκός είχε ακυρώσει παρόμοια συμφωνία εκεχειρίας στις αρχές Αυγούστου, τρεις ημέρες μετά την έναρξή της, κατηγορώντας τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές ότι δεν την τηρούν.
Ο πρόεδρος Άσαντ, που σήμερα ελέγχει σχεδόν το 60% της χώρας, έχει δεσμευτεί να ανακαταλάβει τα υπόλοιπα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ιντλίμπ.