Η σχιζοφρένεια αποτελεί μια σοβαρή ψυχική διαταραχή που επηρεάζει τη σκέψη, την αντίληψη της πραγματικότητας και τη συμπεριφορά του ατόμου. Σύμφωνα με ειδικούς, όπως η Κλινική Mayo, τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή μπορεί να βιώσουν οπτικές ή ακουστικές ψευδαισθήσεις, παραληρητικές ιδέες και αποδιοργάνωση στη σκέψη, στον λόγο και στη συμπεριφορά τους. Αυτά τα συμπτώματα δυσχεραίνουν σημαντικά την καθημερινότητά τους.
Η θεραπεία της σχιζοφρένειας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ασθενούς. Περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία και υποστήριξη για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που βοηθούν στη διαχείριση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Παρόλα αυτά, πολλοί ασθενείς δεν αναγνωρίζουν ότι πάσχουν από τη διαταραχή ή αρνούνται να λάβουν θεραπεία. Αυτό οδηγεί σε επιδείνωση των συμπτωμάτων, περισσότερες νοσηλείες, μειωμένη γνωστική λειτουργία και κοινωνικές δεξιότητες, καθώς και αυξημένο κίνδυνο τραυματισμών ή θανάτου.
Η έγκαιρη αναγνώριση των προειδοποιητικών σημείων είναι κρίσιμη για την παροχή κατάλληλης βοήθειας. Η Δρ Λίζα Βάρβογλη έχει επισημάνει ότι τα πρώιμα σημάδια περιλαμβάνουν παραμέληση προσωπικής υγιεινής, συναισθηματική απάθεια (όπως έλλειψη εκφράσεων στο πρόσωπο), αποδιοργανωμένη σκέψη και λόγο, παρανοϊκές ιδέες και κοινωνική απομόνωση. Αυτές οι ενδείξεις μπορούν να εμφανιστούν πολύ πριν από τη διάγνωση.
Τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια
1. Παραμέληση της προσωπικής υγιεινής
Ένα από τα πρώτα σημάδια είναι η παραμέληση της προσωπικής φροντίδας, μια αλλαγή απότομή ή σταδιακή, που συχνά συνοδεύεται από γενική αδιαφορία για τις καθημερινές ανάγκες. «Ένα σημάδι είναι και κάποιος αρχίζει και παραμελεί την προσωπική του υγιεινή, δηλαδή, σταματάει να πλύνει τα δόντια του, σταματάει να κάνει μπάνιο, σταματάει να φροντίζει την εξωτερική του εμφάνιση» αναφέρει η Δρ Βάρβογλη.
2. Επίπεδο συναίσθημα
Η απουσία συναισθηματικής έκφρασης είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό, με το πρόσωπο του ατόμου να φαίνεται «παγωμένο» ή χωρίς εκφράσεις. «Το δεύτερο είναι ότι έχει επίπεδο συναίσθημα δεν φαίνεται στο πρόσωπό του, πώς νιώθει. Δε γελάει, δε λέει, είναι σαν να έχει μία μάσκα» σημειώνει.
3. Παράξενος λόγος και αποδιοργανωμένη σκέψη
«Το τρίτο είναι παράξενος λόγος και αποδιοργανωμένη σκέψη ξαφνικά εκεί που μιλάει δεν καταλαβαίνεις τι σου λέει. Δεν μπορείς να παρακολουθήσεις τη σκέψη του. Λέει πράγματα τα οποία δεν βγάζουν νόημα». Στο σημείο αυτό, οι αλλαγές στη σκέψη και την ομιλία γίνονται εμφανείς.
4. Παρανοϊκές σκέψεις
Η εμφάνιση παράλογων υποψιών και ιδεών καταδίωξης είναι συχνή. «Το νούμερο 4 είναι ότι γίνεται παρανοϊκός. Υποψιάζεται τους πάντες και τα πάντα. Νομίζει ότι τον κυνηγάνε, τον καταδιώκουν, ότι από την τηλεόραση τους στέλνουνε μηνύματα και έχει διάφορες τέτοιου είδους σκέψεις» εξηγεί η Δρ Βάρβογλη.
5. Κοινωνική απομόνωση
Η κοινωνική απόσυρση είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά σημάδια. «Το πέμπτο είναι ότι απομονώνεται κοινωνικά, μένει μόνος του, αποσύρεται, δεν θέλει φιλίες παρέες ενώ ήταν πριν κανονικά κοινωνικότατο άτομα» καταλήγει η ειδικός.
ygeiamou.gr