Σφοδρή κακοκαιρία: Πάνω από 20.000 κεραυνοί και καταρρακτώδης βροχή

Κοινοποίηση:
kakokairia

Σήμερα, Πέμπτη 29 Αυγούστου, η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, καθώς καταγράφηκαν τουλάχιστον 19.580 κεραυνοί. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Meteo, τα κύρια χαρακτηριστικά της πρώτης ημέρας κακοκαιρίας περιλαμβάνουν ισχυρές ηλεκτρικές εκκενώσεις και έντονα καιρικά φαινόμενα.

 

Από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 18:00 σήμερα καταγράφηκε στο Καλέντζι Αχαΐας, φτάνοντας τα 56 χιλιοστά. Εντυπωσιακή είναι η καταγραφή των 38.4 χιλιοστών βροχής που σημειώθηκαν μέσα σε μόλις 30 λεπτά.

Στον Χάρτη 1 απεικονίζεται η κατανομή της αθροιστικής βροχόπτωσης σύμφωνα με τους σταθμούς του δικτύου, όπου σημειώνονται τα δύο μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Κακοκαιρια, βροχη

Την ηλεκτρική δραστηριότητα στην ατμόσφαιρα κατέγραψε ο Lightning Imager του δορυφόρου MTG-I1*. Στον Χάρτη 2 σημειώνονται οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που καταγράφηκαν από την αρχή του εικοσιτετράωρου έως τις 15:30 UTC (18:30 ώρα Ελλάδας). Όπως προκύπτει από αυτόν, καταγράφηκαν 19.580 εκκενώσεις, 18.587 εκ των οποίων πάνω από την ξηρά και 933 πάνω από τη θάλασσα.

Η ηλεκτρική δραστηριότητα καταγράφεται από το όργανο Lightning Imager του μετεωρολογικού δορυφόρου MTG-I1. Οι καταγραφές του περιλαμβάνουν τους κεραυνούς (ηλεκτρικές εκκενώσεις προς το έδαφος) αλλά και τις ηλεκτρικές εκκενώσεις μεταξύ νεφών ή μεταξύ νεφών και καθαρού αέρα χωρίς διάκριση.

κακοκαιρια, κεραυνοι

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Χα μανα μ μαζουξα κι ιγου κανια χιλιαρια ουκαδις στ στερνα ! Στανιαραμαν!

Comments are closed.