Σχεδόν το 60% των Ισπανών πιστεύει ότι υπάρχουν “πάρα πολλοί” αλλοδαποί στην Ισπανία

Κοινοποίηση:
METANASTEYTIKO-1-696x428

Το 41% των Ισπανών -16 μονάδες περισσότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο- βλέπουν τη μετανάστευση με “μεγάλη ανησυχία”, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο 40dB για την El País. Η έρευνα αυτή ακολουθεί μια έκθεση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS), η οποία επίσης διαπίστωσε ότι η μετανάστευση έχει γίνει η κορυφαία ανησυχία των Ισπανών.

Το ποσοστό των Ισπανών που πιστεύουν ότι υπάρχουν “πάρα πολλοί” μετανάστες στη χώρα αυξήθηκε στο 57,2%. Μεταξύ των ψηφοφόρων του VOX, το συναίσθημα αυτό είναι ακόμη υψηλότερο, με 86,1% να συμφωνεί. Σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων του PP και του PSOE συμμερίζεται αυτή την άποψη, καθώς και το 27,7% των ψηφοφόρων του Sumar και το 24,2% των ψηφοφόρων του Podemos. Εν τω μεταξύ, μόνο το 4,1% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι υπάρχουν “πολύ λίγοι” μετανάστες στη χώρα.

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες (74,8%) συνδέουν τη μετανάστευση με ζητήματα όπως η ανασφάλεια (29,5%), η επιβάρυνση των δημόσιων υπηρεσιών και πόρων (27,2%), οι κοινωνικές συγκρούσεις (21,2%), η εγκληματικότητα (19,2%), η ανεργία (16,7%) ή η “απώλεια της πολιτιστικής ταυτότητας” (7,6%).

Η ανησυχία για τη μετανάστευση διαφέρει ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση. Μεταξύ των ψηφοφόρων του VOX, το 73% είναι “πολύ ανήσυχο”, σε σύγκριση με το 46,4% των ψηφοφόρων του PP, το 29,2% των ψηφοφόρων του PSOE, το 24,1% των ψηφοφόρων του Sumar και το 15,4% των ψηφοφόρων του Podemos.

Στην ερώτηση ποιο κόμμα είναι πιο ικανό να χειριστεί τη μετανάστευση, το 20,5% του γενικού πληθυσμού επέλεξε το PSOE ως πρώτη επιλογή, ακολουθούμενο από το VOX με 17,7% και το PP με 16,2%. Το Sumar και το Podemos έλαβαν λιγότερο από 6% το καθένα. Επιπλέον, το 17,2% επέλεξε “κανένα”, ενώ άλλο ένα 15% δεν ήταν σίγουρο ποιο κόμμα να επιλέξει.

Μεταξύ του γενικού πληθυσμού, σχεδόν ένας στους τέσσερις Ισπανούς (24%) θα έθετε βέτο στην άφιξη ανθρώπων από το Μαγκρέμπ. Το 60% πιστεύει ότι η είσοδός τους θα πρέπει να επιτραπεί αλλά με περιορισμούς, ενώ το 11% πιστεύει ότι θα πρέπει να επιτραπεί χωρίς περιορισμούς. Όσον αφορά τη μετανάστευση από την υποσαχάρια Αφρική, το 17% θα την απαγόρευε, το 64% υποστηρίζει την περιορισμένη είσοδο και το 13% πιστεύει ότι θα πρέπει να είναι χωρίς περιορισμούς. Και στις δύο περιπτώσεις, το 5% απάντησε “δεν γνωρίζω”.

Επιπλέον, τα δύο τρίτα (66%) θεωρούν ότι οι μετανάστες λαμβάνουν υπερβολική δημόσια βοήθεια, με το 35% να συμφωνεί “αρκετά” και το 31% να συμφωνεί “πάρα πολύ”.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response