Σφυροκέφαλος καρχαρίας στον Σαρωνικό έκανε βόλτες γύρω από σκάφος (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
karxarias

Σφυροκέφαλος καρχαρίας εμφανίστηκε στον Σαρωνικό, ανοιχτά της νήσου Κυρά, βορειοδυτικά από το Αγκίστρι, όπου τον κατέγραψε σε βίντεο ψαράς.
Το βίντεο είναι από τις 29 Σεπτεμβρίου και ο Δημήτρης Ζαχαρίου, που ψάρευε ανοιχτά της νήσου, ανέβασε στη συνέχεια, το βίντεο στο TikTok. Όταν ο καρχαρίας πλησίασε το σκάφος, ο Δημήτρης Ζαχαρίου διαπίστωσε πως πρόκειται για έναν μικρό σφυροκέφαλο.

Το είδος αυτό είναι γνωστό ως «ζύγαινα» και θεωρείται ένα από τα πιο σπάνια είδη καρχαρία που εντοπίζονται στις ελληνικές θάλασσες, σύμφωνα με το boatfishing.gr. Οι σφυροκέφαλοι συχνάζουν κοντά στις ακτές και είναι από τα λίγα είδη καρχαριών που σχηματίζουν κοπάδια. Το μήκος ποικίλει ανάλογα με το είδος από 0,9 σε 6 μέτρα και φτάνουν σε βάρος τον μισό τόνο.

Ο Σφυροκέφαλος καρχαρίας
Οι σφυροκέφαλοι είναι καρχαρίες που ανήκουν στην τάξη καρχαρινόμορφα με χαρακτηριστική και ασυνήθιστη δομή κεφαλιού, το οποίο επιπεδοποιείται και επεκτείνεται σαν σφυρί. Οι σφυροκέφαλοι αποτελούν την οικογένεια σφυρνίδες και χωρίζονται σε δύο γένη, το γένος Σφύρνα και το γένος Ευσφύρα που περιλαμβάνει μόνο ένα είδος.

Ο ρόλος της δομής του κεφαλιού δεν είναι επακριβώς γνωστός, με θεωρίες να υποστηρίζουν ότι οξύνει τις αισθήσεις ή ότι βοηθάει στην μετακίνηση και στην χειραγώγηση της λείας. Ο μεγάλος σφυροκέφαλος καρχαρίας είναι συνήθως μοναχικός και μένει κοντά σε υφάλους. Τρέφονται με ασπόνδυλα, όπως καβούρια, καλαμάρια, και σουπιές, καθώς και πολλά οστεώδη ψάρια, καθώς και σαρδέλες.

Επιθέσεις από σφυροκέφαλο καρχαρία
Έχουν καταγραφεί μόνο 38 επιθέσεις σφυροκέφαλου σε ανθρώπους από το 1580, μόνο 16 από τις οποίες ήταν απρόκλητες και κανείς δεν σκοτώθηκε ποτέ από σφυροκέφαλο (πηγή: ISAF). Δεν είναι γενικά επιθετικοί προς τους ανθρώπους, επομένως οι απρόκλητες επιθέσεις ήταν πιθανό να οφείλονταν σε αιφνιδιασμό ή φόβο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response