Με τη σφαγή στη Γάζα και ιδιαίτερα στα νότια εδάφη, γύρω από την πόλη της Khan Yunis, να συνεχίζεται, το Ισραήλ περιμένει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το εάν θα του ζητηθεί να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις και να υπάρξει εκεχειρία.
Αν και η απόφαση του Δικαστηρίου έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα και δεν επιδέχεται έφεσης, δεν έχει στη διάθεση του κανένα μέσο για να την επιβάλλει.
Η Hamas ανακοίνωσε ότι εάν η δικαστική απόφαση προβλέπει κατάπαυση του πυρός, θα συμμορφωθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα πράξει το ίδιο και το Ισραήλ.
Αν και οι Ισραηλινοί έχουν εκφράσει την οργή τους για την παραπομπή τους από τη Νότια Αφρική στο Διεθνές Δικαστήριο με την κατηγορία της γενοκτονίας, παρόλο αυτό συμμετέχουν σε συνομιλίες για μια νέα ανακωχή με την Hamas για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων λόγω και της τεράστιας πίεσης που δέχεται η κυβέρνηση Netanyahu στο εσωτερικό της χώρας.
Η απόφαση του Δικαστηρίου
Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου αναμένεται κατά τις 14:00 ώρα Ελλάδας μετά το μεσημέρι.
Το Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε η Νότια Αφρική, η οποία κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διεξάγει μια επιχείρηση γενοκτονίας των Παλαιστινίων, θα μπορούσε να ζητήσει από το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα, με την πλήρη γνωμοδότηση ωστόσο να εκτιμάται ότι θα μπορούσε να διαρκέσει… ακόμα και χρόνια.
Επί της ουσίας το Δικαστήριο απαντά στο επείγον αίτημα της Ν. Αφρικής για την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων για την προστασία των Παλαιστινίων.
Τι λέει το Ισραήλ
Το Ισραήλ έχει ήδη τοποθετηθεί με οργισμένες δηλώσεις για τις εις βάρος του κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως αναμένει από το Διεθνές Δικαστήριο να το απαλλάξει από αυτές «τις ψευδείς κατηγορίες».
Ωστόσο μια καταδικαστική απόφαση, δηλαδή μια απόφαση για την ανάγκη κατάπαυση του πυρός, όσο και αν δεν μπορεί να επιβληθεί στο Ισραήλ, θα είναι ένα ακόμα πολύ ισχυρό – έστω και συμβολικό – πλήγμα στην εικόνα των Ισραηλινών και της κυβέρνησης Netanyahu.
Hamas: Θα σεβαστούμε την απόφαση, θα απελευθερώσουμε όλους τους Ισραηλινούς, εάν…
Η Hamas υποστήριξε ότι εάν ζητηθεί από το Δικαστήριο εκεχειρία, θα την σεβαστεί και θα την τηρήσει εάν πράξει το ίδιο και το Ισραήλ.
Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο Osama Hamdan, ανώτερος αξιωματούχος της Hamas υπογράμμισε πως η Hamas στην περίπτωση που απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι – ανέρχονται σε χιλιάδες – θα απελευθερώσει όλους τους ομήρους.
Συνομιλίες CIA, Mossad, Αιγύπτου, Κατάρ για … ανακωχή
Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο Διεθνές Δικαστήριο, οι Ισραηλινοί συμμετέχουν σε συνομιλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαπραγματεύσεις με την Hamas για μια νέα ανακωχή.
Δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο επικεφαλής της CIA θα βρεθεί στην Ευρώπη για συνομιλίες με τους ομολόγους του στο Ισραήλ – τον επικεφαλής της Mossad, David Barnea – και στην Αίγυπτο, καθώς και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στην κατεύθυνση συμφωνίας για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Πάντως επικρατεί προβληματισμός για το αποτέλεσμα των συνομιλιών, ύστερα και από τις κατηγορίες Netanyahu και Ισραηλινών υπουργών ότι το Κατάρ χρηματοδοτεί τους «τρομοκράτες της Hamas» και ότι φέρει ευθύνη για την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου.