10/10/2024 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

«Σφυροκόπημα» τυφώνα Μίλτον: Έρημοι δρόμοι, πολίτες σε καταφύγια και «ταμπουρωμένοι» σε σπίτια

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Τέλος χρόνου για όσους κατοίκους της Φλόριντα αγνόησαν τις εκκλήσεις των Αρχών και παρέμειναν στην περιοχή, παρά τις προειδοποιήσεις για εκκένωση εν όψει του «σφυροκοπήματος» από τον τυφώνα Μίλτον που ήδη έχει κυκλώσει την πολιτεία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων πρόκειται για την επέλαση του πιο επικίνδυνου τυφώνα τα τελευταία 100 χρόνια.

Το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) ανακοίνωσε πως ο τυφώνας «ταξιδεύει» με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των 215 χλμ. την ώρα και διένυσε μια απόσταση περίπου 200 χλμ. μέσα σε λιγότερο από 6 ώρες. Μάλιστα οι πρώτοι ανεμοστρόβιλοι άρχισαν να σχηματίζονται στα νοτιοδυτικά από το βράδυ της Τετάρτης (9/10 ώρα Ελλάδας).

 

Το αρνητικό στην όλη υπόθεση είναι ότι εκατομμύρια άνθρωποι κατά μήκος της ακτογραμμής της Πολιτείας έλαβαν εντολή να εκκενώσουν την περιοχή περίπου 7,5 εκατομμύρια κάτοικοι, όμως, μόνο τα 5 από αυτά ακολούθησαν τις εντολές με περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια… θαρραλέους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους.

«Τέλος, χρόνου: Ταμπουρωθείτε»

Έτσι, ο χρόνος για την ασφαλή εκκένωση στην πραγματικότητα ολοκληρώθηκε και οι τελευταίες εντολές τροποποιήθηκαν με στόχο οι κάτοικοι που παρέμειναν στα σπίτια τους να «ταμπουρωθούν», καθώς τα χειρότερα έρχονται μέσα στις επόμενες ώρες.

Χαρακτηριστικά, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, εξέδωσε ανακοίνωση σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μείνετε στο σπίτι και ακολουθήστε τις ενημερώσεις, εκτός και αν προκύψει μια απειλητική κατάσταση για τη ζωή σας».

Μόλις 30.000 κόσμος στα καταφύγια

Εν τω μεταξύ, περίπου 30.000 εκτοπισμένοι από τον τυφώνα Μίλτον βρίσκονται ήδη στα δημόσια καταφύγια και ενώ υπήρχε αρκετός χρόνος, αλλά και χώρος, δυστυχώς αρκετός κόσμος δεν ακολούθησε τις εντολές. Συγκεκριμένα, ο κυβερνήτης Ρον Ντεσάντις την Τετάρτη το απόγευμα, δήλωσε πως: «Έχουμε πάνω από 30.000 άτομα που βρίσκονται στα καταφύγια, αλλά υπήρχε χώρος για πάνω από 200.000 άτομα στα 150 κρατικά και τοπικά καταφύγια.

Τουλάχιστον ένα καταφύγιο σε κάθε κομητεία με εντολή εκκένωσης είναι φιλικό προς τα κατοικίδια και τουλάχιστον ένα σε κάθε κομητεία μπορεί να φιλοξενήσει άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα καταφύγια είναι εξοπλισμένα με Wi-Fi συνδεδεμένο στα συστήματα διαδικτύου Starlink, ώστε οι εκτοπισμένοι να μπορούν να παραμείνουν συνδεδεμένοι. Εντάξει, δεν είναι σαν το Four Seasons, αλλά θα περάσετε με ασφάλεια τις επόμενες 24 έως 36 ώρες», κατέληξε ο κυβερνήτης.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, τουλάχιστον 16 νοσοκομεία, αλλά και φυλακές εκκενώθηκαν εν όψει του Μίλτον, όχι όμως και το Γενικό Νοσοκομείο της Τάμπα, καθώς δεν υπήρχε κατάλληλο σχέδιο για ασφαλή μεταφορά ασθενών. Το νοσοκομείο τροφοδοτείται από μια γιγαντιαία γεννήτρια που βρίσκεται σε ύψος 30 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Παράλληλα, τα πληρώματα ασφαλείας, έστησαν ένα τείχος γύρω από τις εγκαταστάσεις που μπορεί να αντέξει έως και 15 μέτρα νερού ελπίζοντας ότι το νοσοκομείο θα παραμείνει ανέγγιχτο.

Επίσης, δεν εκκενώθηκε και η φυλακή της κομητείας «Manatee», καθώς σύμφωνα με τον υπεύθυνο δημόσιας πληροφόρησης για το γραφείο του σερίφη, Ράντι Γουόρεν: «Οι κρατούμενοι είναι ασφαλείς από τις καταιγίδες, καθώς η εγκατάσταση είναι διώροφη χτισμένη σε υψηλότερο έδαφος με πολλαπλές γεννήτριες για ρεύμα έκτακτης ανάγκης, επιπλέον προσωπικό και εργάτες έκτακτης ανάγκης επί τόπου για να βοηθήσουν σε τυχόν προβλήματα. Η φυλακή είναι πλήρως εφοδιασμένη με προμήθειες και αρκετό φαγητό και νερό για αρκετές ημέρες».

Φόβοι ότι θα καταρρεύσουν σπίτια

Ανώτατοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, αλλά και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησαν εγκαίρως ότι οι συνθήκες στη Φλόριντα θα επιδεινώνονται ώρα με την ώρα: «Οι συνθήκες θα επιδεινωθούν γρήγορα τις επόμενες ώρες, ειδικά κατά μήκος της δυτικής ακτής», δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων, Μάικλ Μπρέναν. Ο Μπρέναν είπε ότι είναι ακόμα δύσκολο να προβλέψουμε πού ακριβώς θα φτάσει ο Μίλτον. «Δεν είναι πραγματικά δυνατό να πούμε πού και πότε ακριβώς θα χτυπήσει το μεγαλύτερο κύμα. Μπορεί να μιλάμε για αποστάσεις μεγαλύτερες των 20 χιλιομέτρων».

Ο αρχηγός της πυροσβεστικής του Σεντ Πιτ Μπιτς, λέει ότι ανησυχεί για την κατάρρευση σπιτιών που θα δεχτούν πλήγματα από τον Μίλτον, καθώς ορισμένες αποδυναμώθηκαν ήδη στατικά από τον προηγούμενο τυφώνα «Χέλεν» πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.

«Η ανησυχία μου είναι ότι περάσαμε από έναν άλλο τυφώνα πριν από περίπου 13 ημέρες. Αυτές οι κατασκευές που έχουν χτυπηθεί από το νερό και τον άνεμο, είναι σε εξασθενημένη κατάσταση. Ανησυχώ ότι αυτή η επόμενη καταιγίδα μπορεί να προκαλέσει πλήρη κατάρρευση», ο Τζιμ Κίλπατρικ και κατέληξε: «Καλό θα είναι οι κάτοικοι να βρίσκονται σε μια δομή που θα είναι σε θέση να αντέξει τον τυφώνα».

Μάλιστα, ήδη οι τέσσερις γέφυρες στον κόλπο της Τάμπα έκλεισαν πριν από την άφιξη του τυφώνα και οι περισσότεροι δρόμοι στο γειτονικό Σεντ Πίτερσμπεργκ ήταν έρημοι από το μεσημέρι. Κλειστοί είναι και οι περισσότεροι υπερυψωμένοι αυτοκινητόδρομοι που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με τα νησάκια του Κόλπου, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν όσοι αψήφησαν τις προειδοποιήσεις και παρέμειναν σπίτια τους.

Η διευθύντρια της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επειγόντων Περιστατικών (FEMA), Ντιάν Κρίσγουελ, είπε ότι θα παραμείνει στη Φλόριντα και μετά το πέρασμα του τυφώνα για να βοηθήσει στον συντονισμό της αποκατάστασης των ζημιών: «Θέλω ο κόσμος να το ακούσει από εμένα την ίδια, η FEMA είναι έτοιμη», τόνισε.

Οι υπολογισμοί για το χτύπημα ανά περιοχή

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι ισχυρότεροι άνεμοι του Μίλτον και η πιο δυνατή βροχή δεν έχουν χτυπήσει μέχρι στιγμής, όμως το «σφυροκόπημα» έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να κορυφωθεί ανά περιοχή με βάση τα παρακάτω στοιχεία (+7 ώρες Ελλάδας):

Τάμπα

Διάρκεια καταιγίδας: Τετάρτη 4 μ.μ. – Πέμπτη 3 μ.μ τοπική ώρα
Μέγιστος άνεμος : 128,7- 170 χλμ. με ριπές έως 185 χλμ., Πέμπτη 12 π.μ. έως 6 π.μ. τοπική ώρα
Βροχόπτωση: 25,4 – 38 εκατοστά
Μέγιστη βροχόπτωση: Τετάρτη 2 μ.μ. – Πέμπτη 8 π.μ. τοπική ώρα
Καταιγίδα: 2,5 – 3,6 μέτρα πάνω από το έδαφος σε περιοχές επιρρεπείς σε πλημμύρες, με κορύφωση Τετάρτη 10 μ.μ. – Πέμπτη 6 π.μ. (05:00 ώρα Ελλάδας)

Σαρασότα

Διάρκεια καταιγίδας: Τετάρτη 3 μ.μ. – Πέμπτη 3 μ.μ τοπική ώρα
Μέγιστος Άνεμος: 144,8 έως 177 χλμ. με ριπές έως 225 χλμ., Τετάρτη 10 μ.μ. έως 5 π.μ. τοπική ώρα
Βροχόπτωση: 15 – 20 εκατοστά
Μέγιστη βροχόπτωση: Τετάρτη 2 μ.μ – Πέμπτη 8 π.μ τοπική ώρα
Καταιγίδα: 3,5 – 4,5 μέτρα πάνω από το έδαφος σε περιοχές επιρρεπείς σε πλημμύρες, με κορύφωση Τετάρτη 22:00 – Πέμπτη 6 π.μ. τοπική ώρα

Ορλάντο

Διάρκεια καταιγίδας: Τετάρτη 9 μ.μ. – Πέμπτη 6 μ.μ τοπική ώρα
Μέγιστος άνεμος : 112,65-144,84 χλμ. με ριπές έως 160, 93 χλμ. Πέμπτη 8 π.μ. – Πέμπτη 1 μ.μ. τοπική ώρα
Βροχόπτωση: 20,3 -38 εκατοστά
Μέγιστη βροχόπτωση: Τετάρτη 7 π.μ. – Πέμπτη 11 π.μ τοπική ώρα

Φορτ Μάγιερς

Διάρκεια καταιγίδας: Τετάρτη 4 μ.μ. – Πέμπτη 3 μ.μ τοπική ώρα
Μέγιστος Άνεμος: 40-56,32 χλμ. με ριπές έως 88,51 χλμ., Τετάρτη 11 μ.μ. – Πέμπτη 7 π.μ. τοπική ΄ώρα
Βροχόπτωση: 5-20 εκατοστά
Μέγιστη βροχόπτωση: Τετάρτη 10 π.μ. – Πέμπτη 2 π.μ τοπική ώρα
Καταιγίδα: 2,4-3,6 μέτρα πάνω από το έδαφος σε περιοχές επιρρεπείς στις πλημμύρες, με κορύφωση Πέμπτη 12 π.μ. – Πέμπτη 6 π.μ. τοπική ώρα

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response