Τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα ή κατά το ορθότερο NPEs μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα φθάνουν τα 90-100 δισεκ. ευρώ.
Το πώς έχουν κατανεμηθεί έχει αναλυθεί διεξοδικά.
Η doValue με στήριξη από Fortress και Bain Capital εμφανίζει NPEs περί τα 32 δισεκ. και είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής NPEs στην Ελλάδα.
Ακολουθεί η Intrum με 27 δισεκ. NPEs ενώ παραπλήσια ποσοστά εμφανίζει και η Cepal στην οποία συμμετέχει στρατηγικά η Davidson Kempner.
Κορυφαίος παράγοντας του χώρου μιλώντας στο bankingnews αναφέρει τα εξής
«Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς ο κίνδυνος να παρουσιαστεί τέλη του 2022 ή μέσα στο 2023, ύφεση… είναι υπαρκτός.
Όμως σε ορισμένες αναλύσεις που πραγματοποιούνται έχει αναλυθεί ένα πολύ adverse – δηλαδή δυσμενές σενάριο -.
Το δυσμενές σενάριο
Εάν η ελληνική οικονομία πληγεί από ύφεση, πληθωρισμό και ενεργειακή κρίση τα οποία αλληλοσυνδέονται υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, ο πρώτος κλάδος που θα πληγεί να είναι τα κόκκινα δάνεια….
Τα NPEs χωρίζονται σε δύο κατηγορίες αυτά που έχουν ρυθμιστεί και αυτά που ακόμη δεν υπάρχει πλαίσιο ρύθμισης.
Συνήθως σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης όσοι έχουν NPEs δηλαδή προβληματικά δάνεια σταματούν την εξυπηρέτηση τους ως προς τα ρυθμισμένα και στα αρρύθμιστα δάνεια, προφανώς δεν υπάρχει διάθεση των δανειοληπτών να προσέλθουν σε διαπραγμάτευση.
Υπάρχει κίνδυνος τα NPEs να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο δημιουργώντας κάποιας μορφής συστημικό πρόβλημα τόσο για τα funds που έχουν αγοράσει υψηλές τιμές… όσο και για τους δανειολήπτες που έχουν ρυθμίσει προβληματικά δάνεια και θα… εγκαταλείψουν τις ρυθμίσεις.
Ο κίνδυνος δεν είναι αμελητέος, δεν είναι υπόθεση εργασίας αλλά υπάρχει περίπτωση… τα προβληματικά δάνεια να καταρρεύσουν για δεύτερη φορά προκαλώντας αλυσιδωτές παρενέργειες.
Να σημειωθεί ότι 90 με 100 δισεκ. NPEs αντιστοιχούν στο 55% του ελληνικού ΑΕΠ…
Τα funds επίσης βλέπουν ότι ατονεί το ενδιαφέρον για τα ελληνικά NPEs καθώς θεωρούν ότι το περιθώριο κέρδους σχεδόν μπορεί να εκμηδενιστεί σε περίπτωση που η ελληνική οικονομία εγκλωβιστεί σε καθοδική τροχιά
Τα 90 με 100 δισεκ. NPEs αντιστοιχούν σε 1,55 εκατ πολίτες φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι τα διοικητικά συμβούλια των μητρικών εταιριών διαχείρισης NPEs θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να αναλάβουν άλλο ελληνικό κίνδυνο…
Το ζήτημα είναι απλό σκεφθείτε να καταρρεύσουν τα ήδη κόκκινα προβληματικά δάνεια.
Τι μας δείχνει η περίπτωση της Αριάδνης
Σύντομα – ημερομηνία 28 Ιουνίου 2022 – θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τα 5 δισεκ NPEs της PQH ή πρόγραμμα Αριάδνη
Στις 28 Ιουνίου θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τα 5 δισεκ. NPEs της PQH, δηλαδή τα προβληματικά δάνεια των παλαιών bad bank Αγροτικής, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ.α.
Από την μια η ομάδα της Bain, Fortress και DK της Cepal και από την άλλη η Ellington.
Το φαβορί είναι το σχήμα Bain, Fortress και DK της Cepal.
Προσέξτε μια ιδιαιτερότητα.
Χρειάστηκε να συμμαχήσουν οι δύο μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης NPEs στην Ελλάδα για να προσέλθουν σε μια διαγωνιστική διαδικασία με την υποστήριξη και άλλων funds. .
Αυτό συνέβη επειδή οι διοικήσεις στις μητρικές εταιρίες που βρίσκονται εκτός Ελλάδος στάθμισαν τα πλεονέκτημα και μειονεκτήματα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος θα πρέπει να διαχυθεί και επιμεριστεί.
Παλαιότερα κάθε εταιρία διαχείρισης NPEs ακολουθούσε ανεξάρτητη στρατηγική.
Εάν πλειοδοτήσουν το 60% της διαχείρισης θα το αναλάβει η doValue και το 40% η Cepal.
Η ρήτρα που υπάρχει είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει δεσμευτική προσφορά κάτω των 725 εκατ ευρώ αλλά προσδιορίστηκε αυτός ο στόχος προ της κρίσης στην Ουκρανία.
Ορισμένοι θεωρούν ότι η δίκαιη αξία αυτού του προβληματικού χαρτοφυλακίου της PQH είναι τα 680 – 700 εκατ αλλά προφανώς όλα είναι θέμα διαπραγμάτευσης.